Sposób na otarcia
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Sposób na otarcia
Mam następujący problem. Otóż w dniach 30.07-1.08 wybrałem się z kumplem na pieszą wycieczkę na trasie Tychy - Ustroń. Trasę rozłożyliśmy na dwa dni. Niestety po pierwszym dniu nabawiłem się potężnych otarć na udach i pośladkach. Na drugi dzień ledwo dokuśtykałem do Ustronia ;/ Mam więc pytanie. Jakie macie sposoby na tego typu otarcia? Jak zapobiegać i leczyć?
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Ręce opadają. Ale okaże zrozumienie bo sam przez to przechodziłem.
Najlepiej to nie dopuszczać do takich sytuacji lub je minimalizować. Zatrzymać się poprawić gacie. Przewietrzyć. Nosić bokserki. Wieczorem przemyć otarcia. Mogą być chusteczki nawilżane. Posmarować maścią jakąś dla niemowląt. Ja stosuje sudokrem. Trochę popiecze ale rano jest wszytko ok i maszeruje dalej.
No chyba, że to jakaś tajemnica Brokeback Mountain to nie pomogę icon_twisted
Najlepiej to nie dopuszczać do takich sytuacji lub je minimalizować. Zatrzymać się poprawić gacie. Przewietrzyć. Nosić bokserki. Wieczorem przemyć otarcia. Mogą być chusteczki nawilżane. Posmarować maścią jakąś dla niemowląt. Ja stosuje sudokrem. Trochę popiecze ale rano jest wszytko ok i maszeruje dalej.
No chyba, że to jakaś tajemnica Brokeback Mountain to nie pomogę icon_twisted
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com
- Kopek
Znamy, znamy.
Trzeba teraz odleżeć. Przestanie boleć jak się skończy stan zapalny. Maści dla niemowląt kup lub puder. No i jakąś filmotekę zapuść.
Znamy, znamy.
Trzeba teraz odleżeć. Przestanie boleć jak się skończy stan zapalny. Maści dla niemowląt kup lub puder. No i jakąś filmotekę zapuść.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
Linomag. Tani, w poręcznej tubce, nie plami i nie śmierdzi. Polecam.
Prawdopodobnie jeszcze lepszym okaże się Durex Play lub coś w tym stylu
Wszelkie maści na grzybki ponoć też się nadają.
Już zupełnie po taniości to będzie wazelina kosmetyczna.
A jeśli już chcesz coś sypkiego to nie ma sensu inwestować w jakieś specjalistyczne posypki itp. wystarczy mąka kartoflana.
Tyle o zapobieganiu. Poza linomagiem który ulgę przynosi także po fakcie.
PS: W jakich gaciach lazłeś? Sucha skóra to podstawa!
Prawdopodobnie jeszcze lepszym okaże się Durex Play lub coś w tym stylu

Już zupełnie po taniości to będzie wazelina kosmetyczna.
A jeśli już chcesz coś sypkiego to nie ma sensu inwestować w jakieś specjalistyczne posypki itp. wystarczy mąka kartoflana.
Tyle o zapobieganiu. Poza linomagiem który ulgę przynosi także po fakcie.
PS: W jakich gaciach lazłeś? Sucha skóra to podstawa!
Potwierdzam skuteczność oliwy z oliwek, moje dzieciaki jak już przestałem stosować "firmowe wynalazki" po których miały wysypkę były smarowane wyłącznie oliwą z oliwek 

ForumWodne.pl - Fani przygód wodnych i wszystkiego czym da się pływać.
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
A ja polecam takie gatki z coolmaxu
Polski producent, całkiem po taniości. Skóry nie obetrzesz, a i jajka się nie zgrzeją 
A ja polecam takie gatki z coolmaxu

- Q_x
- Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
To są dwie osobne sprawy, tak mi się wydaje. Z jednej strony w pachwinach od ciepła, potu i startego naskórka rozwija się stan zapalny (ważne żeby dbać o suche gacie), z drugiej - źle dobrane/założone spodnie po prostu kaleczą nogi, ocierając delikatną, wewnętrzną stronę uda, parę razy też poobcierałem się do krwi.
Jeszcze jeden punkcik dla Linomagu ode mnie. używam raczej obficie, jak tylko cokolwiek zacznie się dziać w pachwinach, a jak w ciągu dnia nie przejdzie - smaruję wieczorem, po kąpieli. Oliwy nie sprawdziłem.
Na uda - sporo zależy od kroju spodni czy spodenek. Spodnie sobie podciągam pod same pachy, myślę o szelkach.
Jakoś nikt nie przypomniał, że myć się trzeba codziennie.
Jeszcze jeden punkcik dla Linomagu ode mnie. używam raczej obficie, jak tylko cokolwiek zacznie się dziać w pachwinach, a jak w ciągu dnia nie przejdzie - smaruję wieczorem, po kąpieli. Oliwy nie sprawdziłem.
Na uda - sporo zależy od kroju spodni czy spodenek. Spodnie sobie podciągam pod same pachy, myślę o szelkach.
Jakoś nikt nie przypomniał, że myć się trzeba codziennie.
- BRAT_MIH
- Gadu Gadu: 5219235
- Tytuł użytkownika: Mihu
Survival survivalem, ale wieczorem trzeba umyć dupsko i zmienić majtki, bo będziesz miał tak zawsze. Lekkie otarcia plus przesolone gacie i do rana jesteś gotów. Jak nie ma wody to chusteczki higieniczne jak wspomniano.
"Nie ma nikt na świecie domu jak my mamy, jest zielony latem , zimą śnieżnobiały, mamy dach z gałęzi, z mchu miękkiego łóżko, lampą jest nam księżyc ponad leśną dróżką. Idą, idą leśni, kompas mają z gwiazd ... "
- BRAT_MIH
Proponujesz golenie jajekNumLock pisze:Obtarcia mogą być spowodowane nadmiernym owłosieniem, które zatrzymuje wodę.

"Nie ma nikt na świecie domu jak my mamy, jest zielony latem , zimą śnieżnobiały, mamy dach z gałęzi, z mchu miękkiego łóżko, lampą jest nam księżyc ponad leśną dróżką. Idą, idą leśni, kompas mają z gwiazd ... "
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
http://survival.strefa.pl/szeryf.htm
Brat Mith, chodziło zapewne właśnie o usunięcie nadmiaru włosów z okolic pachwin, ogolone jajka tu nie pomogą, nie tędy droga...
Brat Mith, chodziło zapewne właśnie o usunięcie nadmiaru włosów z okolic pachwin, ogolone jajka tu nie pomogą, nie tędy droga...
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- BRAT_MIH
"usunięcie nadmiaru włosów w "okolicach", zwłaszcza pachwin"
Znaczy się wszędzie z tego wychodzi.
Zaciekawiła mnie ta maść linomag, to się chyba da stosować także na rower, bo czytałem gdzieś, ze trzeba pampersa w gaciach kolarskich grubo nasmarować i można powyżej 100 km bez bólu śmigać
Znaczy się wszędzie z tego wychodzi.
Zaciekawiła mnie ta maść linomag, to się chyba da stosować także na rower, bo czytałem gdzieś, ze trzeba pampersa w gaciach kolarskich grubo nasmarować i można powyżej 100 km bez bólu śmigać

- Kopek
taki robaczek, uważaj bo Cie Kosa jeszcze na giełdzie wystawi 

- GawroN
- Gadu Gadu: 1519631
- Tytuł użytkownika: Szczupły blondyn
ja polecam sudocrem - od zawsze go używam, a w nastepstwie również moje dzieci 

Całe życie z wariatami
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/
Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS