Noże renomowanej firmy wyglądają solidnie, wiele z nich jest przeznaczonych do survivalu. Genialne w swojej prostocie. Oto kilka filmików na których owe noże są testowane oraz oferta tejże firmy.
Nóż praktycznie niezniszczalny cena chyba 300zł
Nóż bardzo dobry i uniwersalny (można zrobić z niego włócznie) cena około 100zł
http://www.goods.pl/list/2/43/No%C5%BCe_Cold_Steel.html Oferta firmy Cold Steel
P.S. Zastanawiam się nad kupnem noża Bushman. Co o tym myślicie?
Noże firmy Cold Steel
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Nie ma noży niezniszczalnych, co 'noss4' skutecznie udowadnia, kryterium jest tylko to jak szybko nóż się poddaShikari pisze:Nóż praktycznie niezniszczalny
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
Re: Noże firmy Cold Steel
A chcesz noża używać zimą?Shikari pisze:
Zastanawiam się nad kupnem noża Bushman. Co o tym myślicie?
Cold Steel na sporo fajnych noży. Moim zdaniem podałeś jedne z mniej ciekawych propozycji.
SRK według mnie jest nożem "niemądrym". Jego wymiary i waga zupełenie do mnie nie przemawiają. Zbyt duży i ciężki do precyzyjnych prac , zbyt mały do efektywnego rąbania.
Ale to jest tylko moja opinia- znajdziesz setki innych mówiących, że SRK to "najlepszy nóż survivalowy"

- Okruch
- Tytuł użytkownika: Czciciel BK-7
Zastanawiam się, czemu takie traktowanie ma służyć i co udowodnić - że nóż wyszczerbi się podczas próby rąbania siekiery? Czy że siekiera taka fajna?
SRK miałem w rękach przez chwilę, ciekawe wrażenia w stosunku do BK-7. O ile Beckera coraz częściej troczę do plecaka, o tyle SRK jeszcze nie ciąży na pasie. Sensownie rozwiązane mocowanie pochwy do pasa i sama pochwa. Nóż "powyżej średniej", ale jeszcze żaden mastodont. Żeby nie szalejący dolar, to bym przytulił "przyrodnią siostrę", beemkę CSK II.
Poza tym, panowie, precyzyjne cięcie i tak każdy z nas wykonuje Victorinoxem
SRK miałem w rękach przez chwilę, ciekawe wrażenia w stosunku do BK-7. O ile Beckera coraz częściej troczę do plecaka, o tyle SRK jeszcze nie ciąży na pasie. Sensownie rozwiązane mocowanie pochwy do pasa i sama pochwa. Nóż "powyżej średniej", ale jeszcze żaden mastodont. Żeby nie szalejący dolar, to bym przytulił "przyrodnią siostrę", beemkę CSK II.
Poza tym, panowie, precyzyjne cięcie i tak każdy z nas wykonuje Victorinoxem

Re: Noże firmy Cold Steel
A tak trudno czymś owinąć rękojeść?Treasure Hunter pisze:A chcesz noża używać zimą?Shikari pisze:
Zastanawiam się nad kupnem noża Bushman. Co o tym myślicie?
Mój ma na stałe "oplot" z gumowego pasa wyciętego ze starej dętki rowerowej. Wygląda co prawda jakbym go wyniósł z planu Mad Maxa

Bardzo fajny nożyk. Jestem z niego zadowolony. Jak na tak duży nóż jest dość lekki, ale na tyle dobrze wyważony że świetnie rąbie. No i świetnie kroi. No i niedrogi.
Za to kiepska pochwa. Przymierzam się do własnoręcznego uszycia skórzanej. A wtedy i na oplot użyję skórzanego rzemienia.
A jaką polecacie maczetę z oferty Cold steel? http://www.goods.pl/list/1/79/Maczety.html