Foty z Roboty
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
-
- Gadu Gadu: 24764099
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
A u mnie ciąg dalszy wariacji na temat: Róg jelenia i głownia Mory.
Taką sobie teraz robię. Nazwę ją "Krzywa Mańka". A to dlatego, iż koronka wygięta jest, i patrząc z góry, widać jak koniec rękojeści ucieka w jedną stronę.
Nożyk będzie siedział w moim waniganie w kanu. Czyli ma być takim "terenowym kuchenniakiem".
W tym nożu trochę pobawiłem się z ukośnymi przekładkami. Wydaje się że to takie nic, a roboty jest znacznie więcej niż z normalnym skandynawem.

A u mnie ciąg dalszy wariacji na temat: Róg jelenia i głownia Mory.
Taką sobie teraz robię. Nazwę ją "Krzywa Mańka". A to dlatego, iż koronka wygięta jest, i patrząc z góry, widać jak koniec rękojeści ucieka w jedną stronę.
Nożyk będzie siedział w moim waniganie w kanu. Czyli ma być takim "terenowym kuchenniakiem".
W tym nożu trochę pobawiłem się z ukośnymi przekładkami. Wydaje się że to takie nic, a roboty jest znacznie więcej niż z normalnym skandynawem.
F..k it, I'll Do It Myself!
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
przeszczep, w poprzedniej fince zostawiłem dużą różę. W tej postanowiłem taki "łepek" zrobić.
Wciąż uważam, że między mną a knifemakerem, jest taka różnica jak między dresem tuningującym starego gofa (felusie alusie, spojlerki, LEDY, ringi, wydech w stylu rury kanalizacyjnej, etc) a inżynierem z Brabusa
Przecież ja się w ogóle wykuwaniem głowni nie zajmuję. Tylko oprawiłem jak dotąd parę fabrycznych ostrzy
NumLock, przekładki w kolejności od ostrza:
- blacha stalowa ze szpachli murarskiej
- czarny róg bawoła błotnego
- blacha mosiężna
- róg jelenia
- blacha mosiężna
- czeczota klonowa
- blacha mosiężna
- i znowu jeleń
Wciąż uważam, że między mną a knifemakerem, jest taka różnica jak między dresem tuningującym starego gofa (felusie alusie, spojlerki, LEDY, ringi, wydech w stylu rury kanalizacyjnej, etc) a inżynierem z Brabusa
Przecież ja się w ogóle wykuwaniem głowni nie zajmuję. Tylko oprawiłem jak dotąd parę fabrycznych ostrzy

NumLock, przekładki w kolejności od ostrza:
- blacha stalowa ze szpachli murarskiej
- blacha mosiężna
- róg jelenia
- blacha mosiężna
- czeczota klonowa
- blacha mosiężna
- i znowu jeleń
- przeszczep
- Gadu Gadu: 24764099
- przeszczep
Klinga od Yasia a na rękojeści poliester tygrysi i piny węglowe

Uploaded with ImageShack.us

Klinga od Yasia a na rękojeści poliester tygrysi i piny węglowe

Uploaded with ImageShack.us
- puchalsw
Lechu333, dremelka do noży nie przykładam. Tam jednak pasek cięty z arkusza papieru ściernego jest najlepszy. Dremelem nie zrobisz takiej krzywizny i gładzi.
Po zakupie dremela próbowałem w innym noży polerować przekładkę z rogu... szkoda czasu, później za dużo roboty miałem z wyrównywaniem ręcznie.
Dremelek świetnie natomiast nadaje się do płaskich powierzchni, tam gdzie trzeba wyciąć misterny wzorek, wypolerować głownie w trudno dostępnym miejscu, itd.
Teraz już wiem, że żeby oprawić nóż, wystarczy imadło, piłka, klej, ścisk stolarski, wiertarka, może pilnik, i dużo papieru ściernego
przeszczep, A teraz go opochwij!:-) To wyzwanie, jak tutaj dobrać pochewkę do takiego pytona!.. Kydex? Ja bym czarną gładką skórę dał ze wstawką ze żmii, albo kurzej łapki
Po zakupie dremela próbowałem w innym noży polerować przekładkę z rogu... szkoda czasu, później za dużo roboty miałem z wyrównywaniem ręcznie.
Dremelek świetnie natomiast nadaje się do płaskich powierzchni, tam gdzie trzeba wyciąć misterny wzorek, wypolerować głownie w trudno dostępnym miejscu, itd.
Teraz już wiem, że żeby oprawić nóż, wystarczy imadło, piłka, klej, ścisk stolarski, wiertarka, może pilnik, i dużo papieru ściernego

przeszczep, A teraz go opochwij!:-) To wyzwanie, jak tutaj dobrać pochewkę do takiego pytona!.. Kydex? Ja bym czarną gładką skórę dał ze wstawką ze żmii, albo kurzej łapki

- Parthagas
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Puchal, a ostrze w ostatniej robocie nie jest umiejscowione odwrotnie? Przez tę taśmę papierową słabo widzę.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
- puchalsw
Zgadza się, ale zrobiłem to celowo. Nożyk ma być taki fikuśny. Wbrew pozorom, leży w ręku całkiem dobrze. A i tak różyczka będzie jeszcze przeszlifowana.Parthagas pisze:Puchal, a ostrze w ostatniej robocie nie jest umiejscowione odwrotnie
Sam się na wiosnę przekonasz, jak będziesz tym nożykiem obierał ziemniaki na jednym z naszych spływów Welem

Nie chciałem kopiować czegoś co już zrobiłem w mojej pierwszej fince (którą dzisiaj skończyłem definitywnie). Mam jeszcze pare tych głowni od mory, i staram się eksperymentować. Materiał wiele mnie nie kosztuje, a uczę się przed poważnymi robotami (głownie któe zamówiłem u Krzycha Kroko, właśnie jada do hartowania)
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Hmm... a krzesiwo w pochewce nie wystarczy?dekster-11 pisze:dodam jeszcze jakiegoś fireworka

No chyba, że filework miał być

Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- Brodkes
- Tytuł użytkownika: Knifemaker
Nie no co wymwitek pisze:Dekster, widzę, że czynisz nożyki hurtowo
To taka mała drobna sugestia... może poprosimy dekstera o wykonanie nożyków forumowych? Obgadamy projekt, powiedzmy poprosimy o wykonanie głowni do samodzielnej oprawy?
Oczywiście nie za dobre słowo, warunki finansowe ustali sam wykonawca
Co wy na to?

ja robię dużo hunterkowatych, bo mi się takie podobają

i raczej takie proste kształty, bez fajerwerków

A co do forumowych nożyków to pomęczcie przeszczepa, robił noże dla ludzi z mazowsza

SURVIVAL-trening,wielka próba,wola przetrwania