Tatry koleby i inne dzikie miejscowki do spania
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Tatry koleby i inne dzikie miejscowki do spania
Szukam miejsc w tatrach wysokich gdzie moge przekimac? koleba,dziura czy polka skalna,zna ktos namiary na owe miejscowki ?
- CzarnyKruk
Założę się, że za chwile ktos napisze "bacówka i schronisko... tatry są objęte parkiem narodowym i nie można spać tam w terenie, grozi za to mandat w wysokosci np. 500PLN.. itd"
Tresor, a tak na serio, wydaje mi się że ów miejsc w Tatrach brakować nie powinno. Jak by nie patrzeć skał, półek i dziur tam dostatek
Wprawdzie byłem tam tylko raz i to zimą, ale wujaszek opowiadał, że parę razy spał w Tatrach "na dziko". Poza tym wiem jak u nas... poszukasz to jakas szczelinę skalną do przekimania zawsze znajdziesz
Pozdrawiam

Tresor, a tak na serio, wydaje mi się że ów miejsc w Tatrach brakować nie powinno. Jak by nie patrzeć skał, półek i dziur tam dostatek

Pozdrawiam

- Doczu
- Tytuł użytkownika: Litewski Cham
Tresor - większość miejscówek jest znana parkowym, wiem to z pewnego źródła i potrafią zaskoczyć (zwłaszcza w tzw. sezonie) nawet o 5 rano.
Akurat pierwszy teren z tych które wymieniłeś, jest dość licznie odwiedzany przez turystów, a co za tym idzie i przez filanców.
A od siebie dodam, że nie ma konkretnych miejscówek - będziesz na Szpiglasowej Przełęczy to sam wypatrzysz miejscówy. Zapewniam. I to zarówno w DPSP jak i w kierunku MOka. Jest tego masa. Tak jak pisze Czarny Kruk - nie ma się co spinać na konkretne miejsce - po drodze wypatrzycie tego masę.
W DPSP jest nawet stary zrujnowany szałas ale jest on znany filancom i z pewnością nie zaryzykowałbym tam noclegu.
Akurat pierwszy teren z tych które wymieniłeś, jest dość licznie odwiedzany przez turystów, a co za tym idzie i przez filanców.
A od siebie dodam, że nie ma konkretnych miejscówek - będziesz na Szpiglasowej Przełęczy to sam wypatrzysz miejscówy. Zapewniam. I to zarówno w DPSP jak i w kierunku MOka. Jest tego masa. Tak jak pisze Czarny Kruk - nie ma się co spinać na konkretne miejsce - po drodze wypatrzycie tego masę.
W DPSP jest nawet stary zrujnowany szałas ale jest on znany filancom i z pewnością nie zaryzykowałbym tam noclegu.
- Doczu
Mnie się zdarzyło kilka razy spać na Słowacji w PN i nie miałem problemów, ale ja zazwyczaj kładę się już z samego wieczora i rano się zwijam, i nie natknąłem się na strażników. Ale też nie palę ognisk i oczywiście zachowuję porządek "w obejściu". Nie wiem jak by sprawa wyglądała gdybym się natknął na filanców, ale od Słowaków otrzymałem info, że nie są zbyt restrykcyjni jeśli właśnie nie pali się ognia i nie robi syfu wokół. No ale to pewnie też zależy od konkretnej osoby.Roid pisze:Przepraszam za offtop, lecz czy ktoś się orientuje jak sprawa spania w parkach narodowych wygląda na Słowacji i w Czechach?
- Doczu
Nie. Ale i nie spałem "na dziko" jakoś często i w dodatku zawsze w wysokim sezonie gdzie zwierzyna raczej zaszywa się głęboko.Doczu spotkales sie z niedzwiedziem ? czy z innym stworem podczas noclegu w taterach?
Ale jesienią zalecam ostrożność, zwłaszcza w pobliżu schronisk, gdzie niedźwiedzie są przyzwyczajone do znajdowania jedzenia. Takie MOko jesienią jest ogradzane elektrycznym pastuchem.