Nozyk Reconnet
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- zaCiety
- Tytuł użytkownika: dawniej "Inkwizytor666" MTPN
Witam. czy zastanawialiscie sie kiedys nad zrobieniem swojego nozyka dla forumowiczow?\jakiegos bushcrafta albo nessmuka z logo forum.
co tym myslicie?
co tym myslicie?
Jeden kraj, jeden język, a ja ich kurna nie rozumie!!
- Morion
- Tytuł użytkownika: tuptuś wędrowniczek
Myślę że wywiązała by się z tego dłuuuugaśna rozmowa o tym, że bardziej pasowała by im Mora. 

Droga wybiega zawsze w przód
Spod progu, gdzie początek ma.
Odeszła już daleko tak...
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
Aż dotrze na rozległy trakt,
Gdzie celów wiele splata się.
A stamtąd kędy? Nie wiem, nie.
Spod progu, gdzie początek ma.
Odeszła już daleko tak...
Podążać nią, ile sił
Muszą ochoczo stopy me,
Aż dotrze na rozległy trakt,
Gdzie celów wiele splata się.
A stamtąd kędy? Nie wiem, nie.
Kiedyś z chłopakami luźno dywagowaliśmy na ten temat. Miała by to być wspólna praca nożorobów, ale jak zostały podliczone koszty to stanęło na tym, że się nie opłaca bo koszt noża byłby zbyt duży i nie wiele osób by je kupiło na forum w dobie mory i innych tańszych noży.
...smelling the air when spring comes by raindrops reminds us of youthful days...
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Inkwizytor666, tak. Temat był omawiany podczas jednego ze spotkań. Na mailu, była toczona rozmowa, pomiędzy Reconnowymi nożorobami. Kwestie ekonomiczne, technologia, logistyka.Inkwizytor666 pisze:czy zastanawialiscie sie kiedys nad zrobieniem swojego nozyka dla forumowiczow?\jakiegos bushcrafta albo nessmuka z logo forum.
co tym myslicie?
Brodkies, nawet temat nieco odgrzewał, ostatnio. Zapewniam Cię, że nie jest to takie łatwe. Trzeba pogodzić szereg spraw: niska cena, funkcjonalność, i prostota budowy. Kto zajmie się szyciem pochew, wykuwaniem głowni, hartowaniem, oprawianiem. Jakie materiały zastosować, itd
No i Jaca, trafnie ujął pozostałe problemy, jakie mogą się pojawić, przy takim projekcie.
Temat pewnie wróci. Jak już Panowie "nożo-wyrobnicy", coś więcej ustalą, na pewno temat zostanie dalej pociągnięty.
F..k it, I'll Do It Myself!
- Abscessus Perianalis
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik

"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
Może jakieś małe, proste neck'i?
No i nie mogłyby 3 stówy kosztować Panie i Panowie, nie każdy ma nożowe skrzywienie, żeby wydać tyle sianka na nożyk.
No i nie mogłyby 3 stówy kosztować Panie i Panowie, nie każdy ma nożowe skrzywienie, żeby wydać tyle sianka na nożyk.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- zaCiety
- Tytuł użytkownika: dawniej "Inkwizytor666" MTPN
ja myslalem o jakims fixed, typu bushcraft TLIM-a jest po 220zl. Noz doskonaly tylko pochewki brak no i grawerki:)))))) zastanowcie sie.
rdk, a jak chcesz skaldany nozyk to polecam RAT-1 folder.
[ Dodano: 2012-02-18, 17:27 ]
Marshall, necki sa fajne, mysle ze to fajny pomysl.
rdk, a jak chcesz skaldany nozyk to polecam RAT-1 folder.
[ Dodano: 2012-02-18, 17:27 ]
Marshall, necki sa fajne, mysle ze to fajny pomysl.
Jeden kraj, jeden język, a ja ich kurna nie rozumie!!
- Marshall
- Gadu Gadu: 63140
- Tytuł użytkownika: f o t o g r a f
No to zróbmy małego Necka full tanga bez okładzin w jakimś kydeksie...
Coś jak ten:
[center]
[/center]
Zdj. Sprzedawcy: http://allegro.pl/my_page.php?uid=4941822
Coś jak ten:
[center]

Zdj. Sprzedawcy: http://allegro.pl/my_page.php?uid=4941822
Ostatnio zmieniony 18 lut 2012, 19:34 przez Marshall, łącznie zmieniany 1 raz.
Sent from my Baobab Tree. Marshall® | Adam Marczak
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
No nie.Inkwizytor666 pisze:mysle ze w 300 zl za sztuke bysmy sie zmiescili, pochewka we wlasnym zakresie albo z doplata by mogla byc.
wydaje mi sie ze kilka osob by sie zdecydowalo, a to fajna sprawa by byla.
a tak orientacyjnie ile osob bylo chetnych?

Marshall, necki wiesza się na szyi, ale są do d...py

Nie mogę tutaj podać za wiele szczegółów projektu, ponieważ wraz ze Skiperem, Kubkiem Brodkiesem, i Przeszczepem zatrzymaliśmy się na wstępnych dyskusjach.
Skoro Inkwizytor666, jednak napoczął ten temat, pozwólcie, że podsumuję do czego udało nam się dojść w fazie planowania:
- fulltang
- Nóż miał być z założenia prostym wołem roboczym, coś pomiędzy bushcraftem, a Nessim.
- raczej stal węglowa
- oprawiany w merbau, ipe, kempas. Tego drewna mam od cholery w moim składziku, i pozwoliłoby to obniżyć koszt noża. Tak moje merbau wygląda na nożu:
https://lh6.googleusercontent.com/-iXYx ... C07149.JPG
Drewno jest niesamowicie wysuszone, więc nie ma problemów ze stabilizacją.
- pochwa głęboka, w typie skandynawskim, robiona z jednego kawałka skóry, z krótkim szyciem.
To tyle ustaleń...
Potencjalne problemy:
- projekt za duży dla jednej osoby, za mały dla paru. Jeśli rozdzielić poszczególne czynności związane z produkcją, pomiędzy wykonawców, cena urośnie znacznie przez koszty przesyłki. Jeśli pojedyncze zlecenia rozdzielać pomiędzy wykonawców, noże mogą się różnić od siebie.
- kwestia powtarzalności szlifu jest bardzo trudna
- oto lista czynności, jaką należy wykonać podczas produkcji takiego noża:
1) stal
2) grawerka
3) kładzenie szlifów
4) wiercenie
5) hartowanie
6) doprowadzanie do świetności po hartowaniu (ręczne maszynowe)
7) składane do kupy i ostateczny kształt rękojeści
8) pochewka (skora szycie zabezpieczanie itp)
dopiszę jeszcze:
9)puncowanie noża (padła też propozycja grawerki laserowej - chociaż tutaj wytrawianie elektryczne, roztworem soli byłoby tańsze) i sygnowanie pochwy
10)wysyłka do odbiorcy.
Pojawiały się szacunki potencjalnych kosztów, i sięgały one do 200PLN.
- projekt miałby być stricte non-profit, ale ww. knifemakerzy (mnie proszę do tej grupy nie zaliczać) nie mogą czegoś robić kosztem swoich materiałów i czasu.
Jak więc widzicie, zaczyna się mała utopia. Chociaż chłopaki knifemakerzy wykazywali sporą dozę entuzjazmu, realizmu nikt nie zatracił.
Na tym to stanęło. Nie wiem, czy z takimi warunkami brzegowymi możliwe jest zrealizowanie zamówienia grupowego.
Chociaż, bardzo mi się ten temat podoba, staram się być realistą (jednak nie hamulcowym). I zastanawiam się, czy nie lepiej zastanowić się nad grupowym "bony hatem", buffem, czy podobnym gadgetem (naszywki, i koszulki już były).
F..k it, I'll Do It Myself!
Jak to miałby być nóż, to może warto iść inną drogą - arkusz odpowiedniej blachy, projekt kształtu, i na laser - wyciąć tyle blanków, ile z arkusza wyjdzie, włącznie z otworami technologicznymi. Potem szlif, hartowanie, punca - i koniec - oprawa we własnym zakresie, albo już u wybranego fachowca, zamawiana indywidualnie.