Tyvek Solid Silver
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
- SmileOn
- Tytuł użytkownika: the violinist
Witam, miał ktoś do czynienia z w.w. Tyvek Solid Silver - myślę o zastąpieniu nim NRC pod namiot, hamak. Z jednej strony oddychający, z drugiej posiada warstwę odbijającą promieniowanie cieplne.
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi
- SmileOn
Chyba się zamotałeś, w hamaku tyvek ma mi zastąpić NRC, w namiocie też tylko że w namiocie dodatkowo daje materac bo mniejszy niż karimata.Precel pisze:Skoro może zastąpić karimatę w hamaku to może warto spróbować, zwłaszcza jak piszesz że gabarytowo mniejsze.
Sam jestem ciekawy.
Tak się zastanawiam czy ten Tyvek nie będzie właściwościami przypominał tego:
http://www.rei.com/product/832336/sol-escape-bivy
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi
- SmileOn
Od tego mam śpiwór, w razie potrzeby materac. A i jeszcze tak sobie kombinuje coby zakupić jakiś super lekki siateczkowy hamak i w nim trzymać wszystkie graty podwieszone pod hamakiem w którym śpię, to chyba będzie niezła izolacja przed podwiewaniem. Tyvek ma chronić dodatkowo przed utratą ciepła w okolicy lędźwiowej bo tam jest największy nacisk i śpiwór jest najbardziej ugnieciony. NRC nieźle się sprawdza ale nie jest paroprzepuszczalna i jest to odczuwalne.
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi
Może się komuś to przyda.
Za namową SmileOn'a nabyłem rzeczoną folię dachową. Wygląda to jak coś pośredniego między papierem a tkaniną. Można ją przerwać, ale trzeba się naprawdę do tego przyłożyć. Na hamaku zrobionym z dwóch warstw tego materiału da się powisieć choć nie bez obaw, że pęknie. Od trzech lat sprawdzam właściwości izolacyjne tej foli w różnych zastosowaniach. Siedziałem, leżałem na niej na glebie. Było sucho, ale zimno. Podkładałem pod śpiwór w hamaku też zimno. No z wyjątkiem gorących letnich nocy
Jak dla mnie najlepiej spisuje się jako pokrowiec na śpiwór. Parę razy spałem w przeciągu. Dociepla i chroni od wiatru. A w lato w połączeniu z cienkim kocem polarowym pozwala spokojnie przespać chłodną noc. Rzeczywiście oddycha.
No to tyle na temat odgrzanego dania
Za namową SmileOn'a nabyłem rzeczoną folię dachową. Wygląda to jak coś pośredniego między papierem a tkaniną. Można ją przerwać, ale trzeba się naprawdę do tego przyłożyć. Na hamaku zrobionym z dwóch warstw tego materiału da się powisieć choć nie bez obaw, że pęknie. Od trzech lat sprawdzam właściwości izolacyjne tej foli w różnych zastosowaniach. Siedziałem, leżałem na niej na glebie. Było sucho, ale zimno. Podkładałem pod śpiwór w hamaku też zimno. No z wyjątkiem gorących letnich nocy

Jak dla mnie najlepiej spisuje się jako pokrowiec na śpiwór. Parę razy spałem w przeciągu. Dociepla i chroni od wiatru. A w lato w połączeniu z cienkim kocem polarowym pozwala spokojnie przespać chłodną noc. Rzeczywiście oddycha.
No to tyle na temat odgrzanego dania

Krótko i na temat.
- SmileOn
SOL też robi z tego bivi i oni to szyją (nawet ma zamek) ja swój bivi skleiłem bo wtedy jeszcze nie miałem maszyny, dziś bym zszył. Są jeszcze specjalne taśmy do klejenia tyveku ale nie miałem z nimi do czynienia. Używam jako Bivi i jako podkładu na glebę (zamiast NRC).
https://www.goods.pl/product/descriptio ... -H94fZFzIU
https://www.goods.pl/product/descriptio ... -H94fZFzIU
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi
"O to chodzi jedynie,
Bo zawsze się dochodzi