Strona 1 z 1

Orzechy Włoskie i laskowe.

: 02 wrz 2010, 19:22
autor: rumcajs
Witam
Chciał bym się podzielić przepisem na proste i bardzo pożywne danie z orzechów.Otóż przepis jest dziecinnie prosty.Składniki to orzechy i czekolada.czekolada najlepiej gorzka lub mleczna.Orzechy i czekoladę zetrzeć na "mąkę" i razem wymieszać,danie gotowe.Jest to bardzo pożywne danie.
Czy zna ktoś jeszcze jakieś proste przepisy z orzechów?Zastanawia mnie czy orzechy można wykorzystać tak jak żołędzie czyli upiec z nich chleb czy zrobić kawę,czy ktoś już próbował w ten sposób eksperymentować z orzechami?Wydaje mi się że nawet lepiej się do tego nadają niż żołędzie,w końcu żołędzie to też orzechy.

: 03 wrz 2010, 17:34
autor: zdybi
Pieklismy kiedys z Debem podpłomyki z wetkanymi orzechami laskowymi. Drastycznie zmieniły smak na gorszy,gorzkawy... Wysoka temperatura raczej im nie słuzy.Jak dla mnie najlepiej smakuja wyjete prosto ze skorupki. Nie mniej eksperymantowac mozna.

: 03 wrz 2010, 18:36
autor: rumcajs
zdybi, właśnie tego najbardziej się obawiam że orzechy po obróbce cieplnej zgorzknieją,widzę że chyba nikt nie próbował zrobić z nich mąki,będę musiał zacząć od siebie.Chyba że ktoś z was jednak próbował zrobić z orzechów chlebek albo kawę?

: 03 wrz 2010, 18:56
autor: Dąb
Pamiętaj że orzechy mają dużo tłuszczu, coś koło 50%. Więc kiepsko widzę kawę czy mąkę.

: 03 wrz 2010, 23:04
autor: Fredi
Dąb: takowe orzechy należałoby najpierw potłuc, wygotować, zebrać tłuszczyk, a potem wysuszyć i zmielić - wszystko się da :D

: 04 wrz 2010, 17:15
autor: rumcajs
Fredi, A ja myślałem że z orzechami będzie łatwiej niż z żołędziami,ale ten tłuszcz nie powinien przeszkadzać w cieście,o ile w kawie troszkę może to w cieście już raczej nie.

: 04 wrz 2010, 21:07
autor: Fredi
jak dorwe orzechy to zaraz to sprawdze, jutro przejade po paru drzewach...

ale wydaje mi sie, ze orzechy bez obrobki trudniej bedzie wysuszyc.
po za tym....fajnie uzyskac z nich jeszcze oleum, ktore do ciasta sie przyda, ale raczej bedzie przeszkadzal w mące.

: 04 wrz 2010, 22:19
autor: rumcajs
Fredi, Świeże orzechy są gorzkie i trzeba je wysuszyć.Ja je susze w siatkowanych workach po ziemniakach i wieszam w przewiewnym miejscu.Też muszę spróbować bo mam fajną maszynkę do orzechów która bardzo drobno je mieli.

: 04 wrz 2010, 22:52
autor: Fredi
włoskie owszem...ale laskowe? gorzkie? no wiesz....to dlaczego mi tak smakują prosto z drzewa? ;)

: 04 wrz 2010, 23:53
autor: rumcajs
Fredi, chyba że laskowe :mrgreen: mnie też smakują prosto z drzewa orzechy laskowe,z tym że u mnie to dużo więcej jest orzechów włoskich.

: 13 lis 2012, 16:31
autor: soohy
I robił ktoś kawę lub mąkę z orzechów włoskich? Bo chyba zrobię na dniach :)

[ Dodano: 2012-11-13, 17:15 ]
I dodam, że podpłomyki z orzechami włoskimi są smaczne, nie są gorzkie. Tylko trzeba dobrze orzechy rozdrobnić, żeby ładnie ciasto wyrobić. Robiłem tak dosyć często. Moczyłem w jakimś kompocie, syropie sosnowym. Różnie, polecam.