Zaczynam składać na nowy łuk, bo ostatnio jeden mi "sie złamal"

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Na YouTube można zobaczyć samodzielnie wykonane maszynki do klejenia lotek, przykładowo -puchalsw pisze:Jakie są Wasze sugestie? Zdaje się, że muszę inwestować w jakąś maszynkę do klejenia lotek... Zna ktoś ciekawe patenty DIY?
http://www.arcus-lucznictwo.pl/index.php?id=13puchalsw pisze:
Jakie są Wasze sugestie? Zdaje się, że muszę inwestować w jakąś maszynkę do klejenia lotek... Zna ktoś ciekawe patenty D
Ja się tam nie znam, ale wydaje mi się, że bełty miały dwie lotki, a strzały trzy? Chociaż wciąż czegoś nowego się uczę. Wczoraj wyczytałem że istniały strzały z lotkami aż do połowy długości promienia, oraz bardzo długie strzały bez lotek.Zirkau pisze:Czyli 2 symetryczne lotki a nie 3 na promieniu strzały ? Zdecydowanie prościej.
Oczywiście - długie lotki - bardziej stabilny lot strzały, ale krótszy zasięg. Strzały mysliwskie i bojowe charakteryzują częsciej taka zmiennością niż sportowwe.puchalsw pisze:Ja się tam nie znam, ale wydaje mi się, że bełty miały dwie lotki, a strzały trzy? Chociaż wciąż czegoś nowego się uczę. Wczoraj wyczytałem że istniały strzały z lotkami aż do połowy długości promienia, oraz bardzo długie strzały bez lotek.
Nie sprawdzałem tego dokładnie jednak czytałem w jakimś materiale o łukach indiańskich o przeznaczeniu różnych rodzajów lotek. Ponoć trzy lotki były stosowane podczas strzelania na krótkie dystanse i wtedy gdy cel był bardzo mały. Jednym słowem gdy wymagana była zegarmistrzowska precyzja strzału wtedy stosowano strzały z trzema lotkami, natomiast do strzałów na większe odległości i przy niesprzyjających warunkach (silny wiatr) stosowano strzały z z dwoma bardzo niskimi i długimi lotkami. Długie i niskie lotki były mniej podatne na podmuchy wiatru... Niestety nigdy nie znalazłem potwierdzenia w prasie fachowej, jednak z kilku moich eksperymentów wynika iż to twierdzenie może być prawidłowe.puchalsw pisze:Ja się tam nie znam, ale wydaje mi się, że bełty miały dwie lotki, a strzały trzy? Chociaż wciąż czegoś nowego się uczę. Wczoraj wyczytałem że istniały strzały z lotkami aż do połowy długości promienia, oraz bardzo długie strzały bez lotek.
a no może mieć icon_twisted patrz chociażby wszystkie współczesne kusze, tu stosuje się bełty z trzema lotkami.Bełt nie może mieć 3 lotek bo go na kuszy ciężko wtedy położyć, wystrzelony nie obraca się jak strzała wokół własnej osi więc 2 lotki wystarczą.