bogdan pisze:Topinambur ma wartość odżywczą porównywalną do ziemniaków. [...] W naszych warunkach nie ma nic pożywniejszego. [...]
Bulwy topinamburu zawierają do 20% węglowodanu inuliny, zawartość skrobi oraz cukrów prostych jest niewielka.
Inulina nie jest przez człowieka trawiona, nie nadaje się więc do bezpośredniego spożycia. Indianie poddawali je
fermentacji w kopcach, podczas której inulina ulega rozkładowi (pod działaniem
kwasów lub enzymu - inulinazy zostaje rozłożona całkowicie do fruktozy) na inne, przyswajalne przez człowieka cukry. Wartość odżywcza gotowanych, smażonych czy pieczonych bulw to tylko
20 kcal/100 g, dla porównania:
- ziemniaki, bulwy
80 kcal/100 g
- marchew zwyczajna, korzenie 38 kcal/100g,
- pałka szerokolistna, kłącza 92 kcal/100 g,
- strzałka wodna, bulwy 123 kcal/100 g.