Herbaty, napary i inne

mniam, mniam...

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw

Awatar użytkownika
Gryf
Posty: 1091
Rejestracja: 19 wrz 2007, 07:53
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Kontakt:

Herbaty, napary i inne

Post autor: Gryf »

Prof. dr Jakub Mowszowicz
Zioła jako namiastki herbaty
ROŚLINY dostarczają nam różnych napojów, takich jak np. herbaty, kawy, wina i soków, piwo i innego typu alkohole. Napoje typu herbacianego otrzymujemy głównie z liści ziół i kwiatów roślin, natomiast głównym składnikiem napojów typu kawowego są nasiona lub owoce. W XVIII wieku, a nawet jeszcze później herbatę sprzedawano wyłącznie w aptekach jako środek leczniczy.
Od dawien dawna lud polski używał rozmaitych herbatek ziołowych, jak np. liowych, bzowych i innych. Organizmowi człowieka bardzo odpowiadają takie napoje, stąd te na całej kuli ziemskiej różne narody zbierają, suszą i używają dla tego celu różne zioła.
W charakterze namiastek herbaty wykorzystuje się przede wszystkim dziko rosnące rośliny. W Polsce zbierane są liście lub kwiaty z około 50 gatunków ziół.
Suche, niekiedy roztarte, starannie odsiane od pyłu i okruchów liście odpowiednich roślin zalewa się wrzątkiem i po 5 – 10 minutach, napar odpowiednio przecedzony, nadaje się do picia.
W przypadku użycia do tego celu nasion lub korzeni należy po zalaniu ich wrzącą wodą ogrzewać napar jeszcze w ciągu 5 do 15 minut
Nieprzyjemny zapach niektórych herbat ziołowych można usunąć przez dodanie środków aromatycznych. Najczęstszymi środkami poprawiającymi aromat herbatek są: mięta, melisa i lawenda.
Często w skład herbatki ziołowej wchodzi kilka gatunków roślin tworzących mieszankę ziołową.
Dobrą namiastkę herbaty można otrzymać po zmieszaniu następujących składników (w % wg wagi): liście poziomki – 30, liście jeżyny – 30, liście maliny – 20, liście leszczyny – 10, kwiat lipy – 5, ziele macierzanki – 5.
Herbatkę z rumianku podaje się z cukrem i śmietanką. Około 15 gram koszyczków kwiatostanowych rumianku zalewa się 1 l. wrzącej wody. Po 15 min. Płyn przecedza się. Używanie takiej herbaty przed snem powoduje jego niezakłócony, spokojny przebieg.
Uspokajające właściwości na system nerwowy wywierają herbatki ziołowe z nasion anyżu i z liści kocimiętki, melisy, selerów, lubczyka, rozmarynu, szałwii, majeranku, i werbeny.

Oto spis napojów najbardziej popularnych:

1.Berberys (Berberis vulgaris L.)
Liście, Herbatka.

2. Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Kwiat, Można dodawać do herbaty indyjskiej w stosunku 1:3.

3. Bez czarny (Sambucus nigra L.)
Kwiat, jako dodatek do naparu mięty tworzy dobrą namiastkę herbaty.

4. Borówka czarna ( Vaccinium myrtillus L.)
Liście, herbatka o przyjemnym i orzeźwiającym smaku.

5. Borówka brusznica (Vaccinium vitis idaea L.)
Liście, herbatka o przyjemnym i orzeźwiającym smaku.

6. Brzoza brodawkowa ( Wetula verrucosa Ehrh.)
Młode liście, dodatek do mieszanek herbacianych

7. Bukwica zwyczajna (Betonicka officinalis L.)
Ziele, herbatka.

8. Czyścica storzyszek (Calamintha vulgaris (L) Druce vel Clinopodium vulgare L.)
Ziele, herbatka

9. Dereń właściwy (Cornus mas L.)
Młode liście, młode liście suszone w cieniu stanowią niekiedy surogat herbaty

10. Dziewanna drobnokwiatowa (Verbascum thapsus L.)
Kwiaty, używa się jako namiastkę herbaty

11. Dziewanna wielkokwiatowa (Verbascum thapsiforme Schard)
Kwiaty, używa się jako namiastkę herbaty

12. Głóg (Crataegus L.)
Młode liście, herbatka

13. Jabłoń dzika (Malus silvestris L. Mill.)
Młode liście, herbatka

14. Komosa piżmowa (Chenopodium ambrosioides L.)
Liście, Używa się w Hiszpanii i Meksyku jako herbatka „The du Mexikue ou d’Aambrosie”

