Ostrzenie siekiery/toporka Dremlem?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- rumak
- Gadu Gadu: 8998618
Dostałem 'letko' dobitego Fiskarsa X7, ostrze jest stępione a głowica pordzewiała. Mam zamiar przeszlifować całą głowicę multiszlifierką po czym pokryć ją chlorokauczukiem, co do tego nie mam wątpliwości. Jednakże czy da radę ją tym porządnie naostrzyć? Próbował ktoś?
nooo, teflon. Bo to ma zwiększyć ślizg a nie hamowanie w wyniku tarcia.
Siekierę zdecydowanie ostrzyć na wolnoobrotowych - na ręcznym kamieniu. Z grubsza klasycznym pilnikiem do metalu można wyrównać i wygładzić na osełką (2 zł) na papierze ściernym (1 zł) itp. Świetnie sprawdza się pilnik Stihla do piły, ale ten płaski.
Siekierę zdecydowanie ostrzyć na wolnoobrotowych - na ręcznym kamieniu. Z grubsza klasycznym pilnikiem do metalu można wyrównać i wygładzić na osełką (2 zł) na papierze ściernym (1 zł) itp. Świetnie sprawdza się pilnik Stihla do piły, ale ten płaski.
Ponoć teflon? ale kto to tam wierumak pisze:Zastanawia mnie czym Fiskars pokrywa głowice. To jakaś farba?

Zainwestuj w pilnik trójkątny, a będziesz miał pożytek na dłuuuuugie lata. Tylko kup Polski pilnik a nie od naszych braci mniejszych. Oczywiście niech to będzie jakiś średni a nie zdzierak.
Doskonałym pomysłem na budżetowy pilnik jest pilnik płaski do ograniczników stihl. Kosztuje toto ok 3 zł max 9 zł Zawsze mam jak się gdzieś wybieram, naostrzysz siekierę i wiele innych rzeczy zrobisz, a waży to tyle co nic. Kupuje się bez rękojeści a jak w lesie potrzebuję to wbijam w patyk i mam. Pomysł zaczerpnięty od kumpla pilarza i łucznika. http://allegro.pl/pilnik-plaski-stihl-o ... 48341.html
U bezpośrednich sprzedawców można dostać sporo taniej!
[ Dodano: 2013-03-06, 09:55 ]
Zirkau mnie ubiegł

Jeśli jeden człowiek coś potrafi , to i ja mogę się tego nauczyć...!