Dla wszystkich lubiących cebulę polecam szamę którą sam wymyśliłem kilka lat temu.
Danie może nie wygląda zbyt apetycznie, można by porównać wygląd do wymiocin po całonocnym imprezowaniu (sorry że w temacie o jedzeniu) ale taka jest prawda. Bardzo syte, bardzo proste i tanie, i co najważniejsze bardzo smaczne!
Cebula Duszona (dla 2 osób)
3-4 Średnie cebule, 1 Kiełbasa (najlepiej myśliwska/suszona), ogórek najlepiej kiszony ale może być też konserwowy. Czerwona papryka (polecam ostre) lub 1 Jajko, musztarda (im ostrzejsza tym lepsza), przecier pomidorowy.
Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wodą tak aby się nie spaliła i dusimy aż będzie miękka.
Kroimy w kostkę kiełbasę, ogórka oraz paprykę. Dusimy wszystko przez 10 minut.
Dodajemy przecier pomidorowy (3-4 łyżki) musztardę (ok 1-2 łyżek), pieprz.
Na sam koniec wrzucamy całe jajko, mieszamy. Gdy jajko już się zetnie, jedzonko gotowe.
Podawać z chlebkiem
[ Dodano: 2012-09-12, 14:40 ]
Parówki w Cieście:
7-8 Dużych ziemniaków
2 szklanki mąki
6-7 Cienkich parówek
1 Jajko
(+Mąka, jajka, bułka tarta do panierowania)
Ugotować ziemniaki, zgnieść i wystudzić.
Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, 1 jajko. Wszystko wymieszać.
Wyrabiać ciasto, rozwałkować. Kładziemy parówki na cienkie ciasto i zawijamy nim parówkę.
Obtaczamy w mące jajku i bułce tartej. Piec na małym ogniu.
Ze szpinakiem:
Na ciasto kładziemy szpinak, potem parówkę i zawijamy.
Z serem:
Plastry sera nawijamy na parówkę, następnie zawijamy w cieście.
