UMP to chyba do miasta , bo w terenie to do niczego się nie nadaje
Proszę cię... W Polsce we wszystkich lasach jakie zwiedziłem są co 660 metrów przecinki oddzielające sektory lasów, lub będące drogą p.Pożarową.
Mając nawet zwykły lokalizator pokazujący kierunek marszu, jak można się w takim lesie zgubić, lub nie trafić do miejsca docelowego?
Sam do Garmina wrzucałem mapy z geoportalu, ale zrozumiałem że jest to kompletnie niepotrzebne, bo mając UMP dojdę w to samo miejsce, mimo że tych leśnych przeciw pożarowych autostrad nie ma naniesionych, to maks co 1km na jakąś się trafia. Wystarczy tylko znać kierunek marszu.
Co innego gdy jestem w górach, tu nie ma dziesiątek ścieżek na powierzchni 10km kwadratowych, ale akurat górskie ścieżki w UMP są w większości, a już na pewno prawie wszystkie górskie szlaki.
Mówiąc że mapy UMP są do niczego, rozśmieszasz chyba większość tutejszych użytkowników. Którzy potrafią chodzić z jeszcze mniej bogatymi w ścieżki mapami google, do tego wydrukowanych na jednej kartce w dużej skali. Na prawdę musisz mieć na mapie każdą ścieżkę, i ścieżuńkę, każdą rzekę i kanał odprowadzający wodę? Bez tego poważnie nie wyobrażasz sobie iść przez las, i gdzieś dotrzeć?