Bo jestem zielony puki co. Jeszcze nie miałem styczności z zewnętrznymi lampami.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Ustaw wszystko na "automata" i pamiętając, że kąt padania jest równy kątowi odbicia, szukaj białych (jasnych) powierzchni, na które możesz skierować głowice lampy (np. ściana, sufit).mwitek pisze:Kilka porad na początek, jak używać lampy
Bo jestem zielony puki co. Jeszcze nie miałem styczności z zewnętrznymi lampami.
W zasadzie większość została już powiedziana.yaktra pisze:(...)
1/ 160s tak mniemam "trza" utrzymać, tło też ważne
Halo Marshall???
Acha, coś pominęliśmy...Marshall pisze: zasadzie większość została już powiedziana.
myślę i ...:yaktra pisze:Acha, coś pominęliśmy...Marshall pisze: zasadzie większość została już powiedziana.
myślę i nic...
To zależy jak zasobny masz portfel, linka ukazuje chyba jedną z droższych lamp. Tu MichaN musiałby powiedzieć/ napisać o jaką chodzi. Jak sam zauważyłeś na filmiku nie tylko lampa gra tu dużą rolę ale jak widać dyfuzor.rob30 pisze:Twoją lampę możesz też ustawić na "Optical Slave" i odpalać zdalnie, np lampą wbudowaną w aparat.
Na razie dętka + pompka nożna, z tego co mówił.kermitttt pisze:
A co robi za sprężarkę, tak z ciekawości?
A nie chodzi Ci o Witka?yaktra pisze:Tu MichaN musiałby powiedzieć/ napisać o jaką chodzi.
Ups, sorkithrackan pisze:A nie chodzi Ci o Witka?
Dyfuzor a blenda to dwie różne bajkithrackan pisze:A jeżeli chodzi o dyfuzor/blendę
Mając nieco mnie pojęcia o fotografii (choć i teraz nie należę do orzełków) kupiłem sobie statyw Hama. Nie nadawał się do niczego, korzystałem sporadycznie i na dokładkę do kamery. Teraz używam Velbona a ten służy do...thrackan pisze:żeby tę blendę odpowiednio pozycjonował...
Czemu??? portret nie powinien "uciekać" raczej wie czemu tak pozuje. Robienie plenerowych zdjęć młodej parze, powiedziałbym, że raczej też nie.thrackan pisze:Blenda na statywie?... Podziwiam
tak! na statywie, zapewne lepsze to rozwiązanie jak mało ogarnięty pomocnik, przypadkowa osoba, lub jej brak kiedy światło marne...thrackan pisze:Blenda na statywie?.
I ja ciebie Kolego bo sam uwielbiam robić podobne reportaże, choć same słowo "reportaż" jest nieco za wielkie bo jam przecie amator i sprzęt jaki posiadam, również. Jednak dodając do gazet internetowych czy nawet tych osiedlowych to jakaś tam reklama dla samego siebie.thrackan pisze:Yaktra, ja rozumiem o co Ci chodzi
Hah! Koncerty to jeszcze co innego. Nie dość, że zwykle artyści są daleko i w ciemności, to jeszcze chodzą żwawo albo przynajmniej się gibają w miejscu. Ja mam tylko trzy zdjęcia koncertowe, jakie w ogóle nadają się do pokazania...yaktra pisze:Zobacz album poniżej, gdyby światło było lepsze...
Ustaw krzesło czy taboret w miejscu stosownym, nań połóż miękką poduszkę. Da ci to możliwość ustawienia aparatu tak jak na ruchomej głowicy statywu. Ustaw w aparacie co trzeba światło, czas i te wszystkie ble ble ble, na koniec ustaw sobie samowyzwalacz i wciśnij "spust". Masz wówczas gwarancję, że jeśli nawet "czas" będzie marny zdjęcie mimo to nie zostanie poruszone...Annael9 pisze:A jak ja bym miała statyw