Pochwal się nowym nożem.. (CUSTOM KNIVES)
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Ze skóry wyprawianej w moczu starej bezzębnej szamanki.Razowiec pisze: Brakuje jeszcze pochewki ze skóry jednorożca szytej kiszkami mamuta
Bardzo mi się ten nóż podoba. Bardzo... Dobór materiałów wyważony, tak że drewienko i nóż nie giną w natłoku kolorów i faktur.
Daj proszę znać, czy takie głownie można nabyć od Cię

F..k it, I'll Do It Myself!
- siux
- Tytuł użytkownika: Karol
A właśnie!! Czym, jakim "preparatem" zabezpiecza się takowe poroże w rękojeści?Kubek pisze:Zabezpieczałeś poroże?
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
https://picasaweb.google.com/traper.w
https://picasaweb.google.com/traper.w
dziś skoćzony:
Długi na 285mm
Kuty z pręta n9e. Gruby na ok 2,5mm.
Rękojeść to mosiądz, alpaka, fibra i olcha.
Drewno barwione i woskowane na ciepło i polerowane.

i tradycyjnie filmik jak toto leży w ręce (sorry za brudne łapy... ale z warsztatu świeżo i resztki słońca chciałem złapać
)
i dla zainteresowanych możliwościami tak długiej i cienkiej klingi,
ostrze testowane było tak:
Długi na 285mm
Kuty z pręta n9e. Gruby na ok 2,5mm.
Rękojeść to mosiądz, alpaka, fibra i olcha.
Drewno barwione i woskowane na ciepło i polerowane.

i tradycyjnie filmik jak toto leży w ręce (sorry za brudne łapy... ale z warsztatu świeżo i resztki słońca chciałem złapać

i dla zainteresowanych możliwościami tak długiej i cienkiej klingi,
ostrze testowane było tak:
Ja też. Choć na szczęście do warsztatu mam "zaledwie" nieco ponad 4 km 

Wydaje mi się, że podobny efekt można uzyskać pracując po prostu z dębiną, niekoniecznie pradawną.Co to za drewienko? Gdzieś czytałem, że szczotkując powierzchnię drewna szczotką drucianą, można uzyskać taki łady efekt "wytrawionych" słojów. Coś podobnego do struktury drewna na Twoim nożu.
- puchalsw
OK. Następny projekt który dzisiaj (właściwie to już "wczoraj") ukończyłem.
Nessmuk. A raczej mini-nessmuk. To pierwszy nóż, z takie serii północno-amerykańskiej, nad którą zmóżdżam się od jakiegoś czasu. Następne mają być ulu, neck i siekierka we własnej oprawie. Wszystkie elementy mają być wykonane z tych samych materiałów (w przypadku siekierki nie będzie to możliwe).
Głownie do noży są od kolegi Kroko.
Materiały: merbau, róg bawoli, czerwona fibra, mosiężne piny.
Róg jest "wszczepiony" w okładziny z merbau, które składają się z jednego kawałka drewna po każdej stronie.

Nessmuk. A raczej mini-nessmuk. To pierwszy nóż, z takie serii północno-amerykańskiej, nad którą zmóżdżam się od jakiegoś czasu. Następne mają być ulu, neck i siekierka we własnej oprawie. Wszystkie elementy mają być wykonane z tych samych materiałów (w przypadku siekierki nie będzie to możliwe).
Głownie do noży są od kolegi Kroko.
Materiały: merbau, róg bawoli, czerwona fibra, mosiężne piny.
Róg jest "wszczepiony" w okładziny z merbau, które składają się z jednego kawałka drewna po każdej stronie.

- borsukwacław
Piękny ten nessmuk
i jeszcze na dodatek w mini rozmiarze , uwielbiam takie , najbardziej użyteczny nóż jaki dane mi było posiadać , mam dużo noży
ale z podobnym do tego nie rozstaję się praktycznie nigdy ,puchalsw możesz podać bardziej szczegółowe parametry twojego nessmuczka bo ciekawość mnie zżera
Piękny panie ,piękny
i jeszcze ta sowa ... gratuluję pięknego noża i zazdraszczam
Pzdr.
Piękny ten nessmuk

Piękny panie ,piękny

Pzdr.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives
Pomorska Grupa Knives
- puchalsw
(a nie sowa,
) to mój znak firmowy. Zgadza się.
Trawiony był przez Kroko chlorkiem żelazowym. Można też trawić elektrolizą, co jest mniej smrodliwe, i łatwe do wykonania w domu bez potrzeby stosowania chemii.
borsukwacław, zgadzam się, nessmuczki są naprawdę użyteczne. Ale morka w komplecie, albo inny wąski nóż (vicek z blokadą) dopełnia nessmuka w pracach obozowych. Tam gdzie szerokie ostrze nie wlezie, morka ładnie się wwierci. I odwrotnie, tam gdzie morka może trzasnąć, nessmuk idzie jak czołg...
Obmierzę ten nożyk wieczorem, i podeślę Ci na PW.

Trawiony był przez Kroko chlorkiem żelazowym. Można też trawić elektrolizą, co jest mniej smrodliwe, i łatwe do wykonania w domu bez potrzeby stosowania chemii.
borsukwacław, zgadzam się, nessmuczki są naprawdę użyteczne. Ale morka w komplecie, albo inny wąski nóż (vicek z blokadą) dopełnia nessmuka w pracach obozowych. Tam gdzie szerokie ostrze nie wlezie, morka ładnie się wwierci. I odwrotnie, tam gdzie morka może trzasnąć, nessmuk idzie jak czołg...
Obmierzę ten nożyk wieczorem, i podeślę Ci na PW.