Trzy wilcze watahy, około 20 zwierząt - młodych, wader i basiorów, bytuje na terenie byłych poligonów radzieckiego i polskiego w okolicy Bornego Sulinowa.
Skąd się tam wzięły? – Przywędrowały m.in. z Białorusi, Rosji i krajów nadbałtyckich. Tam jest ich pod dostatkiem – twierdzą nasi leśnicy i myśliwi.
Od kilku lat zachodniopomorskie wilki obserwuje Kazimierz Weksej, emerytowany leśnik i wielki miłośnik tych zwierząt. - Według naszych szacunków i poczynionych obserwacji bytują tam trzy wilcze watahy, łącznie około 20 sztuk zwierząt. Warto podkreślić, że jedna wataha "rządzi” na terenie około 300 kilometrów kwadratowych. Borneńskie lasy są dla wilków prawdziwym Eldorado. Ludzie rzadko tu zaglądają, a zwierzyny, na które wilki polują, jest w bród. Pragnę dodać, że wilk nigdy nie zabija dla przyjemności, czyni to wyłącznie wtedy, gdy jest głodny i chce się najeść. Nie zagraża też człowiekowi. Jeżeli poluje, to wyłącznie na zwierzęta ranne, osłabione, chore. Jest takim przysłowiowym medykiem, który selekcjonuje zwierzynę – mówi pan Kazimierz i dodaje, że tamtejsze lasy obfitują w dorodne jelenie i sarny. Znak to, że wilczy selekcjonerzy sprawują się na medal.
Wilki widywane są również na poligonie drawskim i w jego okolicach, m.in. w powiecie choszczeńskim, w lasach wałeckich oraz na terenie Drawieńskiego Parku Narodowego. Wcale niewykluczone, że niebawem cześć wilczych stad zadomowi się tam na stałe.
Jeszcze w latach 70-tych ubiegłego stulecia wilki były jednymi z najbardziej tępionych w Polsce zwierząt. Za odstrzelenie drapieżnika wypłacano myśliwemu premię. Najwięcej wilków zabito w Bieszczadach, ale polowano również na Pomorzu Zachodnim w okolicach Szczecinka, Lędyczka i Drawska Pomorskiego. Od 1993 roku wilk jest pod ochroną, bo grozi mu wyginięcie.
Naukowcy i przyrodnicy rozpoczną wkrótce doroczną akcję liczenia wilków. Rachowanie odbędzie się też Pomorzu Zachodnim. – Ostatnie liczenie wilków pozwoliło określić jego populację w Polsce. Okazuje się, że bytuje u nas od 101 do 124 watah liczących średnio po pięć wilków, czyli ok. 550-600 osobników. Rachowanie drapieżnika do łatwych czynności nie należy. Dokonuje się tego poprzez obserwację bezpośrednią osobników, śledząc ich tropy, nasłuchując wilczego wycia, poznając miejsca rozrodu drapieżników, a także licząc ich ofiary. Program prowadzimy od 2000 roku. Pomagają nam leśnicy, pracownicy parków narodowych, myśliwi – mówi dr Sabina Nowak, szefowa Stowarzyszenia dla Natury "Wilk”.
Wilcza brać
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
http://www.gs24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100120/REGION/231024210
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- wolf78
- Gadu Gadu: 2813508
Witam .w zachodniopomorskim coraz częściej się pojawiają moi czworonożni bracia
w tamtym roku znajomy leśnik ze szczecinka zaprosił mnie do siebie i 2 dni po lesie ganialiśmy
tropów było mnogo i nic więcej
w 3 dzień moja cierpliwość została nagrodzona
kiedy znajomy odwoził mnie z gajówki na autobus zobaczyliśmy jak przez zaśnieżone pole w stronę lasu szybkim tempem przesuwała sie wataha 7 sztuk
ach ze ja aparatu nie zdarzyłem wyciągnąć
.nic to w tym roku jadę tam na tydzień o Borne też zahaczę, tym razem jadę swoim uazem
wiec większe połacie zbadam
.Pozdrawiam sory za byki 

-
- Gadu Gadu: 8847874
- Tytuł użytkownika: Wędrowiec
Powiem szczerze, że wiele bym dał za opcję zobaczenia wilków na żywo. Te zwierzęta wiele dla mnie znaczą. W Bornym byłem dwukrotnie jednak nie miałem wtedy zbytniej szansy porządnego zbadania tamtejszych lasów, ponieważ byłem na zorganizowanym obozie. Więc chyba w tym roku wybiorę się na poszukiwania. Może nawet zrobię kilka zdjęć.
