Całkowite zaćmienie księżyca 27-28.09.2015
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Całkowite zaćmienie księżyca 27-28.09.2015
Informacyjnie:
O której oglądać zaćmienie Księżyca 28.09.2015?
00:10
Początek zaćmienia półcieniowego
01:07
Początek zaćmienia częściowego
2:11
Początek całkowitego zaćmienia
02:47
Maksimum całkowitego zaćmienia
03:24
Koniec całkowitego zaćmienia
04:28
Koniec zaćmienia częściowego
05:24
Koniec zaćmienia półcieniowego
Według prognoz meteo.pl (a to bardzo dobra prognoza krótkoterminowa) w Krakowie będzie bezchmurne niebo. Dla całej Polski zachmurzenie tez wygląda na małe.
W zasadzie wszystkie duże miasta, które sprawdziłem, mają mieć prawie bezchmurne niebo pomiędzy 00:00 a 03:00.
Lornetki, teleobiektywy, teleskopy w dłoń!
O której oglądać zaćmienie Księżyca 28.09.2015?
00:10
Początek zaćmienia półcieniowego
01:07
Początek zaćmienia częściowego
2:11
Początek całkowitego zaćmienia
02:47
Maksimum całkowitego zaćmienia
03:24
Koniec całkowitego zaćmienia
04:28
Koniec zaćmienia częściowego
05:24
Koniec zaćmienia półcieniowego
Według prognoz meteo.pl (a to bardzo dobra prognoza krótkoterminowa) w Krakowie będzie bezchmurne niebo. Dla całej Polski zachmurzenie tez wygląda na małe.
W zasadzie wszystkie duże miasta, które sprawdziłem, mają mieć prawie bezchmurne niebo pomiędzy 00:00 a 03:00.
Lornetki, teleobiektywy, teleskopy w dłoń!
Inżynier
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
Dla mnie bomba nocka w robocie i przerwa od 2:20 do 2:40
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
https://www.fasttrans.com.pl/
Życie należy przeżyć tak, aby gołębie przelatujące nad Twoim grobem zesrały się z wrażenia.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Posprawdzałem i jednak godziny zajawiska są odrobinę inne.
O ile w nocy z niedzieli na poniedziałek 27/28 września dopisze pogoda,
będziemy mogli obserwować przebieg prawie całego zaćmienia, bez końcowej fazy półcieniowej.
Zjawisko rozpocznie się po północy w poniedziałek o godzinie 2:12, na tle gwiazdozbioru Ryb,
niezbyt wyraźnym zaćmieniem półcieniowym. W tym momencie Księżyc w całej Polsce będzie znajdować się już ponad 30° nad horyzontem.
Zagłębiając się coraz bardziej w półcień Ziemi, o 03:07 Księżyc dotrze do ziemskiego cienia, rozpoczynając zaćmienie częściowe.
Od tej chwili coraz wyraźniej widać będzie jak księżycowa tarcza pogrąża się w cieniu.
Zaćmienie całkowite, które rozpocznie się o 4:11 potrwa 1 godzinę i 12 minut, osiągając o godzinie 4:47 maksymalną fazę: 1,28.
O godzinie 5:23, tarcza Księżyca znajdzie się ponownie na krawędzi cienia Ziemi, kończąc tym zaćmienie całkowite.
Do godziny 6:27 trwać będzie znów zaćmienie częściowe, podczas którego Księżyc stopniowo będzie wychodził z cienia.
Gdy go opuści, będzie już tylko zaćmienie półcieniowe, którego nie będziemy mogli już oglądać, ponieważ o 6:45 Księżyc zajdzie,
a po przeciwległej stronie wzejdzie Słońce, rozpoczynając poniedziałkowy dzień. Zaćmienie półcieniowe zakończy się o godz. 7:22.
O ile w nocy z niedzieli na poniedziałek 27/28 września dopisze pogoda,
będziemy mogli obserwować przebieg prawie całego zaćmienia, bez końcowej fazy półcieniowej.
Zjawisko rozpocznie się po północy w poniedziałek o godzinie 2:12, na tle gwiazdozbioru Ryb,
niezbyt wyraźnym zaćmieniem półcieniowym. W tym momencie Księżyc w całej Polsce będzie znajdować się już ponad 30° nad horyzontem.
Zagłębiając się coraz bardziej w półcień Ziemi, o 03:07 Księżyc dotrze do ziemskiego cienia, rozpoczynając zaćmienie częściowe.
Od tej chwili coraz wyraźniej widać będzie jak księżycowa tarcza pogrąża się w cieniu.
Zaćmienie całkowite, które rozpocznie się o 4:11 potrwa 1 godzinę i 12 minut, osiągając o godzinie 4:47 maksymalną fazę: 1,28.
O godzinie 5:23, tarcza Księżyca znajdzie się ponownie na krawędzi cienia Ziemi, kończąc tym zaćmienie całkowite.
