Wybór noża
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Wybór noża
Witam!
Ostatni postanowiłem kupić sobie jakiś nóż miałby mi on służyć głównie przy wyjściach do lasu itp. czyli głównie praca z drewnem, więc wolałbym żeby to był nóż ze stałą klingą i dosyć tani ( do 50 zł :-/ ) Narazie mam starą harcerską finke, ale to już raczej zabytek. Chciałbym żeby nóż był też zdolny to ścinania nie wielkich drzewek, lub gałęzi w celu budowy szałasu itp. Podsumowując chce duży masywny nóż do lasu do 50 zł.
Zastanawiałem się nad tymi
http://www.allegro.pl/item945160648_noz ... rowcu.html
http://www.allegro.pl/item967447489_met ... _cena.html
(zbierzność firmy przypadkowa)
Nie wiem tylko który z noży wybrać więc proszę was o pomoc.
Ostatni postanowiłem kupić sobie jakiś nóż miałby mi on służyć głównie przy wyjściach do lasu itp. czyli głównie praca z drewnem, więc wolałbym żeby to był nóż ze stałą klingą i dosyć tani ( do 50 zł :-/ ) Narazie mam starą harcerską finke, ale to już raczej zabytek. Chciałbym żeby nóż był też zdolny to ścinania nie wielkich drzewek, lub gałęzi w celu budowy szałasu itp. Podsumowując chce duży masywny nóż do lasu do 50 zł.
- voj110
- Gadu Gadu: 7662231
- Tytuł użytkownika: bliżej nieokreślony
Nie polecałbym ci noży meteora. "Made in China" Chociaż zasadniczo nie ma na co liczyć za 50 zł... oba noże mają piłkę - jest bezużyteczna.
Moim zdaniem:
-jeżeli już koniecznie chcesz wybierać między tymi dwoma to drugi byłby lepszy (przynajmniej nie ma tej przeklętej piłki na ostrzu)
-możesz jeszcze próbować zrobić nóż samemu (przejrzyj forum)
-nazbieraj więcej kasy
-używaj tamtej finki(chyba ze zniszczona... ja mam baaardzo stary nóż gerlacha, też jest "zabytkiem" ale spisuje się świetnie i używam go prawie codziennie) +siekierki
"Chciałbym żeby nóż był też zdolny to ścinania nie wielkich drzewek"
ŻYWYCH DRZEWEK SIĘ NIE ŚCINA!!!
a na koniec żeby być trochę upierdliwym: "nie wielkich" piszemy razem
Moim zdaniem:
-jeżeli już koniecznie chcesz wybierać między tymi dwoma to drugi byłby lepszy (przynajmniej nie ma tej przeklętej piłki na ostrzu)
-możesz jeszcze próbować zrobić nóż samemu (przejrzyj forum)
-nazbieraj więcej kasy
-używaj tamtej finki(chyba ze zniszczona... ja mam baaardzo stary nóż gerlacha, też jest "zabytkiem" ale spisuje się świetnie i używam go prawie codziennie) +siekierki
"Chciałbym żeby nóż był też zdolny to ścinania nie wielkich drzewek"
ŻYWYCH DRZEWEK SIĘ NIE ŚCINA!!!
a na koniec żeby być trochę upierdliwym: "nie wielkich" piszemy razem

