Jaki nóż możecie polecić
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
- Tytuł użytkownika: Fredne Zło..
Mały: a propos tych małych kosztów- to jeśli nigdy nie robiliśmy nic w zakresie mechaniki, to pierwszy zakup - dobre, stabilne imadło (ok. 70zł), i ze dwa pilniki (ok. 30zl), potem drobiazgi jak papier ścierny, brzeszczot wolframowy (kilkanaście złotych) i ew. wiertareczka (39,90) i możemy nożyki trzaskać
"Nie sztuką jest umrzeć, znacznie trudniej jest żyć."
- palowski
- Gadu Gadu: 5301996
- Tytuł użytkownika: wiszę w hamaku
eh, Nożownicy, kusicie zejściem do piwnicy... kusicie
----------------
Now playing: T.Love - Szara mlodziez
----------------
Now playing: T.Love - Szara mlodziez
- thrackan
- Gadu Gadu: 2123627
- Tytuł użytkownika: Manufaktura strużyn
Fredi, ale to chyba zestaw do samego oprawiania albo wycinania głowni z blachy. Czy samo oprawienie głowni można już nazwać "zrobieniem noża"?
Kilka zdjęć: http://www.23hq.com/thrackan/album/list
- przeszczep
- Gadu Gadu: 9000624
- Tytuł użytkownika: zagorzały turysta
- Tytuł użytkownika: kumpel staffików
Nie trochę, nie trochę... Gdy ma się niewiele czasu to nóż można dziergać poł roku i dłużej. Mam kilka głowni, które mają być dopracowane, a nie, jak większość moich noży robionyh na odpie...l, i leżą sobie już półtora roku. Do stówki można kupić mnóstwo fajnych kosek - mój nr 1 - roach belly.
"Mężczyzna musi mieć nałogi, najlepiej wyszukane, w przeciwnym wypadku nie ma się z czego wyzwalać."
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
http://prymitywnetechnikiprzetrwania.blogspot.com/
jesli koniecznie ma to byc kukri i koniecznie chcesz wydac taka kase zastanow sie nad maczeta cold steela http://www.coldsteel.com/kukrimachetes.html (ok 100 pln) i przyzwoitym malym fixedem za reszte
Wielka wyprz... viewtopic.php?p=52968#52968
- palowski
to teraz narobiłeś mi ochoty na kukri magnum... jest wielka prawie jak jakiś sejmitar!
sprzedają jeszcze gdzieś te tanie kukri od niby-coldsteela co to kiedyś wojowały allegro i pewne forum o nożach?
----------------
Now playing: The Killers - Goodnight, Travel Well
to teraz narobiłeś mi ochoty na kukri magnum... jest wielka prawie jak jakiś sejmitar!
sprzedają jeszcze gdzieś te tanie kukri od niby-coldsteela co to kiedyś wojowały allegro i pewne forum o nożach?
----------------
Now playing: The Killers - Goodnight, Travel Well
- wolfshadow
- Tytuł użytkownika: tuptuś leśny
Szukałem tych legendarnych "kurkasów". To musiała być jakaś próbna partia bo później miałem w łapach taki wyrób "coldsteela", który ni w gruchę ni w pietruchę mego zachwytu nie wzbudził. Głownia wyglądała jak wycięta gilotyną z jednego kawałka blachy 2mm. Pogadałem ze sprzedawcą, który notabene udziela się na wspomnianym przez Ciebie forum i też potwierdził, że to co mają na półce jest gniotem. A cena była zbliżona do tamtego wyrobu: ~60,-palowski pisze:sprzedają jeszcze gdzieś te tanie kukri od niby-coldsteela co to kiedyś wojowały allegro i pewne forum o nożach?
tak jak pisze Wolfshadow, na znanym forum nozowym zapisano o tej "cudzoloznicy" bodajze kilkadziesiat stron postow pochwalnych, az pewnego pieknego dnia ktos zlamal tang i okazalo sie male zolte raczki spawaja go , pierwsze partie byly w 1 kawalku, teraz niestety pozostal second hand...
Maczeta sama w sobie, z założenia ma być z gorszej stali Kiedy hiszpańscy osadnicy dotarli do amerykańskiej dżungli okazało się, że ładnie można sobie torować drogę szablami. A z tego powodu, że takich po prostu szkoda było niszczyć tak drogiej broni zastosowano maczetę.
Maczeta służy do rąbania, więc nie musi być przesadnie ostra.
Poza tym mniej Ci będzie szkoda tej tańszej.
Bojownik pisze:szybko się stępi
Maczeta służy do rąbania, więc nie musi być przesadnie ostra.
Poza tym mniej Ci będzie szkoda tej tańszej.
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
- Tanto
- Administrator
- Gadu Gadu: 1743064
Swego czasu w ś.p. czasopiśmie SURVIVAL pojawił się artykuł Kriska opisujący bliskie spotkanie jego kciuka z siekierką, morałów było tam kilka, a jeden z mówił o tym że miał dużo szczęścia ponieważ ten kawałek stali był 'ostry jak brzytwa'.bivr pisze:Maczeta służy do rąbania, więc nie musi być przesadnie ostra.
"...wszystkie koty z pyszczkami, które wyglądają, jakby ktoś wkręcił je w imadło, a potem wielokrotnie walił młotkiem owiniętym skarpetą, są Prawdziwmi kotami."
- palowski
allegro przynosi odpowiedź: SĄ W SPRZEDAŻY!wolfshadow pisze:Szukałem tych legendarnych "kurkasów". To musiała być jakaś próbna partia bo później miałem w łapach taki wyrób "coldsteela", który ni w gruchę ni w pietruchę mego zachwytu nie wzbudził. Głownia wyglądała jak wycięta gilotyną z jednego kawałka blachy 2mm. Pogadałem ze sprzedawcą, który notabene udziela się na wspomnianym przez Ciebie forum i też potwierdził, że to co mają na półce jest gniotem. A cena była zbliżona do tamtego wyrobu: ~60,-palowski pisze:sprzedają jeszcze gdzieś te tanie kukri od niby-coldsteela co to kiedyś wojowały allegro i pewne forum o nożach?
----------------
Now playing: Szymon Kania - Hide Your Heart
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
jak się rąbie drewno przy pomocy kurki, w sensie czy zastąpić nim można toporek na wypadach weekendowych ?
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com
www.kopsegrob.blogspot.com
- zdybi
- Gadu Gadu: 9522989
Niby można,tylko trzeba nabrać trochę wprawy przy rąbaniu.To moje zdanie,bo za pierwszym razem nie trafiałem w cel ,dokładnie tak jak chciałem.To ten kształt.Zbytnio przywykłem do toporka.kopek329 pisze:jak się rąbie drewno przy pomocy kurki, w sensie czy zastąpić nim można toporek na wypadach weekendowych ?
http://lukaszzdyb.blogspot.com
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
http://mybushcraft.blogspot.com
"Bo życie przecież po to jest,żeby pożyć"
-
- Tytuł użytkownika: DD Hammocks
- Kontakt:
dla niedowiarkow: http://www.knives.pl/forum/index.php/to ... 8.540.html
- Hakas
- Tytuł użytkownika: KAPKANCZYK
Oczywiście, że można zamienić siekierkę na kukru.
Jednak osobiście nie zamienił bym małej zgrabnej siekiery na Kukri.
Ale każdy ma swoje upodobania.
Hakas
Oczywiście, że można zamienić siekierkę na kukru.
Jednak osobiście nie zamienił bym małej zgrabnej siekiery na Kukri.
Ale każdy ma swoje upodobania.
Hakas
Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima
i uzdrawiając
Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima