Liście Klonu
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Liście Klonu
Wie ktoś coś o jadalności liści klonu? Podobno na wiosne można je jeść,wie ktoś czy wszystkie gatunki czy tylko wybrane?
- Młody
- Posty: 898
- Rejestracja: 01 sty 2009, 19:19
- Lokalizacja: Tychy
- Gadu Gadu: 9281692
- Płeć:
- Kontakt:
Jadalne jadalne, młode najbardziej smaczne i "słodkie". Jadalne wszystkie odmiany ( w PL występują podobno tylko 3 rodzaje). Odbiegając od tematu... lepiej "ściągać" sok a następnie go odparowywać, poezja dla podniebienia 

Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
- taki robaczek
- Posty: 212
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 19:49
- Lokalizacja: Zagłębie
- Płeć:
-
- Posty: 87
- Rejestracja: 09 lip 2011, 01:05
- Lokalizacja: Bytów
- Gadu Gadu: 12477511
- Tytuł użytkownika: Błotny Łazęga
- Płeć:
Zgadzam się z kolegą sok jest pyszny. Mi się wydaje że w Polsce możemy spotkać 4 gatunki w lesie: pospolity jawor polny i jesionolistnyMłody pisze:Jadalne jadalne, młode najbardziej smaczne i "słodkie". Jadalne wszystkie odmiany ( w PL występują podobno tylko 3 rodzaje). Odbiegając od tematu... lepiej "ściągać" sok a następnie go odparowywać, poezja dla podniebienia

Re: Liście Klonu
Japońce to sobie nawet w beczkach przechowują zakonserwowane i potem na głębokim oleju w tzw. tempurze smażą. Można w cieście naleśnikowym. Potwierdzam słowa przedmówcy, młode delikatniejsze i smaczniejsze (vit. C!).
Młode MIĘKKIE owoce, też jadalne. Trzeba jednak kosztować bo mimo jadalności niektóre bywają niesmaczne, zależne również od stanu dojrzenia (tu niedojrzałości). Odwrotnie niż przy jabłku. Zrywaj po 3-4 liście na próbę (lub 1 garści owoców) i testuj.
Oby nie było wniosków jak u ruskiego naukowca z muchą, myśleć trzeba i warto.
Młode MIĘKKIE owoce, też jadalne. Trzeba jednak kosztować bo mimo jadalności niektóre bywają niesmaczne, zależne również od stanu dojrzenia (tu niedojrzałości). Odwrotnie niż przy jabłku. Zrywaj po 3-4 liście na próbę (lub 1 garści owoców) i testuj.
Oby nie było wniosków jak u ruskiego naukowca z muchą, myśleć trzeba i warto.