slaq pisze:CzarnyKruk pisze:Konkretnie chodzi mi o wędkę typu kijek 30cm z linką i haczykiem na końcu,
Ów przepis odnosi się do wędek pod lodowych ( tak widzę to ja - 30 cm wędka raczej na rwącą rzekę nie bardzo

) - raczej nikt do ciebie nie będzie miał pretensji, jak sobie na lodzie będziesz takowym kijaszkiem łowił
Pozdrawiam.
Ogólnie regulamin określa wędkę jako:
"wędzisko o co najmniej 30cm długości, do którego przymocowana jest linka zakończona
a) jednym haczykiem
z przynętą albo
b) w metodzie muchowej, nie więcej niż dwoma haczykami, każdy
ze sztuczną przynętą, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm
c) w metodzie spinningowej i trolingowej,
sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm"
d) przy połowie ryb spod lodu:
– jednym haczykiem
z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm
–
sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm".
Ja to rozumiem tak, że jeśli kij/patyk spełnia te wymagania to można. Co innego gdzie i co na to złapiesz, choć jak patrzę na zdjęcia Wolfa to szacun.
No i najważniejsze jest to co pogrubiłem. Wędka zakończona samym hakiem lub kotwicą jest po prostu zwykłym, kłusowniczym szarpakiem.