Kilkugodzinny wypad w las
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Kilkugodzinny wypad w las
Witam!
Wypad planowałem już tydzień temu, lecz musiałem kilka rzeczy kupić, chciałem żeby śnieg spadł. Miałem w planie pospacerować, porobić dużo zdjęć (jednak potem z tego zrezygnowałem), sprawdzić kilka starych i nowych miejsc ; zrobić obozowisko i jeszcze kilka drobiazgów.
Wstałem około 7.00, zebrałem się i o 7.50 byłem już w lesie. Pospacerowałem, porobiłem kilka zdjęć, potem postanowiłem znaleźć odpowiednie miejsce na obozowisko. Myślałem o dwóch obszarach, wybrałem ten gdzie było więcej materiałów i mniej ludzkich ścieżek. Zacząłem robić wszystko od początku. Kiedy zrobiłem już podstawy usiadłem, aby odpocząć kilka minut. Usłyszałem dźwięk metalu oraz jakieś piosenki puszczone najprawdopodobniej z telefonu. Nie chciałem dłużej pozostawać w tym miejscu, bo nie wiedziałem dokładnie kto to jest, gdzie i co robi. Obszedłem ten obszar szerokim łukiem i zauważyłem pewnego człowieka idącego ze świerkiem dwu-metrowym na plecach, słuchając muzyki, nie zauważył mnie... W końcu jutro wigilia i pasuje mieć choinkę. Spodziewałem się takiego widoku już w domu. Pomyślałem, że pójdę w inne miejsce, rozpalę ogień i coś zjem. Tak też zrobiłem. Kilka minut zbierania drewna, wyciągnąłem wcześniej zebraną rozpałkę - korę brzozową, rozpaliłem malutkie ognisko. O godzinie 13.15 wróciłem do domu.
Powrót planowałem na 15-16, jednak nie wszystko poszło zgodnie z planem. We wtorek, o ile będzie to możliwe dokończę obozowisko, zrobię to czego nie udało mi się dzisiaj i wykonam dużo zdjęć.
>>> https://picasaweb.google.com/1045722630 ... qz99vLF-wE <<<
PS. Na zdjęciach widać śmietnik, którego kilka miesięcy wcześniej nie było. Co mógłbym zrobić, żeby to znikło?
PS.2 Co to za trop?
PS.3 Ostatnie zdjęcie to czeczota?
Pozdrawiam.
Wypad planowałem już tydzień temu, lecz musiałem kilka rzeczy kupić, chciałem żeby śnieg spadł. Miałem w planie pospacerować, porobić dużo zdjęć (jednak potem z tego zrezygnowałem), sprawdzić kilka starych i nowych miejsc ; zrobić obozowisko i jeszcze kilka drobiazgów.
Wstałem około 7.00, zebrałem się i o 7.50 byłem już w lesie. Pospacerowałem, porobiłem kilka zdjęć, potem postanowiłem znaleźć odpowiednie miejsce na obozowisko. Myślałem o dwóch obszarach, wybrałem ten gdzie było więcej materiałów i mniej ludzkich ścieżek. Zacząłem robić wszystko od początku. Kiedy zrobiłem już podstawy usiadłem, aby odpocząć kilka minut. Usłyszałem dźwięk metalu oraz jakieś piosenki puszczone najprawdopodobniej z telefonu. Nie chciałem dłużej pozostawać w tym miejscu, bo nie wiedziałem dokładnie kto to jest, gdzie i co robi. Obszedłem ten obszar szerokim łukiem i zauważyłem pewnego człowieka idącego ze świerkiem dwu-metrowym na plecach, słuchając muzyki, nie zauważył mnie... W końcu jutro wigilia i pasuje mieć choinkę. Spodziewałem się takiego widoku już w domu. Pomyślałem, że pójdę w inne miejsce, rozpalę ogień i coś zjem. Tak też zrobiłem. Kilka minut zbierania drewna, wyciągnąłem wcześniej zebraną rozpałkę - korę brzozową, rozpaliłem malutkie ognisko. O godzinie 13.15 wróciłem do domu.
