Jak zrobić rodzynki?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- rumcajs
- Tytuł użytkownika: samotnik z wyboru
Mam winogrona i za nie długo będą dojrzałe,moje pytanie brzmi jak ususzyć winogrona żeby stały się rodzynkami?Kto z was to robił?Jak i gdzie suszyć,jaka temperatura i czas do wysuszenia winogron?Za wszelkie informacje z góry dzięki.
- Hillwalker
Rodzynki pozyskuje się ze specjalnych bezpestkowych odmian winorośli, których sposób uprawy i zbioru owoców nie zmienił się od wieków, podobnie jak podstawowa metoda suszenia na słońcu.
Kiście owoców układa się na arkuszach papieru i pozostawia na słońcu na około 3 tygodnie, odwracając co pewien czas w celu równomiernego wysuszenia. Rodzynki nie powinny zawierać więcej niż 15% wody. Następnie arkusze roluje się wraz z rodzynkami i dosusza na słońcu jeszcze przez, kilka dni. W zależności od odmiany uzyskują kolor brunatny lub brązowy. Dla otrzymania jasnej, "złotej" barwy rodzynek wykorzystuje się suszenie mechaniczne. Owoce są myte, umieszczane na drewnianych tacach i suszone w strumieniu gorącego powietrza przez około 24 godziny.
źródło: www.osesek.pl
Kiście owoców układa się na arkuszach papieru i pozostawia na słońcu na około 3 tygodnie, odwracając co pewien czas w celu równomiernego wysuszenia. Rodzynki nie powinny zawierać więcej niż 15% wody. Następnie arkusze roluje się wraz z rodzynkami i dosusza na słońcu jeszcze przez, kilka dni. W zależności od odmiany uzyskują kolor brunatny lub brązowy. Dla otrzymania jasnej, "złotej" barwy rodzynek wykorzystuje się suszenie mechaniczne. Owoce są myte, umieszczane na drewnianych tacach i suszone w strumieniu gorącego powietrza przez około 24 godziny.
źródło: www.osesek.pl
" YOU create your own reality "
- Hillwalker
Natura jest hojna, niemal ze wszystkiego można coś upędzić, słyszałem nawet o winie pomidorowym.
Jednak suszenie winogron w naszych warunkach jest kłopotliwe, lepiej iść do Biedronki i kupić "sułtańskie".
Jednak suszenie winogron w naszych warunkach jest kłopotliwe, lepiej iść do Biedronki i kupić "sułtańskie".
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Hillwalker, łącznie zmieniany 2 razy.
są przecierz kuchenki elektyczne
np; w moim przypadku rozkładam rodzynki na drobnej siatce
i ustawiam na kuchence i tak kilka siatek
, między siatkami gdzieś około 5 cm luzu
i po ok 1-10 dni powinny wyschnąć
to domowy przepis czyli ciiii żeby mama się nie dowiedziała

i po ok 1-10 dni powinny wyschnąć

to domowy przepis czyli ciiii żeby mama się nie dowiedziała
Jak by to było, jak by mnie nie było.