Dziennik Podróżnika 003
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- wrzesientomek
- Tytuł użytkownika: Wrzesień
Dziennik Podróżnika 003
Kolejna odsłona naszego drobnego przedsięwzięcia, czyli Dziennika Podróżnika, tym razem jesienna.
Burzliwe przygotowania (do 3 w nocy dnia poprzedniego, a w zasadzie dnia wymarszu. Lenistwo rządzi:) i niespodzianki
zgotowane przez pogodę trochę pokrzyżowały nam plany. Z trzydniowego wypadu zrobił się dwudniowy, ale i tak było warto:)
Nie jestem pewien jeszcze ile kilometrów zrobiliśmy (nie wyrysowałem jeszcze dokładnej trasy w Google Earth),
ale tak mniej więcej pierwszego dnia 11,5, a drugiego 8 km.
Pogoda dała nam się we znaki w nocy kiedy to zerwała się straszna nawałnica.
Ostry deszcz (może nie ulewa, ale mżawką bym tego nie nazwał:), wiatr i przeciekające pałatki.
I tu nasuwają się nowe wnioski, pałatki lądują do pieca (przez całą noc kapało mi na głowę przez zapięty na guziki otwór na rękę:),
a zastępuje je plandeka z ogrodniczego i dwa poncza przeciwdeszczowe. Do zmiany "peleryn" przymierzaliśmy się od dawna,
ale miał do tego dojść Muhwang Fjorda Nansena, ale z przyczyn finansowych musi wystarczyć plandeka. Koniec końców pół drugiego
dnia zmarnowaliśmy na suszenie rzeczy i stąd dystans był znacznie krótszy. Drugą noc sobie odpuściliśmy, ponieważ prognoza pogody
wskazywała na znacznie gorszą ulewę.
Żeby już nie przedłużać tego i tak już zbyt obfitego opisu przejdę do rzeczy.
Oto zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/wrzesientom ... directlink
Filmik dodam jak tylko kolega wrzuci go na youtube, co przy rozdzielczości 720p (po raz pierwszy w pełnej jakości!!:) potrwa jeszcze jakieś kilka godzin.
Miłego oglądania:)
Burzliwe przygotowania (do 3 w nocy dnia poprzedniego, a w zasadzie dnia wymarszu. Lenistwo rządzi:) i niespodzianki
zgotowane przez pogodę trochę pokrzyżowały nam plany. Z trzydniowego wypadu zrobił się dwudniowy, ale i tak było warto:)
Nie jestem pewien jeszcze ile kilometrów zrobiliśmy (nie wyrysowałem jeszcze dokładnej trasy w Google Earth),
ale tak mniej więcej pierwszego dnia 11,5, a drugiego 8 km.
Pogoda dała nam się we znaki w nocy kiedy to zerwała się straszna nawałnica.
Ostry deszcz (może nie ulewa, ale mżawką bym tego nie nazwał:), wiatr i przeciekające pałatki.
I tu nasuwają się nowe wnioski, pałatki lądują do pieca (przez całą noc kapało mi na głowę przez zapięty na guziki otwór na rękę:),
a zastępuje je plandeka z ogrodniczego i dwa poncza przeciwdeszczowe. Do zmiany "peleryn" przymierzaliśmy się od dawna,
ale miał do tego dojść Muhwang Fjorda Nansena, ale z przyczyn finansowych musi wystarczyć plandeka. Koniec końców pół drugiego
dnia zmarnowaliśmy na suszenie rzeczy i stąd dystans był znacznie krótszy. Drugą noc sobie odpuściliśmy, ponieważ prognoza pogody
wskazywała na znacznie gorszą ulewę.
Żeby już nie przedłużać tego i tak już zbyt obfitego opisu przejdę do rzeczy.
Oto zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/wrzesientom ... directlink
Filmik dodam jak tylko kolega wrzuci go na youtube, co przy rozdzielczości 720p (po raz pierwszy w pełnej jakości!!:) potrwa jeszcze jakieś kilka godzin.
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
a gdzie wymarsz miał miejsce ? bo chyba nie ma takiej informacji ? Zdjęcie niezłe 

Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
kanał yt https://www.youtube.com/user/83Prowler/ ... shelf_id=0
"boga nie ma jest motór"
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
- zdybi
- Gadu Gadu: 9522989
Ciekawe tereny,bardzo fajne foty. Podoba mi się 52-ga fota.Dynamiczna! Pogratulować tylko.
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
- wrzesientomek
Faktycznie, zapomniałem napisać gdzie się wybraliśmy:)
Po raz kolejny są to okolice Nowogardu, a pierwotna trasa miała wyglądać tak:
Karsk - Czermnica - Błotno - Czarnogłowy - Golczewo
Oczywiście nie mieliśmy zaglądać do powyższych miejscowości, a tylko obok nich przechodzić.
Na mapie wyglądało to jak zygzak.
Trasa rzeczywista:
Karsk - Czermnica - Błotno
Dziękuję wszystkim za opinie i za dobre słowa.
A na koniec filmik:
Po raz kolejny są to okolice Nowogardu, a pierwotna trasa miała wyglądać tak:
Karsk - Czermnica - Błotno - Czarnogłowy - Golczewo
Oczywiście nie mieliśmy zaglądać do powyższych miejscowości, a tylko obok nich przechodzić.
Na mapie wyglądało to jak zygzak.
Trasa rzeczywista:
Karsk - Czermnica - Błotno
Święta racja wolfshadow, święta racja:)Pałatki to zuooo i relikt przeszłości.
Dziękuję wszystkim za opinie i za dobre słowa.
A na koniec filmik:
- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
Dlaczego zaraz do pieca ? zawsze można uszyć z tego jakiś pokrowiec na sprzęt który trzeba podwiesić pod plecak.wrzesientomek pisze:I tu nasuwają się nowe wnioski, pałatki lądują do pieca
Świetne foty, pozdrawiam

Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
- wrzesientomek
Przecież ich nie spale:) moja nadpobudliwość spowodowana była tym całonocnym kapaniem na głowę.yaktra pisze:Dlaczego zaraz do pieca ? zawsze można uszyć z tego jakiś pokrowiec na sprzęt który trzeba podwiesić pod plecak.
A co do szycia czegoś z pałatek to już kilka miesięcy temu poświęciłem jedną.
Efektem tego był pokrowiec na garnki i pokrowiec na śpiwór, który widać na kilku zdjęciach pod moim plecakiem.
Dodałem właśnie położenie do zdjęć w Picasie, więc jeśli ktoś chce się wybrać w któreś z odwiedzonych przez nas miejsc,
to już będzie wiedział gdzie szukać:)
Postaram się też wrzucić na picase dokładną mapę trasy wyrysowaną w google earth.
yaktra, również pozdrawiam:)
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com
- yaktra
Kolega chyba troszkę źle sprecyzował; jaki plecak i jaka karimata...kopek329 pisze:Co to za plecak karimata ?
Masz bloga i foto bloga w N G, zatem ja proponuję abyś robił na nich przygotowania do wypadów niczym tu na forum "faza przygotowania". Być może pójdziesz kiedyś w kierunku Szczecina i spotkamy się na szlaku...
- wrzesientomek
Jakoś się zraziłem do N. G. Przymierzamy się do założenia strony internetowej. Wtedy byłoby miejsce na filmy, zdjęcia i opisy.yaktra pisze:Masz bloga i foto bloga w N G, zatem ja proponuję abyś robił na nich przygotowania do wypadów niczym tu na forum "faza przygotowania".
Jak coś stworzymy to na pewno wrzucę gdzieś na forum linka.
Kolega już dostał wiadomość z wyjaśnieniem, więc nie ma problemu.
A co sądzicie o filmie?
Dobry? Zły?
Czy widać rozwój względem poprzednich?
Wszelkie opinie mile widziane.
Staramy się rozwijać, ale przed nami jeszcze daleka droga:)
Niewykluczone, może spotkamy się kiedyś gdzieś w "dziczy":)yaktra pisze:Być może pójdziesz kiedyś w kierunku Szczecina i spotkamy się na szlaku...
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Sorki za źle zredagowane pytanie; Dziękuję za odpowiedź.
Wasze filmiki mile się ogląda. Podkład muzyczny jak dla mnie ok. Co do pozostałych to nr 003 jest tak jakby kontynuacją. Po prostu dalej dobra robota.
Wasze filmiki mile się ogląda. Podkład muzyczny jak dla mnie ok. Co do pozostałych to nr 003 jest tak jakby kontynuacją. Po prostu dalej dobra robota.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
- yaktra
ups; zapomniałem, fajna robota, podaj proszę programik na którym robiony był filmik.wrzesientomek pisze: A co sądzicie o filmie?
Jeśli możesz...
jako podpisJak coś stworzymy to na pewno wrzucę gdzieś na forum linka.

dobry kierunek myślenia, moim zdanniem oczywiście...kopek329 pisze:Co do pozostałych to nr 003 jest tak jakby kontynuacją
- wrzesientomek
Wiem, wiem. Nie pierwszy raz będę odpowiadał na to pytanie. Jasne że mógłbym zabrać dosłownie kilka rzeczy. Mógłbym pewnie z co najmniej połowy zrezygnować, ale to nie byłoby to samo. Chcemy stopniowo zwiększać trasę i czas, przyzwyczajając się też to realiów. Jak będziemy się wybierać na 3 tyg. to wiele nam nie przybędzie, poza prowiantem i wodą oczywiście. I jeszcze jedno, wodę zabierasz ze sobą, czy uzupełniasz w trakcie przez te 3 tyg.? My wszystko nosimy ze sobą i nigdzie nie musimy zachodzić. Na zdobywanie wody nie ma czasu, bo kilometry czekają, a same się nie przejdą:)
Ale zdaje sobie sprawę, że większość z was może mi napisać, że przesadzam:)
O programie napiszę, jak tylko się dowiem od kumpla. Ja nie zajmuję się montażem, ja robie za operatora i fotografa:)
I jeszcze jedno kiszka, mój plecak też ma 65 l:P U góry ma karimatę a na dole śpiwór podpięty, a że przykryty jest jeszcze kurtką to może sprawiać wrażenie dużo większego niż w rzeczywistości.
Ale zdaje sobie sprawę, że większość z was może mi napisać, że przesadzam:)
O programie napiszę, jak tylko się dowiem od kumpla. Ja nie zajmuję się montażem, ja robie za operatora i fotografa:)
I jeszcze jedno kiszka, mój plecak też ma 65 l:P U góry ma karimatę a na dole śpiwór podpięty, a że przykryty jest jeszcze kurtką to może sprawiać wrażenie dużo większego niż w rzeczywistości.
- kiszka
- Gadu Gadu: 21172450
- Tytuł użytkownika: Zwierz
Stary mój wygląda przy twoim jak maleństwowrzesientomek pisze:

