Strona 2 z 3

Suszona pokrzywa

: 22 kwie 2012, 08:18
autor: acia1065
Jako, że pokrzywy pod dostatkiem suszę ją z przeznaczeniem na herbatę. Robiłam też risotto i dodawałam do sałatki i zupy.

: 05 maja 2012, 18:46
autor: rambus
Dzisiaj na spacerze w TPK znalazłem czosnaczek zwyczajny i wpadłem na pomysł żeby zrobić placuszki z pokrzywy z dodatkiem wyżej wymienionego. Przepis ściągnąłem od Mr Wilsona z jego bloga. Woda, mąka, szczypta soli. Ciasto o konsystencji śmietany. Do tego dodałem sparzone i posiekane pędy pokrzywy oraz posiekane liście czosnaczku. Po usmażeniu smakowało słodkawo. Spodziewałem się wyraźniejszego posmaku zieleniny w szczególności nuty czosnku. Wyszły słodkawe placuszki. Moim zdaniem smaczna ciekawostka. Bardzo fajnie pachniała woda podczas parzenia pokrzyw więc następna pewnie będzie jakaś zupa z pokrzyw :) Oto kilka fotek poglądowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

: 05 maja 2012, 22:56
autor: Mr. Wilson
Na Twoim zdjęciu jest czosnaczek pospolity a nie czosnek zwyczajny, czosnaczek traci smak pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie), dlatego najlepiej smakuje na surowo.

Przepis na placuszki z pokrzywy podałem bo jest to roślina łatwa do identyfikacji dla wszystkich, jest bardzo pospolita. Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.

To prawda, po usmażeniu roślin w cieście większość z nich traci naturalny smak, dlatego pokrzywa, która na surowo nie jest szczególnie smaczna, po usmażeniu smakuje zupełnie inaczej.
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.

O zupie z pokrzyw niedługo napiszę.

: 05 maja 2012, 23:05
autor: steppenwolf
Mr. Wilson pisze:Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.
Na początku tygodnia robiłem placki, w których oprócz pokrzywy dodałem nieco mięty. Pokrzywę wraz z miętą pokroiłem nożem na drobne kawałki, wrzuciłem na patelnię i lekko podsmażyłem na oleju. Dopiero potem 'zieleninkę' wrzuciłem do ciasta i kontynuowałem przygotowania.
Rodzina dobrze oceniła mój eksperymentalny produkt.

: 06 maja 2012, 11:35
autor: rambus
Mr Wilson z niecierpliwością czekam na przepis, na zupę :) Dzięki za wyjaśnienie "wygaszenia" smaku czosnaczku. Sugerowałem się "Zieloną Kuchnią". Znalazłem tam zapis, że liście czosnaczku dodane do ciasta podpłomykowego dadzą nam pieczywo czosnkowe. Następnym razem pokombinuję z jakąś sałatką z czosnaczkiem bo faktycznie na surowo smakuje wyśmienicie. Może liście krwawnika, mniszka(u) i czosnaczka(u) do tego jakiś winegret?

: 06 maja 2012, 13:26
autor: birken1
A ja zapytać chciałem troszkę inaczej: Wiadomo wam coś czy długotrwałe spożywanie pokrzyw ma jakiś wpływ na organizm?

: 06 maja 2012, 13:34
autor: Młody
Oczyszcza krew i wzmacnia odporność.

: 08 maja 2012, 18:58
autor: ArturZ
Mr. Wilson pisze:... Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
...
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje...
Mi udało się dzięki Twojemu przepisowi zrobić placki z młodym mniszkiem (liście, ale zamierzam też zrobić z kwiatami na słodko), szczawiem i tasznikiem. Robiłem też z mąką razową, ale na niej placki nie trzymały się kupy i było do d..y.

Teraz ja i moje dzieciaki zajadamy się omletami z pokrzywą.
Dwa jajka lekko roztrzepać, dodać garść posiekanych pokrzyw i tyle samo bułki tartej, posolić do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać wcześniej przygotowaną masę. Smażyć jak gruby naleśnik, lekko poruszając patelnią co jakiś czas. Gdy spód będzie lekko przyrumieniony przy pomocy płaskiej łychy przełożyć na drugą stronę i smażyć jak wcześniej.

: 08 maja 2012, 19:27
autor: rambus
Oooo, z tym omletem to niezły patent. Trzeba wcinać "nowalijki" na wiosnę póki świeże (namierzyłem małe poletko czosnaczku zwyczajnego) :) Na pewno zdrowsze są pokrzywy niż pędzone rzodkiewki i sałaty z tuneli foliowych.

: 08 maja 2012, 21:48
autor: Mr. Wilson
Którejś wiosny znajomy stwierdził, że jego organizm jest osłabiony po zimie, brakuje mu witamin i minerałów. Wiedział o pokrzywie, jaka to cenna roślina, pełna dobroczynnych właściwości, zastanawiał się jak wchłonąć to dobro :mrgreen:
Nazbierał pokrzyw i wepchał do sokowirówki, dokładnie zmiksował, powstał zielony, gęsty koktajl witaminowy prosto z lasu, świeży choć niezbyt apetyczny :-?
I wypił to :shock:
Przyznał, iż rzeczywiście to postawiło go na nogi :mrgreen:
Kiedy dałem mu do spróbowania placuszków z pokrzywy powiedział, że są dużo smaczniejsze, koktajlów z pokrzywy już nie robi :mrgreen:

: 17 maja 2012, 00:00
autor: kroman
Ja ostatnio skorzystałem z okazji, że są młode pokrzywy i napędziłem piwa z pokrzyw według przepisu z książki Łukasza Łuczaja.
Wyszło nawet zacne, teraz mam już kilka pomysłów na "ulepszenie" przepisu ;)
Z łopianu piwo wyszło jednak lepsze.