1.MYŚL
2.RÓB
2.RÓB
- Rojek
- Tytuł użytkownika: PISS
Nie wybieraj żadnego z tych noży. Bo są gów.. wartę. Za takie pieniądze polecę ci świętą MORĘ.. Tu masz do wyboru do koloru . I bez jaj, genialny nóż za takie pieniądze.. Widzę ,że jesteś z Przemyśla...Morę Clipper Stainless kupisz w HUBERCIE na rynku.. Gwarantuje ci ,że nóż sprawdzi się w każdych warunkach.Kamilx pisze:Witam!
Potrzebuję tylko wolności
- Driver
- Gadu Gadu: 6876158
- Tytuł użytkownika: Supertramp
Boże broń od tamtych noży :569: ,pierwszy miałem też kupiony przez moją niewiedzę. Gdybym wcześniej trafił na forum i poczytał trochę na pewno nie były by to pieniądze wyrzucone w błoto. Tak jak napisał Rojek wybierz Morę jak na pierwszy nóż wystarczy, i zbieraj pieniążki jak już gust i preferencje co do noża się wyrobią.
Gdybym schował ręce do kieszeni,skazali by mnie za ukrywanie broni.
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
Do ścinania grubszych gałązek to mora będzie akurat kiepska ze względu na swoją znikomą wagę 
Noże które podałeś w linku to najprawdopodobniej kiepsko zahartowana 420 (czyli miękka nierdzewka). Zęby na ostrzu w niczym nie przeszkadzają, nie wiem dlaczego je tak demonicujecie :? Jeżeli są ostre to równie dobrze naostrzą kijek co gładkie ostrze, jedynie powierzchnia kijka nie będzie gładka, ale w nadzianiu kiełbadrona to wcale nie przeszkadza...
Co bym wybrał na twoim miejscu?
Szukałbym noża o grubości co najmniej 4-5mm i właśnie ze stali 420. Stal będzie dosyć miękka, więc raczej będzie się zawijać niż wykruszać, co będzie łatwiej naprawić. No i oczywiście łatwiej będzie ci się nauczyć ostrzenia. Grubość da ci jakąś tam wagę, dzięki czemu będzie łatwiej rąbać. Noża z pierwszego linku bym nie polecał, ze względu na jego grubość - 2,6mm...
Morze mówie stanowcze nie
Bo jej nie lubię

Noże które podałeś w linku to najprawdopodobniej kiepsko zahartowana 420 (czyli miękka nierdzewka). Zęby na ostrzu w niczym nie przeszkadzają, nie wiem dlaczego je tak demonicujecie :? Jeżeli są ostre to równie dobrze naostrzą kijek co gładkie ostrze, jedynie powierzchnia kijka nie będzie gładka, ale w nadzianiu kiełbadrona to wcale nie przeszkadza...
Co bym wybrał na twoim miejscu?
Szukałbym noża o grubości co najmniej 4-5mm i właśnie ze stali 420. Stal będzie dosyć miękka, więc raczej będzie się zawijać niż wykruszać, co będzie łatwiej naprawić. No i oczywiście łatwiej będzie ci się nauczyć ostrzenia. Grubość da ci jakąś tam wagę, dzięki czemu będzie łatwiej rąbać. Noża z pierwszego linku bym nie polecał, ze względu na jego grubość - 2,6mm...
Morze mówie stanowcze nie

- Rojek
- Tytuł użytkownika: PISS
Eeee tam gadaszprzeszczep pisze:Morze mówie stanowcze nieBo jej nie lubię
![]()

Potrzebuję tylko wolności
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
Noże ''Metor'' nie są takie złe - 14 latkowi na początek na pewno wystarczą
Problem w tym, że nie ma noża za 50zł, który nadawałby się do ścinania gałązek, używania w charakterze maczety i innych cięższych prac. Nóż z twojego linka(i każdy inny w tej kwocie) nada się do robienia żarła, cięcia linek, taśm itp. oraz do naostrzenia patyka.
W tej kwocie to bym się zastanowił nad jakimś scyzorykiem. Za 50zł masz już Victorinox Camper, który ma zdecydowanie większą funkcjonalność niż noże w tej cenie. A dzięki piłce do drewna w tym modelu możesz zdziałać bardzo dużo - sprawdzone

W tej kwocie to bym się zastanowił nad jakimś scyzorykiem. Za 50zł masz już Victorinox Camper, który ma zdecydowanie większą funkcjonalność niż noże w tej cenie. A dzięki piłce do drewna w tym modelu możesz zdziałać bardzo dużo - sprawdzone

- Brodkes
- Tytuł użytkownika: Knifemaker
RACJA!!!Omomierz pisze:W tej kwocie to bym się zastanowił nad jakimś scyzorykiem. Za 50zł masz już Victorinox Camper, który ma zdecydowanie większą funkcjonalność niż noże w tej cenie. A dzięki piłce do drewna w tym modelu możesz zdziałać bardzo dużo - sprawdzone

SURVIVAL-trening,wielka próba,wola przetrwania
Kamilx też szukam idealnego noża dla siebie , zakupiłem vtecha , nóż fajny ale za ciężki jak dla mnie , nie poręczny [ do moich prac " kanapki , kiełbaski , kijki ] Właśnie czekam na przesyłkę z Morą 2000 .Może wreszcie to będzie to . Ja mam duże dłonie ,dlatego wybrałem More 2000 [no i to ostrze ] proponuje spróbować np. z clliperem .