Jaka Manierka?
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Jaka Manierka?
Witam!
Możecie mi polecić jakoś dobra manierkę najlepiej z kubkiem ale nie aluminiowym .
Możecie mi polecić jakoś dobra manierkę najlepiej z kubkiem ale nie aluminiowym .
Witaj.
Ja mam taką manierkę i jestem zadowolony http://www.allegro.pl/item791348817_manierka_w_pokrowcu_moro_1_l_f_vat.html
Dużo jest manierek na allegro są dość tanie i nawet dobre.
Ja mam taką manierkę i jestem zadowolony http://www.allegro.pl/item791348817_manierka_w_pokrowcu_moro_1_l_f_vat.html
Dużo jest manierek na allegro są dość tanie i nawet dobre.
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Kontraktowa US
podpisuje się pod tym rękoma i nogami.
podpisuje się pod tym rękoma i nogami.
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- aciepk
- Tytuł użytkownika: UCePe ssie
Brytyjska manierka 58p. W przeciwieństwie do usmańskiej ma plastikowy kubek (Zawsze można dokupić do niej stalowy kubek z systemu crusader, który pasuje do manierki). No i korek nawet z możliwością podłączenia maski p.gaz nie jest taki duży, ciężki i upierdliwy jak w manierce hamburgrów.
Ostatnio zmieniony 29 paź 2009, 21:43 przez aciepk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Rzez
- Gadu Gadu: 2437677
- Tytuł użytkownika: F&L
Pimus Eta Power Pot 1,0 L (mam nadzieję, że to zalicza się do ,,manierek''). Jak na razie najszybciej ze wszystkich testowanych uzyskuje się na tym wrzątek
Włożysz do niej kartusz (każdej wielkości; wkładając kartusz 230g lub mniejszy mieści się mały palnik, krzesiwo, gąbka do mycia).

,,I don't know what's wrong with me, but I love this shit.''
Ja posiadam holenderską + kubek. A w teren zabieram kubek + 2 butelki bo jakimś energy drinku poj. ok 1 L lub nieco więcej. Butelki owinięte mam taśmą izolacyjną co by były bardziej "taktyczne"
Gniotę je gdy już są puste i ta właściwość przeważyła nad manierką - no i waga też. Mam je ok 4 lata i działają 
Pozdro.

Pozdro.
Taka by mi pasowała ale nie widziałem na allegro z metalowym kubkiem.maly pisze:Mogę polecić Kontraktową US. Mam taką od kilku lat i jest w ciągłym użyciu do tego ma w komplecie kubek z nierdzewki. Zwiększa to wagę manierki ale za to zawsze masz coś w czym możesz zagotować wodę.
może znacie jakiś inny sklep internetowy z takim sprzętem?
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
Można i tak. Ale chyba wole z kubkiem bo czasami bym chodził do lasu tylko z manierka a więc kubek w zestawie może się przydać.niewazne pisze:Jeśli chodzi o gotowanie to bardziej polecam zestaw manierka bez kubka + menażka.
Wiecej wody ugotujesz i nie musisz czekać aż kubek ostygnie żeby manierke wsadzić.
Kiedy ja kupowałem menażke + manierke bez kubka to płaciłem 10zł wiecej niż za manierke z kubkiem.
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
ewentualnie kubek stalowy z supermarketu, koszt ok 5 pln za najwiekszy (11 cm srednicy, 0,75l pojemnosci) duzo nie wazy, mozna troczyc
Wielka wyprz... viewtopic.php?p=52968#52968
- Rzez
- Gadu Gadu: 2437677
- Tytuł użytkownika: F&L
Trochę mi się walnęło z tym Primusem
- toto podpada pod menażkę, nie manierkę, przepraszam 
Z ,,manierek'' - butelki po Nestea Tea, Powerrade itp. (z szerokim wlewem). Łatwiej napełniać wodą, w zimę mogą służyć jako butelka na siki w śpiworze. Zazwyczaj wystarcza zestaw 2x 750 ml, jak trzeba więcej to dodatkowo butelki 500ml. Lekki, tanie, nie szkoda ich wyrzucić etc. - IMO lepszejsze niż Nalgene, bądź aluminiowe, tyle że mało taktyczne

Z ,,manierek'' - butelki po Nestea Tea, Powerrade itp. (z szerokim wlewem). Łatwiej napełniać wodą, w zimę mogą służyć jako butelka na siki w śpiworze. Zazwyczaj wystarcza zestaw 2x 750 ml, jak trzeba więcej to dodatkowo butelki 500ml. Lekki, tanie, nie szkoda ich wyrzucić etc. - IMO lepszejsze niż Nalgene, bądź aluminiowe, tyle że mało taktyczne

,,I don't know what's wrong with me, but I love this shit.''
Można do zwykłych butelek pet, ładnie dopasować kubek stalowy, co by wchodził od spodu. Ja przez jakiś czas chodziłem z litrową butelką po pepsi, puszcze po groszku, jako kubku, w którą wchodziła butelka i do tego pokrowiec zrobiony z rękawa polara, koszt zerowy a sprawdzało się znakomicie.
https://www.instagram.com/whittling_bushcraft/
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Cała tajemnica wiedzy puszczańskiej, tkwi tylko i wyłącznie w chęci jej zdobycia. Nie są potrzebne do tego niezmierzone odmęty pierwotnej puszczy. Nie jest potrzebny super sprzęt czy ubranie rodem z kosmicznych technologi. Wystarczy chcieć, oglądać, czytać i próbować. Nie zrażać się niepowodzeniami. Proste - ale to cała tajemnica. Szkoda, że większość adeptów leśnej ścieżki nie potrafi tego zrozumieć...
"Płyń pod prąd - z prądem płyną tylko śmieci "
Rzez, Do butelki po pepsi raczej wrzatku nie nalejesz...do Nalgene bez problemu, a koszt tez nie kosmiczny, zgodz sie 

Ostatnio zmieniony 31 paź 2009, 18:50 przez Valdi, łącznie zmieniany 1 raz.