: 11 kwie 2013, 02:40
autor: soohy
Czas na placki z pokrzywy :!:
Szczególnie polecam tym osobom, które jeszcze nie miały okazji zasmakować :-P

: 11 kwie 2013, 08:48
autor: acia1065
W moim ogrodzie ma dopiero 1 cm, muszę poczekać. Ale już widać pędy chmielu! Będzie omlet.

Makaron z sosem z pokrzyw

: 11 kwie 2013, 20:21
autor: Kapitan Apteka
Polecam pokrzywowy sos do makaronu, analogicznie do szpinakowego, ze śmietaną, śmietankowym serkiem topionym, czosnkiem i czarnym pieprzem, a także sałatkę z octem balsamicznym, oliwą, jajkiem na twardo, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem. Warto też skorzystać z licznych przepisów na zupy.

Pokrzywa to w kuchni bardzo wdzięczny surowiec, a o jej właściwościach zdrowotnych można by długo pisać - to dobry przykład nutraceutyku. Jedzcie chabazie - leki to samo zło ;)

P.S.
Placków nie próbowałem, ale jeśli jutro uda mi się coś zebrać na pewno spróbuję.

: 13 kwie 2013, 10:03
autor: soohy
acia1065, pędy chmielu które widziałem miały około 2cm, także ja jeszcze muszę poczekać.
Co do pokrzywy, to na razie mało jeszcze wyszło, roślinki mają około 5cm. W następny weekend zrobię placki, bo teraz zbyt długo zajęło by zbieranie. Może zrobię też to, co zrobił znajomy Wilsona, bo jestem ciekawy efektu.

: 05 cze 2014, 19:30
autor: Mr. Wilson
O pokrzywie zwyczajnej jest dożo informacji na forum. Niektórzy boją się pokrzywy, bo parzy przy zbieraniu, inni mają obawy, czy nawet taka usmażona nie będzie dalej parzyć - tak, spotkałem się z takimi ciężkimi przypadkami :)
Wypada więc wspomnieć o pokrzywie, która nie parzy, gatunek podobny w zastosowaniu - jasnota biała. Proponuję zrobić z niej placuszki na słodko, młodą zieleninę drobno posiekać, dodać mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon, można też wbić jajko. Wyrabiamy gęsta masę i smażymy na rumiano na oleju, dokładnie tak jak placuszki z pokrzywy.

: 05 cze 2014, 23:05
autor: soohy
I purpurowa też słodka.

: 20 sty 2015, 17:53
autor: acia1065
Ciek pisze:Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście :D

Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Już je widzę zapieczone pod beszamelem ...
Jako szparagi polecam młode pędy chmielu i rdestowca japońskiego, pyszne!

: 20 sty 2015, 18:55
autor: viragolo
" młode pędy chmielu" - o... a tego to nie wiedziałem. Obok mnie pełno chmielu rośnie... mają również działanie uspokajające jak szyszki ?

: 22 kwie 2016, 07:55
autor: acia1065
Z tego co wiem to tak. Młode pędy chmielu zawierają wiele witamin z grupy B i sole mineralne oraz olejki eteryczne, goryczki, żywice i składniki aktywne hormonalnie, które działają uspokajająco, kojąco, moczopędnie i poprawiają apetyt. Wg. http://www.cyberbaba.pl/przepisy-kulina ... ni?start=2

[ Dodano: 2015-03-03, 08:36 ]
Już są młode listki pokrzywy, podagrycznika, ziarnopłonu! Do tego cała masa pączków i kwiatów (leszczyna, olcha). Wiosna!! Ja już zrobiłam pierwszą sałatkę i risotto - mlecz też już jest.

[ Dodano: 2016-04-22, 07:55 ]
Przejrzałam strony rumuńskie, faktycznie dużo przepisów na pokrzywę (urzici). Zupy, placki, papki, bułeczki, muffiny, itp. http://www.gustos.ro/retete-urzici

: 22 kwie 2016, 16:09
autor: g0liath
Próbowaliśmy z soohym młode pędy chmielu wykopać na zlocie. Ale tereny pokopalniane, same kamloty, gruz jakiś i tylko się zniechęciliśmy do prac górniczych :-|
Muszę poszukać czegoś w mojej okolicy

: 23 kwie 2016, 15:09
autor: acia1065
Pędów chmielu nie trzeba wykopywać tylko wycinać jak szparagi jak mają ok 2 -4 cm - teraz już za późno. Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie :D

: 08 maja 2016, 20:31
autor: alina23
Muszę spróbować tych placków z pokrzywy.

: 09 maja 2016, 09:21
autor: g0liath
acia1065 pisze:Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie :D
korzenie palowe, przepraszam, rzecz jasna te mialem na mysli. Skapitulowalismy, bo nie mielismy przy sobie kieszonkowej koparki gorniczej, a tam gdzie byliśmy same kamienie...

: 09 maja 2016, 15:28
autor: g0liath
spox Gawronie,

ja na wiosnę wyciskarką robię od kilku lat sok z młodej pokrzywy. Ryj wykrzywia, ale zdrowy straszliwie, więc polecam.