Niestety dość rzadko jestem w górach, zwłaszcza o tej porze roku.
Czy ktoś obeznany mógłby mi poradzić gdzie warto by było jechać teraz na majówkę?
Najlepiej żeby nie było już śniegu bo zdążył mi sie znudzić, a poza tym chciałbym zabrać letnie buty, żeby nie ciągnać już kupczaków.
A poza tym gdzie można spokojnie spać na dziko, pod tarpem, bez ogniska? Najchętniej schroniska itp bym omijał.
W które góry?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
-
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2011, 18:03 przez Wedrowycz89, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dość rzadko jesteś w górach to może jakieś niskie góry? Np beskidy. O tej porze ludzi na szlaku powinno być mało chociaż jak się wybierasz na majówkę to może ich trochę przybyć.Wedrowycz89 pisze:Niestety dość żadko jestem w górach, zwłaszcza o tej porze roku.
Jak bez ogniska to chyba wszędzie. Po prostu jak się zaczyna robić ciemno to skręcasz w bok poza szlak znajdujesz w miarę płaskie, osłonięte miejsce i śpisz. (To dotyczy miejsc gdzie po bokach szlaku rośnie las. Jak jest łąka to już nie jest tak łatwoWedrowycz89 pisze:A poza tym gdzie można spokojnie spać na dziko, pod tarpem, bez ogniska?

IMHO teraz w niższych górach to może przeszkadzać tylko wilgoć. Nie powinno aż tak dużo śniegu (jak już to w jakichś zakamarkach).
Hillwalker jest górskim łazikiem to może się też wypowie.
“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
-
Właściwie nie ma raczej znaczenia czy są to góry wyższe czy niższe, chociaż w zimę chodziłem trochę po Pieninach, to teraz zobaczyłbym coś wyższego
Chodzi o to że nie wiem jak wyglądają góry o tej porze roku, z tego co czytałem w Tatrach nadal obowiązuje podobno 2 stopień zagrożenia lawinowego, a tak jak mowiłem na śnieg to już się patrzeć nie mogę i najchętniej bym go uniknął.

Jak nie wiesz tylko czy jest śnieg czy nie, a reszta nie ma żadnego znaczenia to masz tutaj spis górskich kamerek internetowych (nie wiem czy wszystkich).
Tam możesz sobie zobaczyć gdzie jest śnieg, a gdzie nie.
http://www.e-gory.com/kamery.php
He he swoją drogą to fajna sprawa. Można się tak kiedyś umówić w górach i machać do recona za pośrednictwem jakiejś kamerki. Z niektórych byłoby wszystko widać
Tam możesz sobie zobaczyć gdzie jest śnieg, a gdzie nie.
http://www.e-gory.com/kamery.php
He he swoją drogą to fajna sprawa. Można się tak kiedyś umówić w górach i machać do recona za pośrednictwem jakiejś kamerki. Z niektórych byłoby wszystko widać

“All good things are wild and free.” Henry David Thoreau
Re: W które góry?
Jedź w Masyw Śnieżnika i G. Bialskie. Zapewniam wiele wrażeń.Wedrowycz89 pisze:Niestety dość rzadko jestem w górach, zwłaszcza o tej porze roku.
Czy ktoś obeznany mógłby mi poradzić gdzie warto by było jechać teraz na majówkę?
Najlepiej żeby nie było już śniegu bo zdążył mi sie znudzić, a poza tym chciałbym zabrać letnie buty, żeby nie ciągnać już kupczaków.
A poza tym gdzie można spokojnie spać na dziko, pod tarpem, bez ogniska? Najchętniej schroniska itp bym omijał.