ACU w kamo CADPAT
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- aciepk
- Tytuł użytkownika: UCePe ssie
Ktoś chętny na zakup i test?
http://www.allegro.pl/item549355875_kom ... j_acu.html
http://www.allegro.pl/item549355875_kom ... j_acu.html
Ostatnio zmieniony 06 lut 2009, 23:39 przez aciepk, łącznie zmieniany 1 raz.
- palowski
- Gadu Gadu: 5301996
- Tytuł użytkownika: wiszę w hamaku
ciekawe kto jest producentem... obstawiam Helikona albo jakiegoś Niemca, ale Helikon jest bardziej prawdopodobny imo - ostatnimi czasy ich oferta wycieka wszystkimi mozliwymi drogami, ale bez jakiejkolwiek reklamy i oficjalnych informacji.
wiecie, że robią w tej chwili już 4 rodzaje polarów (classic fleece, windblock, infantry, defender), szyją własną wersję Smock'a na bazie brytolskiego projektu, of cors, w wdl, panterze i innych camo, underarmory, acu, cała serię oporzadzenia (tylko kamizelki jeszcze nie widziałem) i 3 rodzaje plecaków typu assault? kolesie mnie zadziwiają na całej linii.
----------------
Listening to: Ratatat - Kennedy
wiecie, że robią w tej chwili już 4 rodzaje polarów (classic fleece, windblock, infantry, defender), szyją własną wersję Smock'a na bazie brytolskiego projektu, of cors, w wdl, panterze i innych camo, underarmory, acu, cała serię oporzadzenia (tylko kamizelki jeszcze nie widziałem) i 3 rodzaje plecaków typu assault? kolesie mnie zadziwiają na całej linii.
----------------
Listening to: Ratatat - Kennedy
- aciepk
Też obstawiałbym helikon. Ciekaw jestem kiedy wypuszczą na rynek kopię wiatrówki lvl.4 z ECWCS gen.III. Widziałem ją na stoisku helikona na zeszłorocznym MSPO...
I wszystko byłoby na prawdę super, gdyby nie fakt zdeko schrzanionej rozmiarówki na długości... M-65 XL Long nie odpowiada Longowi kontraktowych eMek, co gorsza nawet XXL Long jest krótszy od kontraktów XL Long, a BDU? To już w ogóle tragedia...
A jeszcze co do ACU od helikona. To nie wiem czy to był trafiony pomysł. W cenach w jakich można dostać ACU helikona można kupić nowe, kontraktowe ACU, a za ok 70% tej ceny używkę, kontrakt ACU w stanie ideał/bdb.
I wszystko byłoby na prawdę super, gdyby nie fakt zdeko schrzanionej rozmiarówki na długości... M-65 XL Long nie odpowiada Longowi kontraktowych eMek, co gorsza nawet XXL Long jest krótszy od kontraktów XL Long, a BDU? To już w ogóle tragedia...
A jeszcze co do ACU od helikona. To nie wiem czy to był trafiony pomysł. W cenach w jakich można dostać ACU helikona można kupić nowe, kontraktowe ACU, a za ok 70% tej ceny używkę, kontrakt ACU w stanie ideał/bdb.
- aciepk
Poszukaj kontraktu... Nóż znajdziesz nówkę komplet taniej. A bluza XXL R helikonu jest cztery centymetry mniejsza w klacie niż kontrakt XL L...
Kolejne nowości z helikonu:
Softhell lvl.V z ECWCS III generacji. Pozycja bardzo ciekawa ze względu na to, że skład materiałowy jest identyczny jak oryginału.

CDJ, już trochę mniej ciekawy bo w miejscach gdzie znajdował się gore freedom plus jest teraz kiepskawa membrana i nie wiadomo po co dali rękawy w różowym odcieniu, skoro to była wada i została już usunięta w oryginalnych CDJach (I ciekawe z czego są zrobione).

Kolejne nowości z helikonu:
Softhell lvl.V z ECWCS III generacji. Pozycja bardzo ciekawa ze względu na to, że skład materiałowy jest identyczny jak oryginału.

CDJ, już trochę mniej ciekawy bo w miejscach gdzie znajdował się gore freedom plus jest teraz kiepskawa membrana i nie wiadomo po co dali rękawy w różowym odcieniu, skoro to była wada i została już usunięta w oryginalnych CDJach (I ciekawe z czego są zrobione).

