Zagadka "Kosaken Haul"
siux pisze:Namiary:
N 52 38,523
E 17 00,570
Co do nazwy to najlepiej spytać jakiegoś super speca od jęz. niemieckiego, mapa z 1900 roku, tłumaczenie translatorem mnie nie przekonuje. Ostatnio usłyszałem, że starzy ludzie z Długiej Gośliny jeździli na grzyby, na pokrzywy itd. do lasu "na kozaki", ale zwrot "na kozaki" nie oznaczał nazwy grzyba tylko miejsce , o którym rozprawiamy

.
Poniżej wyniki moich internetowych dociekań:
Mapę z oznaczoną osadą "Kosaken Haul" z roku 1888, wyd. 1900 można obejrzeć
TU . Nazwa znajduje się w kwadracie 1C.
Jeśli chodzi o nazwę Haul, to jest, podobnie jak Hauland, powszechnie używana w nazwach wielkopolskich wsi, co zresztą widać na tej mapie ("Hauland", "Trojanowohaul"). Hauland oznacza po niemiecku karczowisko i jest nazwą typową dla osad zakładanych przez Holendrów, tzw. Olendrów
Holendrzy (Olendrzy) w XVII i XVIII są sprowadzani do Wielkopolski i osiedlani na podmokłych terenach, słyną z tego, że potrafią je osuszać i zagospodarowywać
(źródło1, źródło2)
W okolicach Murowanej Gośliny osadnictwo holenderskie przeprowadza Melchior Gurowski w XVIII w. (
źródło )
Hauland tłumaczony na polski jest zazwyczaj jako Olędry (
żródło), można by więc przetłumaczyć "Kosaken Haul" jako "Kozackie Olędry".
Ostatecznie postawiłabym hipoteza, że osada jest holenderskiego pochodzenia. Nie mam pojęcia, jakie mogłoby być pochodzenie pierwszego wyrazu "Kosaken"
siux ==> czy masz taką samą mapę czy inną?
Swoją drogę genialny zbiór historycznych map znalazłam
TUTAJ