Szkoda, że tylko przeglądałeś pobieżnie.
Wcale tego nie żałuję ponieważ mam książkę: "Podręcznik sztuki przetrwania", Raymond Mears, Warszawa 2002
Autor książki to TEN Ray Mears, którego mieliśmy okazję oglądać na kanale Discovery. Książka w mojej opinii - THE BEST. Napisana tak, że czyta się ją jednym tchem. Autor wie, o czym pisze. A opisuje tu techniki prymitywne - z wykorzystaniem naturalnych surowców. Np. przy ogniu omawia kilka sposobów na jego rozpalanie przy pomocy dwóch kawałków drewna a nie mówi nic o akumulatorach czy chemii. Co ciekawe - słowo survival występuje w książce tylko kilka razy, jakby zostało przyklejone do gotowej książki. Według mnie autor uprawia własną wersję survivalu - "survival pierwotny".
Właśnie tą książką posiłkowali się autorzy cyklu telewizyjnego "Robinsonowie". UWAGA: Miłośnicy survivalu militarnego raczej nie mają tu czego szukać. -
http://survival.strefa.pl/ksiazki1.htm,
Ta praca jest wg. mnie jest o wiele lepsza niż nowa książka Mearsa wystarczy porównać np. rozdziały o rozniecaniu ognia aby przekonać się, że w tej ostatniej książce autor opisał temat w porównaniu z poprzednią książką tłumaczoną przez Gerarda Sawickiego jedynie pobieżnie. I tak wygląda również cała książka.
Nawiasem mówiąc polecam ci książkę "Bushcraft" Morsa Kochanskiego. - Poprzednie wydanie tej książki pod tytułem "Northern Bushcraft"