Kapir zauważył że diamenty" wykruszają" się , wtajemniczeni nazywają to " ułożeniem " się diamentu

żeby prawidłowo ułożyć diament trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy przy ostrzeniu każdym diamentem bez wyjątku , a mianowicie - należy przeciągać nóż po płytce DELIKATNIE , nie dociskać zbyt mocno tylko dosłownie muskać KT po płytce

wtedy diamenty nie wykruszą się tylko ładnie układają , efekt będzie taki że po 2-3 ostrzeniach diamenty nie są już tak agresywne tylko bardzo ładnie ostrzą nóż

ale co najważniejsze posyp diamentowy pozostanie na płytce a nie "poleci w kosmos"
I jeszcze jedna rzecz , warto zwilżyć płytkę wodą , zarówno przy pierwszych ostrzeniach ale również przy każdych kolejnych , aczkolwiek nie jest to bezwzględnie konieczne i wymagane . Ja zwilżam zawsze płytkę wodą bo tak się przyzwyczaiłem i polecam ten sposób

po ostrzeniu płuczę wodą i suszę płytkę kawałkiem ręcznika papierowego lub czymkolwiek co mam pod ręką

Płytka po ostrzeniu i płukaniu zajdzie troszkę "rudą " ale to w niczym nie przeszkadza .
Życzę przyjemnego ostrzenia
Pzdr.
Oszczędzaj wodę , pij....Whisky .
Pomorska Grupa Knives