Zainspirowany wypowiedzią Birkena1:
http://reconnet.pl/viewtopic.php?p=6786 ... cc51#67860
zapodaję jak nastawiłem wino: wieloowocowo - kartonikowe. Dumnie to brzmi więc do rzeczy:
1. MD - czyli matka drożdżowa - od czegoś trzeba zacząć
Do czystej butelki 0,5l wlewamy do połowy przegotowanej, ostudzonej wody (nie więcej niż 30 stopni bo zabijemy drożdże), dodajemy dwie łyżeczki cukru, szczyptę pożywki - tyle co na końcu noża i drożdże winiarskie. Zostawiamy na trzy dni, zatknięte watą i co dzień mieszamy.
2. Nastaw - czyli sedno sprawy
Do słoja wrzuciłem: śliwki węgierki, borówki (miałem zamrożone, rzecz jasna rozmroziłem i delikatnie przepłukałem), rodzynki w ilości 0,5 kg, suszoną żurawinę (jakieś dwie garście było), trochę dżemu wiśniowego (z pół słoika), dwa litry soku 100% z kartonu: Fortuna czarna porzeczka - winogrono. Dodaję Pektopol aby łatwiej było wyciągnąć sok z owoców i gniotę wszystko tłuczkiem do ziemniaków. Po czterech godzinach dodaję MD, miącham i przykrywamy gazą. Tak stało cztery dni aby podczas wstępnej fermentacji w miazdze wydobyć z owoców sok i garbniki.
3. Fermentacja burzliwa
Po czterech dniach fermentu w miazdze pod przykryciem z gazy, odciskamy sok z owoców. Ja użyłem starej koszulki, i mimo pracy w brodziku nie uniknąłem mycia połowy łazienki - chlapie na wszystkie strony i do tego szybko farbi na czerwono
Uzyskany sok wlewam z powrotem do uprzednio wymytego baniaka, mierzę cukromierzem BLG i zakręcam korkiem z rurką fermentacyjną.
https://picasaweb.google.com/1120101007 ... 2157321714
Na tym etapie nie dodaję jeszcze cukru, gdyż rodzynki i tak były słodkie, i znałem ilość cukru w dodawanym soku. Przed zapodaniem korka z rurką fermentacyjną BLG wynosiło 19 a to daje, przy poprawce -4 na niecukry 15, więc mają jeszcze co przerabiać.
A tak bulka:
https://picasaweb.google.com/1120101007 ... 8520214514
https://picasaweb.google.com/1120101007 ... 5787050402
Edit: zainteresowanych odsyłam:
http://old.wino.org.pl/frames/index2.htm
Podstawy:
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=28
Wina zimowe:
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=7