Nasze nowe zabaweczki :D cz. 2
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Jeszcze nie, czeka na przyszły sezon do lekko-średniego casta. Ale chodzi bezgłośnie i gładziutko, jak zatopiony w miękkim masełku. Jest nieźle łożyskowany (9 szt), szpula na łożyskach ABEC 5, doskonale spasowany i wykonany. Niestety u nas rzadko spotykany, gdyż to model na rynek amerykański. W każdym razie zapowiada się nieźleZirkau pisze:jak to cudo biega? testowałeś już ?RBT pisze:Okuma Cayenne CY 200 W.

- greenshadow
- Tytuł użytkownika: bywam
a dziś przyszedł "Rozwój idei puszczańskiej w skautingu 1902-1939" T.Wyrwalskiego
mocno zniszczone Wydanie I Kraków 1990r.
mocno zniszczone Wydanie I Kraków 1990r.
[center]
| Zielona Strona |[/center]
- taki robaczek
Adaptorek na tanie kartusze gazowe do mojego leciwego (nakręcanego) palniczka.
Kupiony okazyjnie na "jebaju" kosztował całe 18,79zł (razem z przesyłką).
Jakością wykonania raczej nie powala na kolana ale jak to mówią "z tego się nie strzela"
Zobaczymy jak się sprawdzi i czy nie będzie nieszczelności.

Kupiony okazyjnie na "jebaju" kosztował całe 18,79zł (razem z przesyłką).
Jakością wykonania raczej nie powala na kolana ale jak to mówią "z tego się nie strzela"

Zobaczymy jak się sprawdzi i czy nie będzie nieszczelności.
Kocham zwierzęta.
Są takie pyszne ......
Są takie pyszne ......
- greenshadow
początek <20str rewelacyjnie napisany bardzo przystępnym językiem, mimo że dość stary maszynopis, kolejne strony luźno przejrzane klimat zachowany bardzo przyjemnie się czyta, bez porównania ze "Zwojem kory brzozowej"soohy pisze:greenshadow, skrobnij jakąś krótką recenzję o tej książce.
super lektura na wieczór na biwaku

po przeczytaniu dłuższego wstępu dla mnie to super odpowiednik książki PB Skauting dla chłopców czy wskazówki dla skautmistrzów
brakowało mi takiej pozycji w tej materii.
po kilkudziesięciu stronach potwierdzają się moje obawy że kolejną książeczkę będę musiał oddać do introligatora bo z grzbietu leci klej a kartki przy mocniejszym zgięciu pękają
widać że długo leżała opuszczona na słońcu
Zwój to podręcznik, zbiór zadań, tak jak kniga do matmy.greenshadow pisze:bardzo przyjemnie się czyta, bez porównania ze "Zwojem kory brzozowej"
Rozwój idei zawiera szereg błędów nie wynikających z winy autora lecz z niewiadomego pochodzenia historycznych nieścisłości na temat dat, nazwisk, organizacji ale w głównej mierze książka w świetnym stylu przedstawia przedmiot sprawy jakim jest historia największych ruchów i organizacji puszczańskich na świecie.
Do tej pory można natknąć się na dziwaczne błędy dotyczące puszczaństwa oto jeden z takich przykładów, który objaśnia autor Rozwoju: http://free.of.pl/z/zhpwatra/woodcraf.htm
O zbieraczach grzybów w książce nie ma nic! ?

- greenshadow
tak tak zdaję sobie sprawę z innego przeznaczenia książki "Zwój... jednak, mogłaby być napisana w bardziej przejrzystej formie
no nic czytam dalej - zapowiada się ciekawie podobnie jak "Na traperskiej ścieżce" Stykowskiego
no nic czytam dalej - zapowiada się ciekawie podobnie jak "Na traperskiej ścieżce" Stykowskiego

