rudy rydz pisze:Jak wygląda sprawa z czasami przejść opisanymi na mapie, czy są one adekwatne do rzeczywistości? Czy ja idąc po raz pierwszy powinienem sugerować się tymi cyframi?(będę szedł bez kijków, pewnie ma to znaczenie)
Zwykle te czasy przejść są ustalane dla "przeciętnego turysty", dla mnie, jako człowieka ze słabą kondycją są zwykle zawyżone. (najwyraźniej nie jest ona aż taka słaba) Jak doliczysz na początek 1/3 czasu to na pewno nic się nie stanie - policz oba warianty + ew. jeden o 1/3 szybszy, dostosujesz na miejscu jak sprawdzisz je na sobie.
rudy rydz pisze:Czy trzeba rezerwować miejsca w schroniskach a jeśli tak to ile wcześniej?
To zależy od schroniska. Najlepiej sprawdź gdzie będziesz spać i zadzwoń już teraz, aby to ustalić.
rudy rydz pisze:Jaki sprzęt wziąć ze sobą którego na zwykłe wędrówki po lasach zazwyczaj się nie bierze? Z kilku źródeł dowiedziałem się, że niezbędne są rękawiczki choćby takie na rower, koszulka termoaktywna?
Weź ciepłą czapkę, rękawiczki, zapasową baterię do telefonu/ładowarkę awaryjną, numer do gopru, coś na szyję i w sumie to nic więcej Ci nie trzeba. Jeśli chodzi o trudniejsze szlaki - wszak nie napisałeś gdzie będziesz chodził, to rękawiczki które nie będą się ślizgać na łańcuchu też byłyby spoko (zwykłe są do dupy). Jak to w górach, potrzebujesz przeciwdeszcza i czegoś ciepłego, zapasowych skarpet, zapasu wody i awaryjnego żarcia.
Ciężko mi coś doradzić, bo nie wiem gdzie idziesz, na ile i tak dalej. W Tatrach jest sporo różnych szlaków.
rudy rydz pisze:Pogoda: czy zwykły deszcz pozwala na chodzenie po szlakach?
To zależy od deszczu i od szlaku.

Na skałach na pewno będzie ślisko, więc i tempo może spać drastycznie - weź to pod uwagę. No i nie ufam 'stabilności pogody w górach'.
Zwykle biegam po niższych i mniej zaludnionych górach, nie sypiam w schroniskach, więc i na garbiu mam więcej, także niech ktoś kto biega po Tatrach często się wypowie, ale niewiele więcej chyba można dodać w tej sytuacji. Powiedz dokładnie gdzie idziesz, będzie łatwiej doradzać.
Edzia: Zarejestruj się na tej stronie:
http://www.gopr.com.pl/
Masz tam mały kursik trzyczęściowy (AFAIR), skierowany do dzieci co prawda, ale jeśli to pierwszy raz w górach, to na pewno się przyda - sam go zrobiłem kiedyś i co prawda większość rzeczy była nudna bo powtarzałem coś co jest oczywiste, to kilku nowych rzeczy się nauczyłem. Wydaje mi się, że warto poświęcić kilka godzin przed wyjazdem i posłuchać co goprowcy mają do powiedzenia. No i dostajesz po teście dyplom.

(ŁijułijuŁiiii!!)