Jakiś czas temu przeczytałem na forum WWII in Color dyskusję pierwotnie dotyczącą wpływu różnych substancji chemicznych na działania niemieckich jednostek podczas II WŚ.
Tutaj znajduje się owa dyskusja. Jeśli ktoś przeczyta całą znajdzie tam również dwa przykłady dotyczące żołnierzy polskich. Jedna taka historia dotyczy działań Polaków podczas operacji Totalize. Podobno 12 Sierpnia 1944 10 brygada zmechanizowana wzięła szturmem pozycje brytyjskie powodując śmierć 58 żołnierzy brytyjskich. Powodem byłą metaamfetamina zawarta w czekoladzie rozdawanej żołnierzom. Drugi epizod którego finał również jest przypisywany działaniu metki wydarzył się w Chambois podczas tej samej operacji kiedy to Polacy wymordowali koło 1000 niemieckich żołnierzy. W sumie chyba niczego nie musieli im dawać by coś takiego się stało.
Mnie ciekawi czy ktoś z Was ma dostęp i czy potrafi znaleźć potwierdzenie tych ciekawostek w jakichkolwiek dokumentach historycznych. Na historii w szkole nikt o czymś takim nie wspominał

Szukałem potwierdzenia w sieci ale jest zbyt uboga, albo moje zdolności takie są. Jakby ktoś pomógł to byłbym wdzięczny.