- palowski
hmm... a może ten róż dlatego, ze zamiast zdjęcia własnego produktu użyli zdjęcia org CDJ z błędnej serii? 
a ja wciąż czekam na windshileda jakiegoś w UCP albo foliage...
EDIT: aciepk, jakie jest źródło tych jpegów? na stronie helikona nie znalazłem...
----------------
Listening to: On The Turning Away - Live

a ja wciąż czekam na windshileda jakiegoś w UCP albo foliage...
EDIT: aciepk, jakie jest źródło tych jpegów? na stronie helikona nie znalazłem...
----------------
Listening to: On The Turning Away - Live
- aciepk
Nie. Na tacticalu (gdzie wygooglowałem te zdjęcia) był też mały opis i się tam chwalili, że rękawy mają różowy odcień jak oryginał...Mózg pisze:hmm... a może ten róż dlatego, ze zamiast zdjęcia własnego produktu użyli zdjęcia org CDJ z błędnej serii?
Szkoda tylko, że teraz już nie mają i konstrukcja CDJa helkonu jest jaka jest, czyli zamiast softshella mamy raczej membranowy windstopper, zamiast power shielda użytego do rękawów też pewnie jest windstopper.
Co nie zmienia faktu, że kopia lvl.V jest bardzo ciekawa i jeżeli będzie kilka pozytywnych testów to go kupię zamiast zbierać na PCU lvl.5 Block-1.
A co do UCP, to poszperaj na baju za oryginalnym softem od ECWCS gen.III i pogadaj z kimś kto sprowadza. Jest ich na prawdę sporo na baju, a co z tego wynika można osądzić z prawa popytu i podaży, czyli cena powinna być niższa (ale to nadal wydatek dwukrotnie większy niż w przypadku helikona).Mózg pisze:a ja wciąż czekam na windshileda jakiegoś w UCP albo foliage...
Ale to prawda, pustynia jest różowa
Tak samo jest z holenderskim 3 colorem, też jest różowy.

Ostatnio zmieniony 01 mar 2009, 15:31 przez w0jna, łącznie zmieniany 1 raz.
Są takie rzeczy na niebie i ziemi, o których się jezuitom nie śniło, mój panie.
- palowski
... przy odpowiednim świetle albo zmoczeniu i tylko jedna z trzech składowych barw.
----------------
Listening to: Elektryczne Gitary - Slodka Laska Biala Smierc
----------------
Listening to: Elektryczne Gitary - Slodka Laska Biala Smierc
- aciepk
Nie? To patrzcie:
http://www.helikon-tex.com/catalogue/catalogue.html
Po obejrzeniu katalogu nachodzi mnie chęć nabycia:
-Czarnego CDJ
-Patriot fleece jacket (Kopia TADowskiego Ranger Hoodie v.4.0)
-Czarnego lub w panterę ECWCS'a gen.II

Nie? To patrzcie:
http://www.helikon-tex.com/catalogue/catalogue.html
Po obejrzeniu katalogu nachodzi mnie chęć nabycia:
-Czarnego CDJ
-Patriot fleece jacket (Kopia TADowskiego Ranger Hoodie v.4.0)
-Czarnego lub w panterę ECWCS'a gen.II

- aciepk
Patrzcie co się pojawiło na rynku:
http://www.e-militaria.pl/p-300/soft-sh ... yot-nowosc
Patrzcie co się pojawiło na rynku:
http://www.e-militaria.pl/p-300/soft-sh ... yot-nowosc
- aciepk
Właśnie wróciłem z poczty na której odbierałem przesyłkę z softshellem i po wyjściu z poczty niespodzianka bo zaczęło dość mocno padać. No to odpakowałem kurtę założyłem i idziemy. Spacerek do domu trwał ok. 30 minut i kurtka w ogóle nie przemokła, krople perliły się na materiale.
Z pozostałych spostrzeżeń:
-Ze względu na to, że jestem wysoki musiałem wziąć kurtkę 2 rozmiary większą, aby nie była przykrótka i dobrze zrobiłem bo jest w sam raz.
-Już mi się nie podobają kieszenie na ramionach (Identyczne jak w bluzie ACU, czyli mają za mały skos). Dlaczego armia nie zażądała kieszeni jak w kurtce PCU II generacji, albo helikon o tym nie pomyślał?
-Otwory wentylacyjne pod pachami są ciut przymałe.
-Kurtka jest bardzo lekka
-Oddychalność przy spacerku jest super
Resztę sę zobaczy w ciągu najbliższego miesiąca, podczas wyjazdów. Oczywiście podzielę się wrażeniami z użytkowania a w najbliższym czasie zrobię szczegółowe zdjęcia.
A jak kurtka się nie sprawdzi, to będzie trzeba zacząć zbierać na kurtkę lvl.5 z kompletu PCU-Block1.
Z pozostałych spostrzeżeń:
-Ze względu na to, że jestem wysoki musiałem wziąć kurtkę 2 rozmiary większą, aby nie była przykrótka i dobrze zrobiłem bo jest w sam raz.
-Już mi się nie podobają kieszenie na ramionach (Identyczne jak w bluzie ACU, czyli mają za mały skos). Dlaczego armia nie zażądała kieszeni jak w kurtce PCU II generacji, albo helikon o tym nie pomyślał?
-Otwory wentylacyjne pod pachami są ciut przymałe.
-Kurtka jest bardzo lekka
-Oddychalność przy spacerku jest super
Resztę sę zobaczy w ciągu najbliższego miesiąca, podczas wyjazdów. Oczywiście podzielę się wrażeniami z użytkowania a w najbliższym czasie zrobię szczegółowe zdjęcia.
A jak kurtka się nie sprawdzi, to będzie trzeba zacząć zbierać na kurtkę lvl.5 z kompletu PCU-Block1.