A co do twojego pytania z Wodą to oczywiście ze wszystko mamy na miejscu tak samo z jedzeniem

[ Dodano: 2010-11-15, 18:35 ]
A co do twoich wypraw z serii "Dzień podróznika" to szczerze to zazdroszczę

jak cholera

....
- wrzesientomek
- Prowler
- Tytuł użytkownika: motórzysta
wrzesientomek, film jest świetny. Co do ciężaru plecaka. Ja czasem na 2 dni gdy głównym celem jest prędkość i dystans zabieram 30 l plecak który jest prawie pusty. A czasem na 2 dni pakuje się w Raccoona i taskam 20 kg gdy cele są całkiem inne.
Podobno grzeczni chłopcy idą do nieba, a niegrzeczni idą ... tam gdzie chcą
"boga nie ma jest motór"
"boga nie ma jest motór"
- wrzesientomek
Nareszcie ktoś okazał zrozumienie, dzięki Prowler. Pokaże Twojego posta w domu to może przestaną się ze mnie śmiać:)
Już się nasłuchałem, że dostanę garba.
Dzięki za pozytywy za film, ale należą się najbardziej Górkowi,
koledze który montował wszystkie moje nudne i monotonne ujęcia.
yaktra, program to ulead studio.
Już się nasłuchałem, że dostanę garba.
Dzięki za pozytywy za film, ale należą się najbardziej Górkowi,
koledze który montował wszystkie moje nudne i monotonne ujęcia.
yaktra, program to ulead studio.
- wrzesientomek
A wiesz do czego mi się ostatnio przydają? Służą jako pokrowce na różne graty. Zamiast wygrzebywać z wora jedną rzecz za drugą
wyciągam całą kieszeń, która schowana jest luzem w plecaku. Tym samym bałagan jest nieco mniejszy.
Pisałeś też że zazdrościsz wypraw, ale to nie ja jestem w stanie się urwać na 3 tyg. Ja ledwo potrafię 3 dni wyrwać:P
wyciągam całą kieszeń, która schowana jest luzem w plecaku. Tym samym bałagan jest nieco mniejszy.
Pisałeś też że zazdrościsz wypraw, ale to nie ja jestem w stanie się urwać na 3 tyg. Ja ledwo potrafię 3 dni wyrwać:P
- kiszka
- Gadu Gadu: 21172450
- Tytuł użytkownika: Zwierz
wrzesientomek, moze i jestem te 3 tygodnie ale naprawde zadzroszczę bo ja tam wyjezdam tylko latem a jesienia nie moge sie nigdy zebrać
a tak poza tym to fotki bardzo fajne
gdyby nie te mokradła to powiedzał bym ze to Małyń
[ Dodano: 2010-11-16, 16:24 ]
a tak wgl to masz swietny soundtrack do twoich filmików z seri "dzie podróznika" obejzałem wszystkie 3 i najbardziej podobał mi sie ten z filmiku 001

a tak poza tym to fotki bardzo fajne

gdyby nie te mokradła to powiedzał bym ze to Małyń

[ Dodano: 2010-11-16, 16:24 ]
a tak wgl to masz swietny soundtrack do twoich filmików z seri "dzie podróznika" obejzałem wszystkie 3 i najbardziej podobał mi sie ten z filmiku 001

....
- wrzesientomek
Dzięki
Muzykę wybierał kolega. Pierwszy 1 i 3 to zespół niebo, a 2 to pearl jam.
Namawiam do "zebrania się" bo warto. Taka pogoda ma też swój urok i swoje plusy (nie pije się dużo płynów i nie trzeba ich targać na plecach
)
Niestety spóźniliśmy się trochę na złotą, polską jesień, którą i tak mamy niezwykle rzadko. Mam tylko nadzieję, że zima nie zawiedzie i będzie ostry mróz i sporo śniegu, 004 w drodze
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pozytywne opinie i zachęcam do oglądania więcej razy, nabijecie nam odsłon

Namawiam do "zebrania się" bo warto. Taka pogoda ma też swój urok i swoje plusy (nie pije się dużo płynów i nie trzeba ich targać na plecach

Niestety spóźniliśmy się trochę na złotą, polską jesień, którą i tak mamy niezwykle rzadko. Mam tylko nadzieję, że zima nie zawiedzie i będzie ostry mróz i sporo śniegu, 004 w drodze

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pozytywne opinie i zachęcam do oglądania więcej razy, nabijecie nam odsłon