Strona 2 z 3
Suszona pokrzywa
: 22 kwie 2012, 08:18
autor: acia1065
Jako, że pokrzywy pod dostatkiem suszę ją z przeznaczeniem na herbatę. Robiłam też risotto i dodawałam do sałatki i zupy.
: 05 maja 2012, 18:46
autor: rambus
: 05 maja 2012, 22:56
autor: Mr. Wilson
Na Twoim zdjęciu jest czosnaczek pospolity a nie czosnek zwyczajny, czosnaczek traci smak pod wpływem wysokiej temperatury (gotowanie, smażenie), dlatego najlepiej smakuje na surowo.
Przepis na placuszki z pokrzywy podałem bo jest to roślina łatwa do identyfikacji dla wszystkich, jest bardzo pospolita. Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
To prawda, po usmażeniu roślin w cieście większość z nich traci naturalny smak, dlatego pokrzywa, która na surowo nie jest szczególnie smaczna, po usmażeniu smakuje zupełnie inaczej.
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.
O zupie z pokrzyw niedługo napiszę.
: 05 maja 2012, 23:05
autor: steppenwolf
Mr. Wilson pisze:Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje.
Na początku tygodnia robiłem placki, w których oprócz pokrzywy dodałem nieco
mięty. Pokrzywę wraz z miętą pokroiłem nożem na drobne kawałki, wrzuciłem na patelnię i lekko podsmażyłem na oleju. Dopiero potem 'zieleninkę' wrzuciłem do ciasta i kontynuowałem przygotowania.
Rodzina dobrze oceniła mój eksperymentalny produkt.
: 06 maja 2012, 11:35
autor: rambus
Mr Wilson z niecierpliwością czekam na przepis, na zupę

Dzięki za wyjaśnienie "wygaszenia" smaku czosnaczku. Sugerowałem się "Zieloną Kuchnią". Znalazłem tam zapis, że liście czosnaczku dodane do ciasta podpłomykowego dadzą nam pieczywo czosnkowe. Następnym razem pokombinuję z jakąś sałatką z czosnaczkiem bo faktycznie na surowo smakuje wyśmienicie. Może liście krwawnika, mniszka(u) i czosnaczka(u) do tego jakiś winegret?
: 06 maja 2012, 13:26
autor: birken1
A ja zapytać chciałem troszkę inaczej: Wiadomo wam coś czy długotrwałe spożywanie pokrzyw ma jakiś wpływ na organizm?
: 06 maja 2012, 13:34
autor: Młody
Oczyszcza krew i wzmacnia odporność.
: 08 maja 2012, 18:58
autor: ArturZ
Mr. Wilson pisze:... Zamiast pokrzywy można użyć każdej innej jadalnej, mieszankę roślin, różne ich części, różne przyprawy i dodatki, można modyfikować składniki. O różnych porach roku znajdziemy różne rośliny, tak więc przez cały rok możemy mieć inne smakowo placuszki.
...
Zachęcam do usmażenia takich placuszków z innymi roślinami, dodatkami itd., jest tak dużo roślin o ciekawych smakach, że każdemu coś posmakuje...
Mi udało się dzięki Twojemu przepisowi zrobić placki z młodym mniszkiem (liście, ale zamierzam też zrobić z kwiatami na słodko), szczawiem i tasznikiem. Robiłem też z mąką razową, ale na niej placki nie trzymały się kupy i było do d..y.
Teraz ja i moje dzieciaki zajadamy się omletami z pokrzywą.
Dwa jajka lekko roztrzepać, dodać garść posiekanych pokrzyw i tyle samo bułki tartej, posolić do smaku, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wlać wcześniej przygotowaną masę. Smażyć jak gruby naleśnik, lekko poruszając patelnią co jakiś czas. Gdy spód będzie lekko przyrumieniony przy pomocy płaskiej łychy przełożyć na drugą stronę i smażyć jak wcześniej.
: 08 maja 2012, 19:27
autor: rambus
Oooo, z tym omletem to niezły patent. Trzeba wcinać "nowalijki" na wiosnę póki świeże (namierzyłem małe poletko czosnaczku zwyczajnego)

Na pewno zdrowsze są pokrzywy niż pędzone rzodkiewki i sałaty z tuneli foliowych.
: 08 maja 2012, 21:48
autor: Mr. Wilson
Którejś wiosny znajomy stwierdził, że jego organizm jest osłabiony po zimie, brakuje mu witamin i minerałów. Wiedział o pokrzywie, jaka to cenna roślina, pełna dobroczynnych właściwości, zastanawiał się jak wchłonąć to dobro
Nazbierał pokrzyw i wepchał do sokowirówki, dokładnie zmiksował, powstał zielony, gęsty koktajl witaminowy prosto z lasu, świeży choć niezbyt apetyczny
I wypił to
Przyznał, iż rzeczywiście to postawiło go na nogi
Kiedy dałem mu do spróbowania placuszków z pokrzywy powiedział, że są dużo smaczniejsze, koktajlów z pokrzywy już nie robi

: 17 maja 2012, 00:00
autor: kroman
Ja ostatnio skorzystałem z okazji, że są młode pokrzywy i napędziłem piwa z pokrzyw według przepisu z książki Łukasza Łuczaja.
Wyszło nawet zacne, teraz mam już kilka pomysłów na "ulepszenie" przepisu