Powrót planowałem na 15-16, jednak nie wszystko poszło zgodnie z planem. We wtorek, o ile będzie to możliwe dokończę obozowisko, zrobię to czego nie udało mi się dzisiaj i wykonam dużo zdjęć.
>>> https://picasaweb.google.com/1045722630 ... qz99vLF-wE <<<
PS. Na zdjęciach widać śmietnik, którego kilka miesięcy wcześniej nie było. Co mógłbym zrobić, żeby to znikło?
PS.2 Co to za trop?
PS.3 Ostatnie zdjęcie to czeczota?
Pozdrawiam.
- Armat
- Tytuł użytkownika: Technokrata
Posprzatac najlepiejsoohy pisze:PS. Na zdjęciach widać śmietnik, którego kilka miesięcy wcześniej nie było. Co mógłbym zrobić, żeby to znikło?

Lis sznurujacy.soohy pisze:PS.2 Co to za trop?
Tak.soohy pisze:PS.3 Ostatnie zdjęcie to czeczota?
It's not a bug, it's a feature!
Survival is no fun. If it is fun, that means you are camping.
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Armat - w książce: viewtopic.php?t=2805&start=0 sprawdzałem przed dodaniem zdjęć i jest inny układ opuszek palców, dlatego wykluczyłem tą opcję. Wiem że trzeba to zgłosić, ale nie wiem komu.
wolfshadow - możliwe że to sarnie legowiska, jednak widziałem w tej okolicy sarny i wydawało mi się, że czegoś szukały. Było świeże, na zdjęciu można tego nie dostrzec.
wolfshadow - możliwe że to sarnie legowiska, jednak widziałem w tej okolicy sarny i wydawało mi się, że czegoś szukały. Było świeże, na zdjęciu można tego nie dostrzec.
- Armat
- Tytuł użytkownika: Technokrata
Jaki jest rozmiar tych tropow?soohy pisze:Armat - w książce: viewtopic.php?t=2805&start=0 sprawdzałem przed dodaniem zdjęć i jest inny układ opuszek palców, dlatego wykluczyłem tą opcję.
It's not a bug, it's a feature!
- Apo
- Gadu Gadu: 3099476
- Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Ja bym też obstawiała lisa. I to sarnie legowiska raczej na 100%.
A ten smietnik zgłosić albo samemu posprzątać.
A ten smietnik zgłosić albo samemu posprzątać.
look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Soohy, co do śmieci - spróbuj zgłosić to do urzędu gminy.
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Przy starszych te rozkopane liście byłyby klapnięte. Dodatkowo przedwczoraj padał w Twojej okolicy śnieg.soohy pisze: Było świeże, na zdjęciu można tego nie dostrzec.

Edyta:
Na dole tej strony: http://www.kolobazant.republika.pl/lis.htm
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
soohy pisze:Nie możliwe że lis... Tutaj jest 5 opuszek widocznych, a trop lisa ma 4
Sznurowanie lisa charakteryzuję się tym, iż kończyny tylne prawie całkowicie zachodzą na odcisk kończyn przednich i stąd wrażenie pięciu palców. Jak się dobrze przypatrzysz to widać, że ślady pokrywają się.
Jeśli cel przyświeca, sposób musi się znaleźć.
- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
a także tym, że co jakiś czas na śniegu widnieje krótka kreska idealnie ułożona na środku tropu. Im głębszy śnieg tym kreska dłuższa i bardziej wyraźna...legio pisze:Sznurowanie lisa charakteryzuję się tym
Niekoniecznie, określenie to dotyczy również dwu lub kilku osobników np. wilków. Zwierzęta biegnące "trop w trop" zostawiają jeden trop co zmyla przeciwnika np. myśliwego.legio pisze:Sznurowanie lisa charakteryzuję się tym, iż kończyny tylne prawie całkowicie zachodzą na odcisk kończyn przednich i stąd wrażenie pięciu palców
Aby owe sznurowanie prawidłowo odczytać należy iść tropem tak długo aż zwierzęta rozbiegną się na chwilę poszukując np. żeru.
Trop Lisa charakteryzuje się właśnie ową kreską pojawiającą się co jakiś czas na tropie...
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/