Jezeli temat uznacie za zbedny na forum, to sie usunie

Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Ma dosyć ciekawe parametry. Powinno chodzić w 66-99 MHz, 136-174MHz, 300MHz-390Mhz, 400-520MHz. Pewnie jest fabrycznie zblokowane. Miałem kiedyś starego ręczniaka YAESU FT1E, który chodził od 108MHz do 174MHz w AM i FM. Nadawanie było możliwe dopiero od 138MHz. Od 108-136MHz jest pasmo lotnicze więc była fabrycznie skonfigurowana blokada. Gdzieś w sieci AMPRNET wyczaiłem sposób przełączania tego urządzenia na nasłuch w paśmie lotniczym. Na tym urządzonku i home made składanej antenie (1/4 fali) robiłem też łączności na ok. 40 - 50 km z Leskowca w Beskidzie Małym (SP DX Contest '98) przy mocy wyjściowej 0,5-1W. W sumie nockę wtedy spędziłem pod płachtą biwakową uszytą z jakiejś białej folii ogrodowej.Valdi pisze:Ja od niedawna bawie sie Takim oto dziwadlem
Prawdopodobnie jest to urządzenie małej mocy (do 0,5W) na 446MHz. CB działa na ~27MHzabyss pisze:Kupiłem dwa bryzgoszczelne turysyczne walkie-takie, chodzi chyba na pasmie cb (leżą w aucie, zobaczę rano). Zakup w LIDL'u - a decyzje podjęta z marszu - bo przecenione/nikt nie chciał, bo kolor żółty-alarmowy/ i za parę zapłaciłem coś 7 czy 8 euro (czyli do 30zł).
Bardzo radykalne stwierdzenie i dosyć krzywdzące, aczkolwiek uważam, że nieznajomość tego języka drastycznie pogarsza dostęp do informacji i poważnie zawęża światopogląd jeśli chodzi o publicystykę ( która w Polsce jest nie do opisania mizerna ), horyzonty poznawcze i wiedzę, nie wspominając o spojrzeniu na zjawiska globalne. Ewentualnym adeptom krótkofalarstwa międzynarodowego może to stanąć na drodze.abyss pisze:Angielski - absolutnie niezbędny - dziś mogę swierdzić że brak jego znajomości to niemal kalectwo, upośledzenie z własnej woli
Jeśli myślisz o typowych pogaduchach do poduchy to pewnie masz rację. Robiłem łączności międzynarodowe fonią jeszcze bez podstaw znajomości angielskiego. Cała sesja to zaledwie kilka minut włącznie z:Stalker pisze:Ewentualnym adeptom krótkofalarstwa międzynarodowego może to stanąć na drodze.