Turystyczny palnik, własnej roboty.
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
-
Posiada ktoś, coś takiego?
Ty mnie ukryj moja ziemio Wielkopolska, nizinny lesie kołysz mnie do snu...
archiwum recon-->zrób to sam-->palniki
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Pozwole sobie przytoczyć słowa admina z innego forum:
Kangur pisze:Nie pomagaj Formowiczom w prostych kwestiach w stylu obsługa wyszukiwarki googole, nawet jeżeli im pomożesz to ubezwłasnowolniasz ich i robisz kalekami informatycznymi. Tobie nikt nic nie dał, lepiej zabić niż wytłumaczyć. Lepiej zablokować niż pomóc.
- cyntelfuga
- Gadu Gadu: 5673246
- Gadu Gadu: 5673246
Na allegro benzyna Zippo kosztuje ok 12 zł 133 ml.
Firma Zippo przykłada dużą wagę do tego, aby używanie ich produktów było komfortowe i udało im się opracować benzynę która podczas spalania jest praktycznie bezwonna. Napisałem praktycznie, ponieważ jak się mocno sztachnie oparami to troszeczkę czuć taki słodkawy zapach.
Tylko rzeczywiście, nie pomyślałem o tym, że jak wzrośnie temperatura benzyny to może być bardziej niebezpieczna od spirytusu czy denaturatu.
Firma Zippo przykłada dużą wagę do tego, aby używanie ich produktów było komfortowe i udało im się opracować benzynę która podczas spalania jest praktycznie bezwonna. Napisałem praktycznie, ponieważ jak się mocno sztachnie oparami to troszeczkę czuć taki słodkawy zapach.
Tylko rzeczywiście, nie pomyślałem o tym, że jak wzrośnie temperatura benzyny to może być bardziej niebezpieczna od spirytusu czy denaturatu.
cyntelfuga, ano wlasnie-niebezpieczna! Jako palacz(na szczescie w przeszlosci) znam zalety i wady jak benzyny zippo, tak tez i zalety, ale nie sadze, ze warto ryzykowac, denaturatu ci Panie dostatek 
Zdarzalo mi sie do spirytusu dolac benzyny, ale bylo to przy okolo -20 stopni i przy silnym wietrze....za cholere palnik szwedzxki na spirytusie niechcial mi wody zagotowac, to wtedy faktycznie dolalem benzyny i jako tako dalo rade

Zdarzalo mi sie do spirytusu dolac benzyny, ale bylo to przy okolo -20 stopni i przy silnym wietrze....za cholere palnik szwedzxki na spirytusie niechcial mi wody zagotowac, to wtedy faktycznie dolalem benzyny i jako tako dalo rade
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
No to pewnie dostałem jakąś podróbę bo jak testowo odpaliłem w domu grzałkę katalityczną to niewiele brakowało żeby żona wykopała mnie za okno razem ze źródłem ciepła i smrodu niemiłosiernego.cyntelfuga pisze:...udało im się opracować benzynę która podczas spalania jest praktycznie bezwonna. Napisałem praktycznie, ponieważ jak się mocno sztachnie oparami to troszeczkę czuć taki słodkawy zapach.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- Fredi
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
żadna nowość, lat temu naśdzie i dzieścia produkowali piękną benzynę ekstrakcyjną, która nie waniała. a od jakiegoś czasu niestety wszystko wali jak chamski rozpuszczalnik.cyntelfuga pisze:Na allegro benzyna Zippo kosztuje ok 12 zł 133 ml.
udało im się opracować benzynę która podczas spalania jest praktycznie bezwonna. Napisałem praktycznie, ponieważ jak się mocno sztachnie oparami to troszeczkę czuć taki słodkawy zapach.
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
Używałeś tego z zapalniczką czy z grzałką katalityczną? Pytam z tego powodu że swojego czasu zaopatrzyłem się w grzałeczkę ale po pierwszych próbach okazało się że jest średnio kompatybilna z benzynami do zapalniczek. Nie wiem czy to przyczyna zniszczonego katalizatora czy też nieodpowiedniego paliwa. Podejrzewam paliwo.cyntelfuga pisze:Firma Zippo przykłada dużą wagę do tego, aby używanie ich produktów było komfortowe i udało im się opracować benzynę która podczas spalania jest praktycznie bezwonna. Napisałem praktycznie, ponieważ jak się mocno sztachnie oparami to troszeczkę czuć taki słodkawy zapach.