Test przeprowadziłem 3.10.2010 w godzinach 15.00 – 16.00 w ogrodzie obok domu.
Temperatura powietrza 10 o/C temperatura wody 12 o/C
Wiatr umiarkowany chwilami silniejszy.

Jako naczynie testowe używałem aluminiowy kociołek szwajcarski Marco 14 o pojemności użytecznej* 1 l. Do kociołka wlewałem 05l wody odmierzonej kuchennym naczyniem miarowym. Jako stanowisko testowe posłużył stolik turystyczny.
(uprzedzając pytanie - zapałki w pojemniku po ibupromie draska przyklejona srebrną taśma)
Przygotowanie wstępne we wszystkich testach wyglądały następująco rozpakowanie i nalanie paliwa do palnika, ustawienie palnika, odmierzenie 0,5l wody i nalanie do kociołka. Przygotowanie zapałki do zapalenia palnika. Czynności te zabierały mi za każdym razem około 3 minut.
Jako pierwszy wykonałem test benzynowego palnika Juwel

Na zdjęciu widać cały zestaw
Palnik, osłona, lejek, kluczyk, pudełko z częściami; waga kompletu 750g
Butelka z benzyną 0,5l 420g
Buteleczka z denaturatem na rozpałkę 130g
Waga całości 1300g
Denaturat jest w buteleczce po wodzie utlenionej co bardzo ułatwia dozowanie w zagłębienie zbiornika i na palnik, do wstępnego rozgrzewania.
Palnik wymaga wstępnego rozgrzania czas od momentu uruchomienia do uzyskania właściwej pracy wyniósł 3 minuty.

Pół litra wody zawrzało po 6’ i 15” dolałem więc kolejne pół litra wody i po 12’ 10” miałem litr gotującego się wrzątku.

Palnik działa bez najmniejszego zarzutu nie przeszkadzał mu powiewający wiatr, palił cały czas jednakowym niebieskim płomieniem.
Drugi test objął palnik spirytusowy - podgrzewacz do fondue.

Palnik z osłoną 500g
Denaturat 0,5l 460g
Łączna waga 960g
Palnik nie wymaga wstępnego rozgrzewania.
Palnik jest bardzo wrażliwy na powiewy wiatru wymagał przysłonięcia jednego otworu osłony

Pół litra wody gotowałem przez 28’30” a po zdjęciu pokrywki przestała wrzeć mimo, że stała na palniku.

Kolejny testowany palnik to typowy mosiężny palnik z dawnego kochera.
Palnik do testów otrzymałem od kolegi Dragonfly. Dzięki.

Palnik z osłoną 190g
Denaturat 460g
Razem 650g
Butelka po napoju jest szczelna i lekka a ustnik pozwala na precyzyjne napełnianie palnika.
Palnik wymaga wstępnego rozgrzania przez 1 minutę
Palnik reaguje na wiatr jednak mniej niż poprzedni.

Czas zagotowania 0,5l wody wyniósł 13’10”
Po zdjęciu pokrywki woda nadal wrzała

Uwagi i wnioski
Palniki spirytusowe w terenie wymagają zastosowania wiatrochronów. Zwiększy to wagę i gabaryty zestawu ale poprawi sprawność cieplną
Zarówno denaturat jak i benzyna w czasie transportu mogą się wylać ta z palnika jak i z butelek.
Wydaje się że palnik typu pepsi can stove będzie miał sprawność podobna do tego z testu nr 3
Wartość cieplna benzyny wynosi 10,4 kcal/g natomiast etanolu 5,4 kcal/g nie dziwi więc dwukrotnie dłuższy czas gotowania na denaturacie.
Po żadnym z testów dno kociołka nie było okopcone – nie było brudzącego osadu sadzy.
*pojemność użyteczna to pojemność naczynia pozwalająca zagotować pod przykryciem wodę bez jej wykipienia, jest oczywiście mniejsza niż pojemność maksymalna.