Do godziny 6:27 trwać będzie znów zaćmienie częściowe, podczas którego Księżyc stopniowo będzie wychodził z cienia.
Gdy go opuści, będzie już tylko zaćmienie półcieniowe, którego nie będziemy mogli już oglądać, ponieważ o 6:45 Księżyc zajdzie,
a po przeciwległej stronie wzejdzie Słońce, rozpoczynając poniedziałkowy dzień. Zaćmienie półcieniowe zakończy się o godz. 7:22.
Inżynier
- steppenwolf
28 września 2015.
O godz. 3.15 Księżyc znajduje się na południowym zachodzie (południowy zach. – zachód) w odległości 353 985 km od Ziemi; potem się oddala. Od góry z lewej zaczyna się nasuwać cień.
Godz. 3.48 - następuje przesłonięcie tarczy do połowy.
Godz. 4.36 - całkowite zaćmienie.
Godz. 5.16 – rozpoczyna się wychodzenie z cienia ( od góry z lewej ).
Godz. 5.49 – Księżyc wchodzi w linię widnokręgu jeszcze częściowo ‘zaćmiony’.
Godz. 5.54 - Księżyc częściowo ‘zaćmiony’, rozświetlany promieniami Słońca ginie całkowicie za widnokręgiem.
Obserwację umilić można pokazem spadających meteorów (życzę wszystkim kilku bolidów). Roje są przez cały czas akurat nad Księżycem. Są to:
- Andromedids;
- Taurids (S);
- Taurids (N);
- Autumn Arietids;
- Aurugids.
W tym samym czasie na wschodzie obserwować można Wenus oraz nieco ‘mniejszego’ (przy uzbrojonym oku będzie lepiej) Marsa i Jowisza.
By nanieść swoje poprawki zachęcam do ściągnięcia i zainstalowania darmowego programu Stellarium, a po wprowadzeniu własnej lokalizacji, do przeniesienia się do dowolnego miejsca w czasoprzestrzeni.
Po kliknięciu na tarczę Księżyca dostępnych będzie wiele danych astronomicznych.
Korzystałem z programu Stellarium, więc wybacz wilow7, że odbiegłem od Twoich danych. Obserwowałem wirtualnie, stąd są przesunięcia. Moje dane nie są dokładne.
PS.: Dokładniejsze dane są tu: ORION
28 września 2015.
O godz. 3.15 Księżyc znajduje się na południowym zachodzie (południowy zach. – zachód) w odległości 353 985 km od Ziemi; potem się oddala. Od góry z lewej zaczyna się nasuwać cień.
Godz. 3.48 - następuje przesłonięcie tarczy do połowy.
Godz. 4.36 - całkowite zaćmienie.
Godz. 5.16 – rozpoczyna się wychodzenie z cienia ( od góry z lewej ).
Godz. 5.49 – Księżyc wchodzi w linię widnokręgu jeszcze częściowo ‘zaćmiony’.
Godz. 5.54 - Księżyc częściowo ‘zaćmiony’, rozświetlany promieniami Słońca ginie całkowicie za widnokręgiem.
Obserwację umilić można pokazem spadających meteorów (życzę wszystkim kilku bolidów). Roje są przez cały czas akurat nad Księżycem. Są to:
- Andromedids;
- Taurids (S);
- Taurids (N);
- Autumn Arietids;
- Aurugids.
W tym samym czasie na wschodzie obserwować można Wenus oraz nieco ‘mniejszego’ (przy uzbrojonym oku będzie lepiej) Marsa i Jowisza.
By nanieść swoje poprawki zachęcam do ściągnięcia i zainstalowania darmowego programu Stellarium, a po wprowadzeniu własnej lokalizacji, do przeniesienia się do dowolnego miejsca w czasoprzestrzeni.
Po kliknięciu na tarczę Księżyca dostępnych będzie wiele danych astronomicznych.
Korzystałem z programu Stellarium, więc wybacz wilow7, że odbiegłem od Twoich danych. Obserwowałem wirtualnie, stąd są przesunięcia. Moje dane nie są dokładne.
PS.: Dokładniejsze dane są tu: ORION
- Kopek
- Tytuł użytkownika: TRAMPek łikendowy
Toś mnie urządził. Jak wstałem około 3 to myślałem że to już się kończy. Jak wstałem przed piątą i przeglądałem co dziś mam w robocie wyciąć to najciekawsze przesiedziałem przy kompie. Nie zaglądałem wczoraj na forum bo również wycinaliśmy lasy. Och. Do następnego razu.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
www.kopsegrob.blogspot.com
- Młody
- Gadu Gadu: 9281692
W pracy był akurat lajcik, więc była okazja do częstego podglądania zjawiska, mega fajnie to wyglądało
Forum to nie agencja towarzyska-NIE DOGODZIMY KAŻDEMU !
