Spacer szlakiem mławskiej pozycji polowej z 1939r.

Relacje, zaproszenia i pomysły na ...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Parthagas
Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Spacer szlakiem mławskiej pozycji polowej z 1939r.

Post autor: Parthagas »

Żeby do końca nie zgnuśnieć, postanowiłem pospacerować po najbliższej okolicy. Jako cel wybrałem odcinek mławskiej pozycji polowej z 1939r., która jest bardzo wdzięcznym obiektem zarówno pod względem fotografowania, jak też umiejscowienia (większość schronów ukryta jest w lasach). Tak mniej więcej wygląda odcinek fortyfikacji rejonu Windyki-Sławogóra Stara, do którego musiałem dojść lasem ok. 4km:
https://picasaweb.google.com/1078979211 ... ycznia2012
U podnóża schronu dowodzenia zrobiłem sobie mały popas, spotkałem się z forumowym kolegą Steppenwolfem, który często nawiedza okoliczne lasy, podyskutowaliśmy przy herbatce i kiełbasce z KK i niezbyt chętnie ruszyliśmy do domów. Zdjęć z nasiadówki nie mam, gdyż zapomniałem zrobić.
Dziś wyjątkowo beznadziejnie paliło się ognisko, nawet drewno z grubych stojących gałęzi było dość wilgotne. Kora brzozowa oślizła, omszała, mokra, zero cugu w KK - trzeba było ciągle rozdmuchiwać. Mimo wszystko udało się. Pozdrawiam
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
RBT
Post autor: RBT »

Piękna wycieczka. Od lat korci mnie żeby zwiedzić teren walk całej pozycji mławskiej, lecz zawsze stoją jakieś przeszkody. Czy mieszkając w pobliżu dotarłeś do wszystkich schronów (wybudowano jak pamiętam 49)?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Parthagas

Do tych, które istnieją, dotarłem. Dwa są zasypane śmieciami na wysypisku.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
RBT

Szkoda, że zostały zasypane. Ale i tak większość zachowała się w dobrym stanie. Całą pozycję jak i same schrony należy traktować jak zabytek naszej historii. To przykre, że nie wszystkim na tym zależy.
Awatar użytkownika
JakubJ152
Gadu Gadu: 337337
Tytuł użytkownika: Początkujący
Post autor: JakubJ152 »

Też kiedyś miałem manie na to ,dookoła miasta mam też kilka fortów i w każdym miałem foto. :D Niestety znalazłem tylko tą mapę i nie ma wszystkich.MAPA
Więc póki w nas ten serca czas niech szumi nam zielony las.
Zielone myśli w głowie miej, marzenia rozśpiewane.
Żyj tak jak chcesz i umiesz żyć, pozwól swej duszy dalej śnić
i do przodu śmiało idź, sam jest sobie panem"
Awatar użytkownika
puchalsw
Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Post autor: puchalsw »

... pocisk wbity w beton... bezcenne!
Osłuchiwałeś coś tam dokoła? Pewnie pełno złomu leży w pobliżu obiektów :lol:
F..k it, I'll Do It Myself!
Awatar użytkownika
Parthagas

Teren jest przetrzebiony przez eksploratorów, nic tam nie ma.
RBT

Pewnie jeszcze by się znalazło. Ze 25 lat temu w postrzelanej kopule pancernej schronu w Nowogrodzie (koło mostu) tkwił niemiecki pocisk 37 mm z armaty PaK 35/36. Oczywiście kopuły nie przebił. Obecnie już go tam nie ma. W okolicach Twierdzy Modlin i jej fortów jeszcze dziś można natknąć się na niewybuchy pocisków artyleryjskich, odłamki (prawdopodobnie z I WŚ kal. 280 mm, masa2 kg), fragmenty starych uprzęży i kutych ręcznie olbrzymich gwoździ. I bynajmniej nie trzeba w tym celu prześwietlać ziemi.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Parthagas

Łuski, odłamki to są, ale "ciekawszych " eksponatów brak. Który schron w Nowogrodzie miałeś na myśli: obecny pomnik po lewej stronie mostu, czy ten rozbity, wkomponowany w nasyp byłego mostu? Najciekawszy jest ten w lesie z dwoma kopułami "oblizanymi" przez pociski. Miałem galerię na "fortachkrakow", ale Darula chyba zlikwidował stronę.
RBT

Ten po lewej od mostu, pomnik.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Imprezy, wyprawy oraz spacery”