Skóra na pochwę
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- strzelec214
Mam takie pytanie. Mianowicie nie wiem skąd wziąźć skórę na pochwę do noża. Jeśli ktoś kupował to ile mniej/więcej kosztuje?
- NumLock
- Tytuł użytkownika: vel Numeryczny
Poszukaj na giełdzie Knives.pl takich użytkowników jak Swiety oraz jetron. Możesz jeszcze kupić na birkashop.pl, ale tam drożej. Ceny zależnie gdzie kupujesz i jaką skórę, ale na Knives.pl kawałek 30x25cm skóry jucht 3-3,5mm waha się w granicach 30zł.
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego, że są nieme dla jego tępej percepcji" - Mark Twain.
- puchalsw
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Znajdziesz skóry (też ścinki, w sam raz na pochwę), nity, igły, dratwy. Wosk kupuj od jakiegoś pszczelarza na allegro (jak byś potrzebował link, to daj znać).
Skóra 4-5 mm to w sam raz na duże pochwy. Grubsze, to już na podeszwy się nadają
Za cienkiej nie kupuj, bo to już kiszka będzie nie pochwa
Dobrym źródłem skór są też stare buty, torebki, etc. Jednak te najczęściej są skórami 1-2mm. Więc są dosyć cienkie, i nadają się raczej jako dodatki do pochew, pokrowce, czy na mieszki.
Powodzenia w pochoróbstwie
Puchal
Znajdziesz skóry (też ścinki, w sam raz na pochwę), nity, igły, dratwy. Wosk kupuj od jakiegoś pszczelarza na allegro (jak byś potrzebował link, to daj znać).
Skóra 4-5 mm to w sam raz na duże pochwy. Grubsze, to już na podeszwy się nadają

Za cienkiej nie kupuj, bo to już kiszka będzie nie pochwa

Dobrym źródłem skór są też stare buty, torebki, etc. Jednak te najczęściej są skórami 1-2mm. Więc są dosyć cienkie, i nadają się raczej jako dodatki do pochew, pokrowce, czy na mieszki.
Powodzenia w pochoróbstwie
Puchal
F..k it, I'll Do It Myself!
- strzelec214
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
Jeżeli interesują cię kondycjonery, odżywki i masa innych rzeczy naturalnych do skór i same skóry, a także jeśli będziecie mieli jakiekolwiek pytania dotyczące wszelkiego rodzaju skór, metod garbowania, wyprawiania itp to proponuję uśmiechnąć się do użytkownika Kiścień z knivesów lub whips.pl.
Ma tam też swoje ogłoszenie dotyczące różnej maści kondycjonerów i skór
Ma tam też swoje ogłoszenie dotyczące różnej maści kondycjonerów i skór

- strzelec214
- Tytuł użytkownika: Skandynawski Oprawca
Z grubej rury strzelasz. Ta pochwa wykonana jest w technice skóry prasowanej na mokro (wet molding leather).
Ale technika jest rewelacyjna. Można w ten sposób wykonać pochwy, czy puche dokładnie przylegające i przerysowujące przedmioty.
Poszperaj na britishblades, albo na rodzimej stronie stronie knives.pl.
Potrzebujesz do tego skóry która ma ze 3mm.
TUTAJ jest to świetnie wyjaśnione na przykładzie małej ładownicy.
Wcześniej musisz przygotować sobie klocek z drewna, na którym będziesz formował górną cześć pochwy. Chłopaki z "knives'ów" pomogą Ci z technikami utwardzania.
Ja tak robiłem pochwę na piłę składaną, ale zastosowałem za cienką skórę, i efekt nie był taki jak trzeba
.
Ale technika jest rewelacyjna. Można w ten sposób wykonać pochwy, czy puche dokładnie przylegające i przerysowujące przedmioty.
Poszperaj na britishblades, albo na rodzimej stronie stronie knives.pl.
Potrzebujesz do tego skóry która ma ze 3mm.
TUTAJ jest to świetnie wyjaśnione na przykładzie małej ładownicy.
Wcześniej musisz przygotować sobie klocek z drewna, na którym będziesz formował górną cześć pochwy. Chłopaki z "knives'ów" pomogą Ci z technikami utwardzania.
Ja tak robiłem pochwę na piłę składaną, ale zastosowałem za cienką skórę, i efekt nie był taki jak trzeba

F..k it, I'll Do It Myself!