Kup se Morę
- Hakas
- Tytuł użytkownika: KAPKANCZYK
Ja w w zeszłym roku spotkałem w Bieszczadach miejsce ucztowania złaji a w tym roku tylko tropy pojedyńczego wilka w sudetach środkowych między Srebrną Górą a przełęczą Woliborską. Prawdopodobnie była to był to osobnik przechodni ponieważ tam nie występują. Wilka widziałem jakieś 10 lat temu. Był to już dość stary osobnik i chyba chory.
Bardzo lubię wilki. Mają dziką i wolną duszę tak jak Hakasi
Hakas
Ja w w zeszłym roku spotkałem w Bieszczadach miejsce ucztowania złaji a w tym roku tylko tropy pojedyńczego wilka w sudetach środkowych między Srebrną Górą a przełęczą Woliborską. Prawdopodobnie była to był to osobnik przechodni ponieważ tam nie występują. Wilka widziałem jakieś 10 lat temu. Był to już dość stary osobnik i chyba chory.
Bardzo lubię wilki. Mają dziką i wolną duszę tak jak Hakasi
Hakas
Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
-
Wedrowycz89, dobrze, że u nas nie ma tak agresywnych ptaków. Możnaby się nabawić silnej fobii. Ludzie co chwilę zerkaliby do góry.
Pamiętam reakcję jednego krytyka filmowego po obejrzeniu "Szczęk" Spielberga: "Rozglądam się dwa razy, zanim wejdę do wanny".
Ten filmik robi podobne wrażenie.
Pamiętam reakcję jednego krytyka filmowego po obejrzeniu "Szczęk" Spielberga: "Rozglądam się dwa razy, zanim wejdę do wanny".
Ten filmik robi podobne wrażenie.
Ostatnio zmieniony 07 mar 2010, 18:36 przez Hillwalker, łącznie zmieniany 1 raz.
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Wilki na południe od Słupska
Robi nam się w kraju korytarz wilczej migracji. Po łuku m/w od Zielonej Góry, przez Pomorze na Mazury i dalej na wschód.
ALAN
Robi nam się w kraju korytarz wilczej migracji. Po łuku m/w od Zielonej Góry, przez Pomorze na Mazury i dalej na wschód.
ALAN
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
.:Miej odwagę posługiwać się własnym rozumem - I. Kant:.
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Sprawa ma trochę głębsze podłoże. Nie żebym stawał w obronie wymienionej przez Ciebie BURACZANEJ ALTERNATYWY ale np. dla leśnika taki wilk to skarb. Jego obecność oznacza że:wolf78 pisze:tak lepiej niz miałby go strzelic pijany 70 letni pseudo mysliwy z ambony
- zwalcza mu obgryzaczy górnych pędów w szkółkach leśnych,
- teren po którym się porusza jest mało penetrowany przez ludzi (nikt obcy po obejściu się nie kręci)
- żaden myśliwy nie może go ruszyć (a jeśli ruszy to zakopie i będzie siedział cicho bo o ile zabicie psa można interpretować pod kątem udzielonego zezwolenia na strzelanie do wałęsających się psów to z wilkiem ten numer nie przejdzie.)
Dla myśliwych kilka wilków nie stanowi problemu. Ot zdejmą sobie te parę sztuk pożartej zwierzyny z planu polowań. Gorzej gdy wilków jest więcej lub na danym terenie pojawiają się kłusujące psy. Wtedy myśliwi mają prawo narzekać bo dzierżawiąc teren w celu prowadzenia gospodarki łowieckiej odczuwają już konkretne straty. Płacą składki, sprzedają w skupie tusze (lub płacą kasie koła biorąc na tzw. własny użytek) żeby bilansować działalność kół łowieckich. Z czegoś trzeba płacić odszkodowania za ew. szkody poczynione przez żerującą zwierzynę w uprawach rolnych.
W skupie kg dzika to 2-3 zł. Mrożone mięso z dzika (szynka) w markecie to 60-70 zł/kg.
Ile na tym zarabiają pośrednicy widać na pierwszy rzut oka.
