Taaa...Michal N pisze:widzę, że bez problemu trafiliście.
Obok nas przez jakis czas stali jacys z wiatrowkami, a lucznicy chodzili na wal obok.Michal N pisze:Dużo było strzelców, bo po zdjęciach wnoszę, że pustki?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Taaa...Michal N pisze:widzę, że bez problemu trafiliście.
Obok nas przez jakis czas stali jacys z wiatrowkami, a lucznicy chodzili na wal obok.Michal N pisze:Dużo było strzelców, bo po zdjęciach wnoszę, że pustki?
Koc, koce. Stare, niepotrzebne koce.puchalsw pisze:Oglądałem ostatnio siatkę zatrzymującą strzały (10x20m) do rozpinania za tarczą...Koszt taki, że można by (...)
Coś muszę, jednak sobie opracować, bo planuję w ogrodzie zorganizować sobie strzelnicę. Za płotem mam łąkę (ogrodzoną, nie ma ryzyka dla osób postronnych) i nie chcę wciąż łazić przez płot, i szukać zaginionych strzał. Może kawał plandeki, albo stare zasłony?...
Kupiłem niedawno na allegro promienie bukowe i brzozowe, groty,nasadki i lotki. Koszt jednej złożonej strzały wyniósł mnie niecałe 6 zł.kapir pisze: Mam dylemat czy robić samodzielnie, czy kupić gotowe.
Skoro byly wygiete wczesniej to nie wiadomo jak beda latac po takim prostowaniu. Napisz na kazdej numer, zeby je porownywac miedzy soba.robert pisze:Kupiłem niedawno na allegro promienie bukowe i brzozowe, groty,nasadki i lotki. Koszt jednej złożonej strzały wyniósł mnie niecałe 6 zł.kapir pisze: Mam dylemat czy robić samodzielnie, czy kupić gotowe.
Promienie co prawda trochę krzywe, musiałem prostować nad kuchenką gozową, ale za taką kasę myślę że warto.
Ja robiłem kiedyś trochę inaczej. Kupowałem kołki bukowe ryflowane 100 / 0,8 cm. Szlifowałem przy użyciu wiertarki i całkiem ładne promienie z tego wychodziły, choć trochę cieńsze. Do tego grot z rurki stalowej - z jednej strony zaklepana i obcięta na ostro. Lotki z pióra bażanta. W poprzednim sezonie zrobiłem trzy takie strzały, do tego miałem 5 sztuk kupionych na allegro. Teraz w arsenale zostały 2 sztrobert pisze:Kupiłem niedawno na allegro promienie bukowe i brzozowe, groty,nasadki i lotki. Koszt jednej złożonej strzały wyniósł mnie niecałe 6 zł.kapir pisze: Mam dylemat czy robić samodzielnie, czy kupić gotowe.
Promienie co prawda trochę krzywe, musiałem prostować nad kuchenką gozową, ale za taką kasę myślę że warto.
Byłoby dobrze jakoś zaimpregnować pióra, można by wtedy robić samemu lotki.puchalsw pisze:robert, gdzieś wyczytałem, że lotki należy impregnować. Rożne są na to sposoby. Jedni je lakierują, inni woskują. Jeśli uda mi się znaleźć w lesie odpowiednią ilość piór, o wystarczającym rozmiarze, to na pewo będę ten temat drążył.
Przejrzałem allegro, i zauważyłem że lotki pierzaste można kupić, już za niecałe 10PLN - komplet na 4 strzały.
Z drugiej strony, wszystko to jest takie kolorowe, że nieco mi podpada ta idea. No ale jak się nie ma co się lubi..![]()
O fak! Armat, dzięki! Świetne instruktażowe zdjęcia!Armat pisze:To tak z innej beczki.
Tu mamy ciekawa technike uzywania Polaris'a:(...)
Moja żona też coś tam przebąkuje o własnym łuku... ale to już inna historia.puchalsw pisze:Strasznie się zapaliła, i przebąkuje już, że "ona też chce mieć własny łuk"
Ten lewy kciuk, gdzieś tam się jej jeszcze zawija, ale ma do tego większy talent niż ja.