Z łopianu piwo wyszło jednak lepsze.
: 11 kwie 2013, 02:40
autor: soohy
Czas na placki z pokrzywy
Szczególnie polecam tym osobom, które jeszcze nie miały okazji zasmakować

: 11 kwie 2013, 08:48
autor: acia1065
W moim ogrodzie ma dopiero 1 cm, muszę poczekać. Ale już widać pędy chmielu! Będzie omlet.
Makaron z sosem z pokrzyw
: 11 kwie 2013, 20:21
autor: Kapitan Apteka
Polecam pokrzywowy sos do makaronu, analogicznie do szpinakowego, ze śmietaną, śmietankowym serkiem topionym, czosnkiem i czarnym pieprzem, a także sałatkę z octem balsamicznym, oliwą, jajkiem na twardo, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem. Warto też skorzystać z licznych przepisów na zupy.
Pokrzywa to w kuchni bardzo wdzięczny surowiec, a o jej właściwościach zdrowotnych można by długo pisać - to dobry przykład nutraceutyku. Jedzcie chabazie - leki to samo zło
P.S.
Placków nie próbowałem, ale jeśli jutro uda mi się coś zebrać na pewno spróbuję.
: 13 kwie 2013, 10:03
autor: soohy
acia1065, pędy chmielu które widziałem miały około 2cm, także ja jeszcze muszę poczekać.
Co do pokrzywy, to na razie mało jeszcze wyszło, roślinki mają około 5cm. W następny weekend zrobię placki, bo teraz zbyt długo zajęło by zbieranie. Może zrobię też to, co zrobił znajomy Wilsona, bo jestem ciekawy efektu.
: 05 cze 2014, 19:30
autor: Mr. Wilson
O pokrzywie zwyczajnej jest dożo informacji na forum. Niektórzy boją się pokrzywy, bo parzy przy zbieraniu, inni mają obawy, czy nawet taka usmażona nie będzie dalej parzyć - tak, spotkałem się z takimi ciężkimi przypadkami

Wypada więc wspomnieć o pokrzywie, która nie parzy, gatunek podobny w zastosowaniu - jasnota biała. Proponuję zrobić z niej placuszki na słodko, młodą zieleninę drobno posiekać, dodać mąkę, płatki owsiane, cukier, cynamon, można też wbić jajko. Wyrabiamy gęsta masę i smażymy na rumiano na oleju, dokładnie tak jak placuszki z pokrzywy.
: 05 cze 2014, 23:05
autor: soohy
I purpurowa też słodka.
: 20 sty 2015, 17:53
autor: acia1065
Ciek pisze:Hmmm, to zupełnie odwrotnie robiłeś niż ja bo ja wcinałem same liście
Może dałoby się te łodygi zrobić jak szparagi? Już je widzę zapieczone pod beszamelem ...
Jako szparagi polecam młode pędy chmielu i rdestowca japońskiego, pyszne!
: 20 sty 2015, 18:55
autor: viragolo
" młode pędy chmielu" - o... a tego to nie wiedziałem. Obok mnie pełno chmielu rośnie... mają również działanie uspokajające jak szyszki ?
: 22 kwie 2016, 07:55
autor: acia1065
Z tego co wiem to tak. Młode pędy chmielu zawierają wiele witamin z grupy B i sole mineralne oraz olejki eteryczne, goryczki, żywice i składniki aktywne hormonalnie, które działają uspokajająco, kojąco, moczopędnie i poprawiają apetyt. Wg.
http://www.cyberbaba.pl/przepisy-kulina ... ni?start=2
[ Dodano: 2015-03-03, 08:36 ]
Już są młode listki pokrzywy, podagrycznika, ziarnopłonu! Do tego cała masa pączków i kwiatów (leszczyna, olcha). Wiosna!! Ja już zrobiłam pierwszą sałatkę i risotto - mlecz też już jest.
[ Dodano: 2016-04-22, 07:55 ]
Przejrzałam strony rumuńskie, faktycznie dużo przepisów na pokrzywę (urzici). Zupy, placki, papki, bułeczki, muffiny, itp.
http://www.gustos.ro/retete-urzici
: 22 kwie 2016, 16:09
autor: g0liath
Próbowaliśmy z soohym młode pędy chmielu wykopać na zlocie. Ale tereny pokopalniane, same kamloty, gruz jakiś i tylko się zniechęciliśmy do prac górniczych
Muszę poszukać czegoś w mojej okolicy
: 23 kwie 2016, 15:09
autor: acia1065
Pędów chmielu nie trzeba wykopywać tylko wycinać jak szparagi jak mają ok 2 -4 cm - teraz już za późno. Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie

: 08 maja 2016, 20:31
autor: alina23
Muszę spróbować tych placków z pokrzywy.
: 09 maja 2016, 09:21
autor: g0liath
acia1065 pisze:Wykopywać można korzeń chmielu - palowy - ale to faktycznie konkretne kopanie

korzenie palowe, przepraszam, rzecz jasna te mialem na mysli. Skapitulowalismy, bo nie mielismy przy sobie kieszonkowej koparki gorniczej, a tam gdzie byliśmy same kamienie...
: 09 maja 2016, 15:28
autor: g0liath
spox Gawronie,
ja na wiosnę wyciskarką robię od kilku lat sok z młodej pokrzywy. Ryj wykrzywia, ale zdrowy straszliwie, więc polecam.