jest widoczna, wyraźna rozgwiazda oraz mały odstęp piętki od palców.
Ale dopiero zaczynam rozpoznawanie śladów, więc dziękuję za sprostowanie.
Pozdrawiam

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Ewentualnie to mogła była pogoń. Taki jestem teraz cwanyRojek pisze:Po pewnym czasie ślady się zmieniły. Wilki musiały przestraszyć się czegoś i zamienić kłus w galop.
ja też mam nadzieję, że jeszcze coś tam pogdybamy na podobne tematy...Rojek pisze:Mam nadzieje, że zaskoczysz mnie jeszcze jakąś ciekawostką
xGh0st pisze:Dwa tygodnie później szedłem znów tą ścieżką, mniej więcej na tym samym odcinku lasu znów były takie tropy
a ja mam w plecaku metrówkę od pewnego czasu bo i mi zwrócono uwagę za brak odnośnika...xGh0st pisze:Kolejnym razem jak znajdę na pewno zrobię zdjęcie z pudełkiem zapałek
Jak najwcześniej. Dzik żeruje w nocy więc wtedy go wypatruj. Nad wieczorem wstaje z barłogu i idzie na żer (najwcześniej lochy z warchlakami). Jeżeli są to faktycznie ślady dzika i się regularnie pojawiają to może oznaczać, że jest to jedna z jego ścieżek. Jeżeli światło księżyca jest mocne to dzik pozostaje i żeruje w cieniu drzew, rzadko kiedy wychodzi na odsłonięty teren, choć zdarza się. Te zwierzęta wracają z żeru przed wschodem słońca, a stare odyńce jeszcze wcześniej. Więc jeżeli chcesz go złapać musisz zostać na noc.soohy pisze:Tropienie i obserwacje...
Jak są regularnie ślady dzika przy linii lasu to można go między 4, a 9 rano zobaczyć tam?
nooo, dokładnie jak mówi Rojek. Jest jeszcze jeden fajny patent. Kiedy mgła otula teren jest nadzieja, że dziki pozostaną dłużej w terenie bo to mami zwierza - imituje noc...Jak najwcześniej. Dzik żeruje w nocy więc wtedy go wypatruj. Nad wieczorem wstaje z barłogu i idzie na żer (najwcześniej lochy z warchlakami). Jeżeli są to faktycznie ślady dzika i się regularnie pojawiają to może oznaczać, że jest to jedna z jego ścieżek. Jeżeli światło księżyca jest mocne to dzik pozostaje i żeruje w cieniu drzew, rzadko kiedy wychodzi na odsłonięty teren, choć zdarza się. Te zwierzęta wracają z żeru przed wschodem słońca, a stare odyńce jeszcze wcześniej. Więc jeżeli chcesz go złapać musisz zostać na noc.
Jest to pewien rodzaj tradycji. W Polsce sokolnictwo też się rozwija, podobnie polowania z psami.marcino1982r pisze:W wieku kiedy powstała kamera aby nakręcić ten film, dostępny jest taki arsenał broni że można redukować zagrożenie i straty spowodowane wilkami w bardziej humanitarny sposób.