Grzymek, a na przykład Jogobelli.

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Świetnie się sprawdza na dużych i średnich nessmukach.kapir pisze:Conwex polecam raczej do siekiery,
Zaraz, zaraz coś mi się nie zgadza, bądź się mylę. Scandi to szlif na zero, jeśli zrobimy mu krawędź tnącą pod innym kątem, to będziemy mieć nóż z niskim szlifem płaskim. Gdybyśmy uznali inaczej to SRK (dość wysoki szlif płaski) też byłby scandi z podwójnym szlifempuchalsw pisze:kapir, większość noży scandi maja tak naprawdę drugi szlif przy samej krawędzi ostrza.
Companion'y mają taką samą grubość.StaszeK pisze:Dlaczego Mora z węglówki ma cieńszą głownię ?
Pewne różnice występują zawsze, nie zawsze jednak można mówić o przewadze którejkolwiek stali w trzymaniu ostrości (pomijam niektóre np. S30V i wady materiałowo-produkcyjne). Tak się składa, że względem stali mam inne przekonania niż Slaq i wcale moich nierdzewnych noży nie muszę ostrzyć zauważalnie częściej.Grzymek pisze:Chyba żartujesz, różnice między rodzajami stali są bardzo duże i bardzo łatwo można je zaobserwować. Przekonał się m.in. Slaq po czym przesiadł się na nóż z węglówki od Tlima.
Masz rację, dobry szlif do cienkich głowni. Przy grubych (a teraz na siłę się takie lansuje jako tzw. bushcrafty) to kompletna pomyłka. Próbowałem już na ten temat dyskutować, porównując jakość cięcia topornego bushcrafta i bojowego noża, tnącego zdecydowanie lepiej. Niestety, wbrew oczywistym faktom, wynikającym po prostu z geometrii ostrza wielu moich adwersarzy dalej pozostało przy swoim zdaniu.kapir pisze:Tak lubiane scandi świetnie pracują w drewnie, ale ten szlif jest odpowiedni raczej do noży dość delikatnych (2-3 mm grubości) inaczej trudno sobie wyobrazić w warunkach terenowych zbieranie dużej warstwy stali przy ostrzeniu .
http://www.knives.pl/www/faq/knifeopedi ... nskie.htmlkapir pisze:Zaraz, zaraz coś mi się nie zgadza, bądź się mylę. Scandi to szlif na zero
Jako typowy z dawnych czasów, jest opisywany szlif ostrza w kształcie rąbu (patrz: np. Jukka Hankala). Szlif wysoki na około 2/3 ostrza i mikroskopijny second bevel.
... i dzięki temu, noże te można łatwo ostrzyć w terenie.Szlif scandi, na zero jako standard w skandynawskich nożach nie jest tak rozpowszechniony jak to by się wydawało. Przeważnie da się zauważyć mały secondary bevel – mikroskopijny
To jest żaden argument. Twoje prywatne i subiektywne odczucia nie zmienią FAKTU, że różne rodzaje stali mają różne właściwości.RBT pisze:moich nierdzewnych noży nie muszę ostrzyć zauważalnie częściej.
To chyba oczywiste, nigdy nie podważałem takiej opinii.Grzymek pisze:To jest żaden argument. Twoje prywatne i subiektywne odczucia nie zmienią FAKTU, że różne rodzaje stali mają różne właściwości.
Używam noży wykonanych z różnych stali, stąd mam taką, a nie inną opinię na ten temat. Jeśli nie widziałeś pordzewiałej klingi to masz duże szczęście, albo dużo czasu na jej konserwację. Zatem nie wiesz jak może wyglądać głownia rdzewnego noża pozostawionego w letniskowej, oops, przepraszam, myśliwskiej chacie, przez pół sezonu. Tylko proszę nie pisz, że powinien być wcześniej zakonserwowany karabinowym smarem.Grzymek pisze:Oczywiście jeżeli wolisz nierdzewkę to jej używaj, mi to ryba.
Ale proszę nie pisz tu bajek o pordzewiałych ostrzach.
Mr. Wilson pisze:Nigdy więcej nie kupię już noża ze stali nierdzewnej.
.Stryjon pisze:+1 (może oprócz Victorinoxów)
Nie mam szczęścia i nie bawię się w konserwację noża. Jedyne co robię to po użyciu wycieram w miarę suchą i czystą szmatką bądź chusteczką higieniczną.RBT pisze:Używam noży wykonanych z różnych stali, stąd mam taką, a nie inną opinię na ten temat. Jeśli nie widziałeś pordzewiałej klingi to masz duże szczęście, albo dużo czasu na jej konserwację. Zatem nie wiesz jak może wyglądać głownia rdzewnego noża pozostawionego w letniskowej, oops, przepraszam, myśliwskiej chacie, przez pół sezonu. Tylko proszę nie pisz, że powinien być wcześniej zakonserwowany karabinowym smarem.
Milionom kierowców też rdzewieją samochody chociaż potrafią ich używać, a niektórzy z nich próbują nawet je konserwować!Grzymek pisze:Jak nie umiesz używać noża to się nie dziw, że rdzewieje.