- Kopek
Zaćmienie księżyca odrobiłem sobie dzisiejszym porankiem. Gęsta mgła zaczęła powoli oddawać pola wstającemu słońcu. I w pewnym momencie nisko na niebie pojawiła się "tęcza na mgle" (nie wiem jak inaczej to nazwać). Piękne zjawisko.
"Czasem- i mówię to zupełnie szczerze - żal mi, że nie wychowano mnie jak włóczęgi. Nie związanego z żadnym miejscem, obowiązkami i ludźmi.
Efekt halo https://pl.wikipedia.org/wiki/Halo_(zjawisko_optyczne)Kopek pisze: I w pewnym momencie nisko na niebie pojawiła się "tęcza na mgle" (nie wiem jak inaczej to nazwać). Piękne zjawisko.
Kiedyś też się nieźle poryłem widząc ,,tęczę" wokoł księżyca
- Kopek
Być może to halo. Tylko słońce jak każdego poranka na wschodzie a "tęcza" na zachodzie.
- SmileOn
- Tytuł użytkownika: the violinist
http://joemonster.org/art/33621/Wielki_ ... rksiezyca_
http://joemonster.org/art/33621/Wielki_ ... rksiezyca_
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
- Kopek
- Apo
- Gadu Gadu: 3099476
- Tytuł użytkownika: WATAHA Z POPRAWCZAKA
Ja to samo budzik nastawiony na 3:10. Wstawianie i bieganie do okien, czy w ogóle coś widać.. Nie dość, że księżyc za drzewami (po raz pierwszy pożałowałam, że mieszkam przy lesie ) to jeszcze bezwstydnie pełny i nie-czerwonyKopek pisze:Toś mnie urządził. Jak wstałem około 3 to myślałem że to już się kończy. Jak wstałem przed piątą i przeglądałem co dziś mam w robocie wyciąć to najciekawsze przesiedziałem przy kompie. Nie zaglądałem wczoraj na forum bo również wycinaliśmy lasy. Och. Do następnego razu.
look deep into nature and then you will understand everything better
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
I've got the power to fly into the wind, the power to be free to die and live again. This power's like fire, fire loves to burn!
-
- Gadu Gadu: 45635297
Około 3 się przebudziłem i przypomniało mi się ,że matka mi mówiła coś o zaćmieniu. Spojrzałem przez okno i akurat się zaczęło.Pobudziłem rodzinkę i wspólnie z godzinkę obserwowaliśmy to zjawisko.
A tak w ogóle, to mi się jeszcze przypomniało, że latem, chyba 1993 roku ojciec zabrał mnie i braci, na nockę na ryby i spaliśmy pod gołym niebem .Nad ranem byliśmy świadkami jak chyba ze 3 albo 4 potężne meteory czy asteroidy (nie pamiętam co to było) przeleciały niedaleko ziem z ogromną prędkością we wschodnim kierunku. Pamiętam że nawet w telewzji o tym mówili. W środowiskach astronomów wzbudziło to olbrzymie poruszenie bo nikt tego nie przewidział. I TO JEST PIĘKNE ŻE będąc na łonie natury doświadczasz tego co intryguje,zadziwia i zdumiewa.
A tak w ogóle, to mi się jeszcze przypomniało, że latem, chyba 1993 roku ojciec zabrał mnie i braci, na nockę na ryby i spaliśmy pod gołym niebem .Nad ranem byliśmy świadkami jak chyba ze 3 albo 4 potężne meteory czy asteroidy (nie pamiętam co to było) przeleciały niedaleko ziem z ogromną prędkością we wschodnim kierunku. Pamiętam że nawet w telewzji o tym mówili. W środowiskach astronomów wzbudziło to olbrzymie poruszenie bo nikt tego nie przewidział. I TO JEST PIĘKNE ŻE będąc na łonie natury doświadczasz tego co intryguje,zadziwia i zdumiewa.
- steppenwolf
W powyższym poscie napisałem o bolidach. Zapewne z tym zjawiskiem miałeś do czynienia.A tak w ogóle, to mi się jeszcze przypomniało, że latem, chyba 1993 roku ojciec zabrał mnie i braci, na nockę na ryby i spaliśmy pod gołym niebem .Nad ranem byliśmy świadkami jak chyba ze 3 albo 4 potężne meteory czy asteroidy (nie pamiętam co to było) przeleciały niedaleko ziem z ogromną prędkością we wschodnim kierunku.
W archiwalnym numerze "Uranii" pisali o bolidzie z 1993 roku. Zerknij na spis treści:
bolid nad Częstochową
A propos zaćmień - trafiłem na taką stronkę pokazującą online strefę nocy i dnia:
http://www.fourmilab.ch/cgi-bin/Earth/action?opt=-p