[center]
-
- Gadu Gadu: 10751489
- Tytuł użytkownika: sajmon-survival.blog
O Wisporcie Ranger 32l. slow kilka z mojego doświadczenia. Plecak bardzo wygodny choć szelki mogły by być szersze i bardziej mięsiste przy większym ciężarze,plecak doskonale sprawuje się przy d dniowych wypadach choć, na upartego można spakować się na dłużej w niego. sporo troczków kompresyjnych po obydwu stronach oraz na dole gdzie można podpiąć np karimate , śpiwór. W środku po obydwu stronach kieszonki jedna mniejsza od strony pleców oraz większa siatkowana od strony zewnętrznej plecaka. fajny system do mocowania dupereli mieszczący się na małej kieszonce do której można wrzucić trochę drobiazgów zarównano tam jak i w górną kieszonkę . Wszystko na suwakach i zamkach YKK. po bokach miejsca na dwie kieszonki (doskonale wchodzą butelki 2l. może nawet 3l,ściągacz ze stoperem zapobiega przesuwaniu i wypadaniu butelek.) na wierzchu plecaka małą kieszonka mieszcząca pokrowiec na plecak, w moim przypadku i doznaniu pokrowiec mógłby być większy ponieważ w momencie gdy mamy doczepione drobiazgi do plecaka typu karimata ,namiot,pałatki itp powoli robi się przy mały i czasem lubi zjerzdzać.
To tyle ode mnie,na temat Wisporta Ranger niech kolega wyżej jeszcze coś skrobnie i będzie pełny obraz ww. produktu.
To tyle ode mnie,na temat Wisporta Ranger niech kolega wyżej jeszcze coś skrobnie i będzie pełny obraz ww. produktu.
- Hakas
- Tytuł użytkownika: KAPKANCZYK
Gratuluję doskonałego wyboru garba, ja noszę 70l Ratelapuchalsw pisze:Dzisiaj mój Maxpedition poszedł w "dobre ręce", więc czas pochwalić się nowym plecakiem (chociaż już dwa razy brał udział w "akcji")
Ratel 50 od Arizzona
Obrazek
Inkwizytor666,Inkwizytor666 pisze:Przy okazji do Juli wpadlem
Inkwizytor666, tam też takie ostrzałki dają? Czy kupiłeś w Juli tylko ta szlifierkę?
Hakas
Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Fajna zabawka Wolf. Jak mi zgnije zderzak, wyspawam coś pod wyciągarkę.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
Też się pochwalę:
Codzienny plecaczek Karrimor urban 30. Świetny i nie drogi, można nosić lapka, ale też wziąść kanapki i kompot,na dłuższy pozamiejski spacerek. Na zdjecia można luknąć np. tu:
http://broox.pl/opis/3403840/plecak-kar ... om=bazarek
Do tego kupiłem sikora. Casio F91W. Prosty tani sikor ,który działa latami. Po zakupie dowiedziałem się, że jest to ulubiony zegar Al-Kaidy i Hipsterów. Z dwojga złego wolę być brany za kumpla Osamy
Naprawdę ten zegareczek mnie urzekł,prostota i funkcjonalność każdym calu. Czyli to co lubię najbardziej. Jak dla mnie ten sikor to taka mora wśród zegarków. Tu można oblukać róznice pomiędzy oryginałem a podróbkami. http://www.thewatchsite.com/index.php?topic=8729.0
Codzienny plecaczek Karrimor urban 30. Świetny i nie drogi, można nosić lapka, ale też wziąść kanapki i kompot,na dłuższy pozamiejski spacerek. Na zdjecia można luknąć np. tu:
http://broox.pl/opis/3403840/plecak-kar ... om=bazarek
Do tego kupiłem sikora. Casio F91W. Prosty tani sikor ,który działa latami. Po zakupie dowiedziałem się, że jest to ulubiony zegar Al-Kaidy i Hipsterów. Z dwojga złego wolę być brany za kumpla Osamy

Naprawdę ten zegareczek mnie urzekł,prostota i funkcjonalność każdym calu. Czyli to co lubię najbardziej. Jak dla mnie ten sikor to taka mora wśród zegarków. Tu można oblukać róznice pomiędzy oryginałem a podróbkami. http://www.thewatchsite.com/index.php?topic=8729.0
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
Ja zapłaciłem w przeliczeniu na złotówki dokładnie 39zł za orginał.
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
A u mnie świeżynki:
[center]
Spork Titanium [ Light My Fire ]
i kubek Delta Mug [ Sea To Summit ], ten niebieski po lewej stronie:
[/center]
Przetestowane już dziś rano na leśnym śniadaniu: viewtopic.php?p=91534
...
[center]
Spork Titanium [ Light My Fire ]

i kubek Delta Mug [ Sea To Summit ], ten niebieski po lewej stronie:

[/center]
Przetestowane już dziś rano na leśnym śniadaniu: viewtopic.php?p=91534
...
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- Grzymek
- Gadu Gadu: 6909467
- Tytuł użytkownika: Na pohybel
Trochę pogrążony w wyścigu szczurów nie miałem czasu na wypady, natomiast po sklepach online-owych czasem łaziłem.
Oto zakupy z ostatniego półrocza:
Spyderco Para-Military Plain G10 - bardzo sympatyczny nożyk, na który chorowałem od dawna.

Lansky System Ostrzący Professional - wreszcie kąty będą idealne.

MSR Dromader Bag - świetna rzecz. Będę kupował co najmniej jeszcze jedną.

MSR Alpine Fry Pan - żeby poranna jajeczniczka była jeszcze lepsza.

Czapeczka z wełny Merino z dodatkiem futra Oposa - CUDEŃKO.

Ray Mears "Essential Bushcraft" z autografem Raya - bardzo ciekawa książka.

I szyje się już dla mnie puchóweczka do Yeti.
Zdjęcia zaporzyczone ze stron:
www.raymears.com
www.cqbtactical.pl
www.sport.popina.pl
Oto zakupy z ostatniego półrocza:
Spyderco Para-Military Plain G10 - bardzo sympatyczny nożyk, na który chorowałem od dawna.

Lansky System Ostrzący Professional - wreszcie kąty będą idealne.

MSR Dromader Bag - świetna rzecz. Będę kupował co najmniej jeszcze jedną.

MSR Alpine Fry Pan - żeby poranna jajeczniczka była jeszcze lepsza.

Czapeczka z wełny Merino z dodatkiem futra Oposa - CUDEŃKO.

Ray Mears "Essential Bushcraft" z autografem Raya - bardzo ciekawa książka.

I szyje się już dla mnie puchóweczka do Yeti.

Zdjęcia zaporzyczone ze stron:
www.raymears.com
www.cqbtactical.pl
www.sport.popina.pl
"Lecą z mej gęby kumullusów kłęby..."
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Żeby w rączki cieplej było
The North Face Etip Glove

No i dodatkowo zakupiłem podstawowego buffa

The North Face Etip Glove

No i dodatkowo zakupiłem podstawowego buffa
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Racja, ale wtedy dopiero się zacznieInkwizytor666 pisze:Grzymek, zamiast Lansky System mogles zakupic Cina Apex, lepszy sprzet.

pozdrawiam