Kupiłem te rękawice 2 lata temu nie wiedząc, że Mil-tec nie ma tu dobrej renomy i jestem super zadowolony.

Używa ktoś rękawic neopranowych?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Jeśli chodzi o rękawice robocze to lepiej aby były trochę większe. W zimie można je założyć dodatkowo na wełniane rękawiczki i gwizdać na mróz.Abscessus Perianalis pisze:Ja muszę kupić skórzane, dopasowane, bo nie dość, że mogę porobić przy drewnie, to jeszcze bez problemu wyciągnę kubek z ogniska - nie przytopią mi się do dłoni.
No właśnie chciałem się dowiedzieć jak by wytrzymały w lesie(kolce, krzaki, roboty biwakowe itd), bo że w wodzie się sprawują dobrze to akurat wiemZirkau pisze:A w jakim zakresie? Bo ja używam, ale tylko do prac wodnych. Ogólnie dość podatne na uszkodzenia. Moje są z powłoką kewlarową.
Miałem okazję w tych rękawicach pracować fizycznie. Są bardzo trwałe na uszkodzenia mechaniczne i bardzo miękkie. Prace przy ostrych elementach jak najbardziej. Jednak wykonywanie czynności typu walenie 5 kg młotkiem czy osiem godzin pracy łopatą mocno męczy dłonie. Powód to grubość i poślizg materiału już po kilku godzinach. Zużywasz coraz więcej siły na samo trzymanie sprzętu jakim się posługujesz. Pierwsze oznaki zużycia to puszczające szwy między kciukiem a palcem wskazującym. Do prac biwakowych jak najbardziej.puchalsw pisze:W sam raz do rąbania drewna na ognisko, czy karczowania zarośli kosodrzewiny w Tatrzańskim Parku Narodowym pod biwak
Dłoni nie haratają. Moje są w wersji executive: mankiety mają skórzane, kolor desert-storm
Cena około 7-8PLN
Milena pisze:Fajne rękawiczki robocze można znaleźć w sieci, na przykład tutaj. Warto się zaznajomić, myślę, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie:)