Niestety takich prawdziwych i niezagospodarowanych terenów gdzie wilk może odetchnąć pełną piersią - niewiele już w naszym kraju zostało.
Wszystko do kogoś należy. A jak już należy do ogółu to zawsze znajdą się grupy, które będą chciały na dane miejsce mieć "wyłączność".
.:fortes fortuna adiuvat - Terencjusz:.
- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
nie tylko Hakasi.Bardzo lubię wilki. Mają dziką i wolną duszę tak jak Hakasi
Ja się cieszę i mam nadzieję, że w zachodniopomorskim najpiękniejszy i najmądrzejszy drapieżca da się z fotografować.
Liczę na taki ŁUT SZCZĘŚCIA
Pozdrawiam miłośników ( DRAPIEŻNYCH ) i tych skrzydlatych i czworonożnych.
Filmik robi wrażenie, muzyka również dopasowana do "regionu"...
za takie teksy ( Ciebie Hakas również ) szanuję takich ludzi;
polecam przeczytać
PEŁNIA DLA WILKA
Autor Urtica
Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/
- Abscessus Perianalis
- Gadu Gadu: 1505060
- Tytuł użytkownika: Dziki Dzik
Hmm, wydaje mi się, że teraz czeka Cię lincz. =P
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."
Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
-
- Gadu Gadu: 9281692
-100 pkt do wszystkiego.Kobra pisze:Ten filmik co wedrowycz go wrzucił mnie bardzo zaskoczył. Piękne ptaszyska i że są tak nauczone żeby atakowały wilka i co lepsze zabijają go. Chciałbym mieć takiego ptaka
Byłem ostatnio w odwiedzinach znajomego mieszkającego wysoko w beskidzie żywieckim (Koszarawa Bystra) i opowiadał mi że zimą widział na grani wilka, na początku wydawało mi się to mało wiarygodne żeby Ci zacni wędrowcy szukali schronienia w tych górach lecz dzisiaj kiedy pojechałem właśnie do Koszarawy Bystrej z wujkiem w celu naprawy płotu który po zimie nie wyglądał za ciekawie. Mniejsza z płotem, znajomy znowu powiedział że widział ostatnimi czasy wilka w okolicy, Tak więc sierpień już zaplanowany pt: spotkać wilka na szlaku wędrówki. Co do samego filmu...ciekawy, zresztą jak każdy film z udziałem wilków.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
-
Polska jest ostatnio tak jak ktoś wspomniał korytarzem wilków . Jakieś 5 miesięcy temu u mnie w wiosce mówili właśnie , że wataha wędrowna w lesie na kilka dni się zatrzymała ... Pamiętam , że znajomy leśniczy mówił , że polując na ambonie widział tą watahę . Doliczył się tam chyba 7 sztuk , ale o dziwo żadnej dużej zwierzyny z lasu nie ukatrupili ... (są tam łosie , sarny , dziki itp.) przynajmniej wspomniany znajomy nie doliczył się żadnych ubytków w zwierzętach kopytnych , kości itp. też nie znaleźli .
PS: Yaktra , co za zwierz swe piętno na Twym awatarze pozostawił ?
PS: Yaktra , co za zwierz swe piętno na Twym awatarze pozostawił ?

Gdzie zdobywasz swoje doświadczenie ? ...
w terenie ... czy w Internecie ...
w terenie ... czy w Internecie ...
- yaktra
- Tytuł użytkownika: tropiciel/ fotograf
a nieprawda bo Lisekxenomorph pisze:Najprawdopodobniej piesek.grzesiek26261 pisze:PS: Yaktra , co za zwierz swe piętno na Twym awatarze pozostawił ?
Pozdrawiam
Po białej stopie
dalsza część tropu wygląda miej więcej tak, że co jakiś czas między odciskami zostaje dziwna kreska. Jest to moment u lisów ( skoncentrowanych na myszkowaniu ) kiedy opada kita i zostaje tzw. ryska czyli po prostu kreska. Mykita się "reflektuje" podnosi kitę bo nie lubi mieć jej brudnej i mokrej. Bo to jego Lisie EGO. I tak w koło Macieju.
Wtedy masz gwarancję, że idziesz po tropie lisa...
:569:
sorki, że odbiegłem od tematu...
pozdrwionka - a dla fajczarzy, zimnego dymka życzę

Okiem naszych obiektywów http://yaktrafotografia.jimdo.com/