Plan z grubsza już mam ustalony:
dzień 1. dojazd
dzień 2. Zwiedzanie Hajnówki i przejazd kolejką wąskotorową Hajnówka – Topiło (jak się uzbierają chętni), zajeżdżamy też do Krynoczka.
dzień 3. pętla trekkingowa, będzie pewno z 30 km: Stare Masiewo >szlak czarny „Zimowa Ostoja Żubrów” > cmentarz ewangelicki > szlak czerwony „Wokół Uroczyska Głuszec” > ekspozycja kolejki leśnej > szlak zielony „Wilczy Szlak” > mielerz do wypalania węgla drzewnego > ścieżka edukacyjna przez trzy zbiorowiska > kładka turystyczna > żółty szlak „Tropem żubra” > rez. Lasy naturalne Puszczy Białowieskiej > kapliczka św. Eustachego > Łańczyno > Nowe Masiewo > Stare Masiewo.
dzień 4. Obręb Ochronny Rezerwatu (dawny Rezerwat Ścisły) - przewodnik już załatwiony + Muzeum przyrodniczo-leśne. Rezerwat pokazowy żubra, skansen architektury drewnianej, "żebra żubra", rez. puszczańskie drzewa (dla znajomych, my nie idziemy). Trochę szwędania po samej Białowieży, zajrzymy też na to "miejsce mocy" koło Czerlonki. Potem „Stara Białowieża” i okolice Tremiski – Szlak Dębów Królewskich.
dzień 5. Ogarniamy okolice naszej Siemianówki i Babiej Góry, ostoję żubra i punkt widokowy nad Zalewem.
dzień 6. szlak carska tropina, zwiedzanie Narewki
dzień 7. odpoczynek
dzień 8. powrót do domu
Jako że mam jeszcze trochę miejsca to
na pewno dorzucę ruiny kościoła w Jałówce, bo prezentują się przekozacko na zdjęciach. Grabarka - chodzi o ta górę krzyży? Też to fajnie wygląda, jest nieco dalej ale jeśli to to - upchnę gdzieś w planie! Prowler, o które tory chodzi?? Możesz dokładniej napisać?
Ktoś coś jeszcze?
Co warto a co mogę wywalić z planu bo nie warto?