15. Komosa wonna (Chenopodium Borys L.)
Liście, herbatka.

16. Krzyżownica zwyczajna (Polygala vulgaris L.)
Liście, herbatka

17. Lebiodka pospolita (Organum vulgare L.)
Liście, herbatka

18. Ligustr pospolity (Ligustrum vulgare L.)
Liście, herbatka

19. Macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides L.)
Liście, wonny napój – z liści zebranych wiosną

20. Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum L. em. Fr.
Liście, wonny napój – z liści zebranych wiosną

21. Malina właściwa (Rubus idaeus L.)
Liście i owoce, wchodzą w skład mieszanek herbacianych.

22. Marzanka wonna (Asperula odorata L.)
Ziele, dodatek do herbatek ziołowych

23. Melisa lekarska (Melisa officinalis L.)
Liście, wchodzą w skład namiastki herbaty, nadając jej przyjemny aromat

24. Nawłoć pospolita (Solidago virga aurea L.)
Koszyczki kwiatostanowe, herbatka

25. Orzech włoski (Juglanas regia L.)
Liście, wchodzą w skład mieszanek herbacianych

26. Podbiał (Tussilago farfara L.)
Koszyczki kwiatostanowe, wchodzą w skład mieszanek herbacianych

27. Porzeczka czarna (Ribes nigrum L.)
Liście, herbatka

28. Poziomka pospolita (Fragaria vesca L.)
Liście, wysuszone liście dają zdrowy i przyjemny napój

29. Przetacznik leśny (Veronica officinalis L.)
Ziele, używa się jako namiastka herbaty (rzadko)

30. Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Koszyczki kwiatostanowe, herbatka

31. Róża dzika (Rosa canina L.)
Owoce, napar z suszonych owoców jest używany jako namiastka herbaty

32. Szałwia lekarska (Salvia officinalis L.)
Liście, W smaku i wartości mało ustępuje liściom prawdziwej herbaty. Herbatę z liści szałwii lekarskiej chętnie piją w Chinach

33. Śliwa tarnina (Prunus spinosa L.)
Liście i ogonki liściowe, wchodzą w skład mieszanek herbacianych

34. Wiąz (Ulmus L.)
Liście, dodatek do mieszanek herbacianych

35. Wiązówka błotna (Filipendula almaria L.)
Liście i kwiaty, herbatka ziołowa

36. Werbena pospolita (Werbena officinalis L.)
Ziele, herbatka

37. Wierzbówka kiprzyca (Chamaenerionangustifolium L. Scop. vel Epilobium angustifolium L.)
Młode liście, bardzo smaczna herbatka

38. Wiśnia (Cerasus vulgaris mill.)
Liście, wchodzi w skład mieszanek herbacianych


Najlepszy taki zbiór z jakim się dotychczas spotkałem.
Awatar użytkownika
wolfshadow
Posty: 1050
Rejestracja: 17 kwie 2008, 07:30
Lokalizacja: Jaworzno
Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Płeć:
Kontakt:

Post autor: wolfshadow »

Herbatka z rumianku bez cukru i śmietanki (ograniczam spożycie cukru) - skuteczna gdy gardło zaczyna pobolewać. Sprawdzone osobiście.
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
Awatar użytkownika
Fredi
Posty: 1015
Rejestracja: 07 kwie 2008, 09:42
Lokalizacja: Skierniewice
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Płeć:

Post autor: Fredi »

Z całym szacunkiem dla Mowszowicza (na roślinkach znał się super) - z jego smakiem było coś "nie tak", skoro wiele z tych naparów porównał do Herbaty!

Szkoda, że nieznamy definicji tej "namiastki herbaty" - bo namiastką może być każde zielsko zaparzone, a nawet owoc - jeśli spojrzeć na tą listę....dla mnie natomiast "namiastka" to coś co choć trochę przypomina smak, zapach herbaty.... a nie coś co po prostu da się wypić - bo w takim razie da się zrobić taką "namiastkę" z każdego zielska, owocu i kory roślin nietrujących.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
Gryf
Posty: 1091
Rejestracja: 19 wrz 2007, 07:53
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Gryf »

Prof. dr Jakub Mowszowicz pisze:Napoje typu herbacianego
Fred, facet napisał, wyraźnie, że nie są to herbaty tylko coś do wyżłopania typu herbacianego, namiastki. A to nie to samo. Poza tym o gustach się nie dyskutuje.
Sądzę, że J. Mowszowicz nie wyssał tego spisu z palca a korzystał zapewne z doświadcznia własnego i etnograficznego. Jadłeś kiedyś lebiodę? Smakuje gorzej niż wygląda a jest to namiastka żarełka bo zawiera dużo białka, które pozwala ci przetrwać.
Awatar użytkownika
Fredi
Posty: 1015
Rejestracja: 07 kwie 2008, 09:42
Lokalizacja: Skierniewice
Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Płeć:

Post autor: Fredi »

a wyobraź sobie, że jadłem....

i dlatego pisałem o definicji "namiastki" - bo jeśli namiastką ma być zabarwiony zielskiem wrzątek z jakimkolwiek aromatem to ok :)
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Awatar użytkownika
Gryf
Posty: 1091
Rejestracja: 19 wrz 2007, 07:53
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:
Kontakt:

Post autor: Gryf »

Fredi pisze:zabarwiony zielskiem wrzątek z jakimkolwiek aromatem
Oto definicja namiastki herbacianego napitku. ;)
Awatar użytkownika
acia1065
Posty: 183
Rejestracja: 29 lis 2011, 09:51
Lokalizacja: małopolska
Gadu Gadu: 3955209
Tytuł użytkownika: Acia
Płeć:
Kontakt:

Post autor: acia1065 »

Gryf pisze:
Fredi pisze:zabarwiony zielskiem wrzątek z jakimkolwiek aromatem
Oto definicja namiastki herbacianego napitku. ;)
Herbatki
1. Obcięte pędy malin, kroimy, suszymy i robimy pyszny napój
2. W równych częściach suszone liście; mięty, melisy i jeżyn
3. 80% kwiatu lipy oraz 20% mięty i perzu
4. Kwiat lipy, liście poziomek, jeżyn, mięty, marzanki wonnej i perzu - w mniej więcej równych częściach
5. Liście jeżyn, czarnej porzeczki, kwiat lipy i korzenie perzu - w równych częściach, plus połowę jednej części suszonych skórek z jabłek
6. Liście jeżyn, kwiat lipy, liście czarnej porzeczki, róże, perz - w równych częściach
7. Kwiat lipy, liście czarnej porzeczki i perz - w równych częściach i po pół części róży i marzanki wonnej
8. Kwiat lipy, liście jeżyn - w równych częściach i po pół części liści marzanki wonnej i czarnej porzeczki
Pierwszy przepis pamiętam z dzieciństwa - zawsze na wiosnę jak Dziadek przycinał maliny, Babcia zbierała te pędy i robiła z nich potem pyszna herbatę - jeszcze lepsza po osłodzeniu miodem
Pozostałe przepisy wg. I. Gumowskiej

[ Dodano: 2011-12-29, 10:18 ]
1 łyżka stołowa kwiatów i ziela dziurawca
1 łyżka liści mięty
Zalać to 1 szklanką wrzątku i pogotować 2 minuty, odstawić pod przykryciem na 30 minut, ew. odcedzić.
Przepis z książki "100 roślin w twojej kuchni" M. Szustakowska - Chojnacka
"Człowiek jest tym, co je" Feuerbach
ODPOWIEDZ