Strona 1 z 1

Książka kucharska: Mięso i inne przysmaki z ogniska

: 21 sie 2009, 12:48
autor: Regent
Obrazek

Wypatrzyłem wczoraj w księgarni taką oto książkę. Mało grilla, za to rzeczywiście dużo nt potraw z samego ogniska. Mięsa robione na samym żarze lub w popiele, ryba z deski, gęś zawieszona nad ogniskiem na sznurku (ciekawy pomysł!), bannock i inne wypieki, dania jednogarnkowe. Raczej na dłuższe bytowanie w jednym miejscu bo przepisy raczej czasochłonne, ale i dla łazików też pewnie coś się znajdzie. Myślę, że warte zainteresowania a przynajmniej przejrzenia.

http://www.multicobooks.pl/kuchnia/mies ... _8858.html

: 21 sie 2009, 12:58
autor: Kliwear79
Brzmi ciekawie :) Rzekłbym: bardzo apetycznie :)

: 21 sie 2009, 13:19
autor: grubson
Kiedyś zastanawiałem się nad kupnem tej książki, ale za tą cenę wolę sobie morę kupić :-P Nie ma ktoś przypadkiem takiej w domu? Może by się podzielił przepisami z niej.

: 23 sie 2009, 22:04
autor: Parthagas
Regent, kupiłeś ją, czy tylko przeglądałeś pobieżnie? Warto?

: 23 sie 2009, 22:41
autor: Kliwear79
Ja chyba zaryzykuję i kupię, ale po pierwszym... Jakby co, to wystawię recenzję :)

: 24 sie 2009, 09:18
autor: Regent
Parthagas pisze:Regent, kupiłeś ją, czy tylko przeglądałeś pobieżnie? Warto?
Nie kupiłem, ale kupię, (też po wypłacie ;) potrzebuję nowych inspiracji w "leśniej kuchni". Niewiele jest książek kucharskich rozróżniających ognisko od grilla. Nawet na działce u rodziców (chatka w Lasach Janowskich :-D też zdecydowanie przedkładam ognisko nad grilla więc nawet przepisy czasochłonne mają szansę zostać sprawdzone.

Książka wydaje mi się dużo ciekawsza niż różnego rodzaju "wakacje z patelnią" gdzie aby przygotować potrawę trzeba mieć całą przyczepę kempingową sprzętów kuchennych.

Tytuł z pewnością jest wart zauważenia i odnotowania na "Zielonej kuchni" Bogdana.

: 24 sie 2009, 09:29
autor: mgr_scout
Jak szukasz nowych dan to poszukaj przepisów z kuchni arabskiej, duża część z nich jest banalnie prosta, niewyszukana i do przygotowania na ognisku :)

: 24 sie 2009, 11:50
autor: Parthagas
mgr_scout pisze:Jak szukasz nowych dan to poszukaj przepisów z kuchni arabskiej, duża część z nich jest banalnie prosta, niewyszukana i do przygotowania na ognisku :)
... tylko do rozdrobnienia mięsa trzeba zastosować ładunek wybuchowy :diabel2:
...a książkę kupuję i nad arabską też się zastanowię. Dzięki.

: 24 sie 2009, 12:19
autor: mgr_scout
arabska, afgańska, rosyjska - tam szukam źródeł inspiracji.. niekiedy problem jest tylko że brak polskich odpowiedników w niektórych potrawach ale i to da sie obejsc :)

: 24 sie 2009, 22:24
autor: grubson
A ja znalazłem na tej stronie: http://www.ksiegarnia.meble.pl/zdrowie_ ... t1137.html
kilka screenów z przepisami tej książki. I wygląda mi ona na ciekawą. Chyba jednak się skuszę na zakup :lol:

: 17 paź 2009, 19:51
autor: Logan
Ja mam pytanie slyszalem ze wszystkie weze sa jadelne czy to prawda ????

: 17 paź 2009, 20:00
autor: pepin666
Co do węży to podejrzewam że tak, oczywiście oprócz gruczołu jadowego, ale ja bym czarnej mamby łapać nie próbował XD I węże są chyba pod ochroną nie, przynajmniej te w Polsce.

: 17 paź 2009, 21:58
autor: Logan
owszem sa pytam z ciekawosci

: 04 lis 2009, 07:40
autor: Kobra
Nasze Polskie węże są pod ochroną. w Polsce to tak za bardzo nie ma żeby na coś zapolować. Nie chodzi mi o dziki i sarny że przyjdzie myśliwy i strzeli. Można też na wiewiórkę ale ja bym jej nie zabił, tak samo węża ;D