Mini Grill
Moderatorzy: Morg, GawroN, thrackan, Abscessus Perianalis, Valdi, Dąb, puchalsw
Mini Grill
Natknąłem się na osłonę wentylatora, wyciąłem środek (-16 g) i dorobiłem z rurek fi 6 x 1 nóżki.
'Kratka' waży 20 g a nóżki 96 g = 116 g.
Widać wyrażnie, że muszę poszukać cieńszych rurek (0,5 mm) lub może użyć lżejszych z elemetów składanego parasola.
https://plus.google.com/u/0/photos/1066 ... 0124568545
'Kratka' waży 20 g a nóżki 96 g = 116 g.
Widać wyrażnie, że muszę poszukać cieńszych rurek (0,5 mm) lub może użyć lżejszych z elemetów składanego parasola.
https://plus.google.com/u/0/photos/1066 ... 0124568545
Inżynier
- Michal N
- Posty: 1186
- Rejestracja: 16 lut 2009, 21:47
- Lokalizacja: Warszawa-Mokotów
- Gadu Gadu: 9361862
- Tytuł użytkownika: Metyl Podgrzybek
- Płeć:
A pod to, palenisko z koszyka do gotowania na parze:
http://intersklepkielce.pl/1339-4972-la ... nghoff.jpg
http://intersklepkielce.pl/1339-4972-la ... nghoff.jpg

Czasami zabieram kratkę z grilla jednorazowego.
Jest to wielkości mniej-więcej kartki A4 i waży pojedyncze gramy. Z drugiej strony jest na tyle sztywna, że wytrzyma ciężar umieszczonego na niej jedzenia.
Jedyny problem to fakt, że ta kratka jest ostra na rogach, więc trzeba na nią uważać przy pakowaniu jej do plecaka.
Nie ma do niej nóżek, ale w terenie łatwo je dorobić z drewna/kamieni.
Teraz zastanawiam się czy jej nie usztywnić tak żeby wytrzymywała ciężar garnka z wodą i dorobić do niej jakieś składane nogi
Jest to wielkości mniej-więcej kartki A4 i waży pojedyncze gramy. Z drugiej strony jest na tyle sztywna, że wytrzyma ciężar umieszczonego na niej jedzenia.
Jedyny problem to fakt, że ta kratka jest ostra na rogach, więc trzeba na nią uważać przy pakowaniu jej do plecaka.
Nie ma do niej nóżek, ale w terenie łatwo je dorobić z drewna/kamieni.
Teraz zastanawiam się czy jej nie usztywnić tak żeby wytrzymywała ciężar garnka z wodą i dorobić do niej jakieś składane nogi

- SmileOn
- Posty: 794
- Rejestracja: 12 lut 2010, 20:32
- Lokalizacja: Jaworzno
- Tytuł użytkownika: the violinist
- Płeć:
Też zrobiłem miniGrill, tylko że mój w obecnym układzie trzeba wbijać w podłoże bo inaczej nie stoi co jest sporym minusem, plusem jest natomiast waga i w zasadzie zerowy wkład pracy. Oczywiście zmiana nóżek na grubsze i blokowane była by możliwa, na razie jednak nie jest mi to potrzebne.
https://picasaweb.google.com/1006520161 ... 4838119554
https://picasaweb.google.com/1006520161 ... 0900977346
https://picasaweb.google.com/1006520161 ... 4838119554
https://picasaweb.google.com/1006520161 ... 0900977346
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
A może by tak... drobna siatka (taka jak np. na fermach drobiu) rozpięta na kwadratowy stelażu z uprzednio przygotowanych rurek (2 w kształcie litery C i dwie proste), podwieszana na łańcuszkach/linkach stalowych idących od rogu do zbiorczego karabińczyka? z pewnością bardziej pakowne rozwiązanie, bo wszystkie elementy wchodzą w jeden walcowaty woreczek.
- Q_x
- Posty: 589
- Rejestracja: 19 lut 2011, 15:30
- Lokalizacja: G-dz
- Tytuł użytkownika: człowiek-samodział
- Płeć:
Zainspiruję:
Tylko pytanie mam takie na serio: dlaczego nie piec ryby czy innego grzyba na patyku nad ognichem? Znam dobre powody (oszczędzanie patyków, steki i karkówka, stałe obozowiska albo liczne imprezy), z ciekawości i bez przekory pytam o Wasze niechętne podejście do tradycyjnego ogarnięcia tematu.
Tylko pytanie mam takie na serio: dlaczego nie piec ryby czy innego grzyba na patyku nad ognichem? Znam dobre powody (oszczędzanie patyków, steki i karkówka, stałe obozowiska albo liczne imprezy), z ciekawości i bez przekory pytam o Wasze niechętne podejście do tradycyjnego ogarnięcia tematu.
Q-x Nie chodzi o grillowanie, ale o podstawkę pod menażkę, garnek. patelnię.
Jeśli w dwóch pierwszych przypadkach można zawiesić wykonując skomplikowane stelaże, natomiast z patelniąjest już gorzej.
Spróbuj rybę (pstrąga, łososia) upiec na patyku nad ogniskiem ... da się, są pewne sposoby, ale zachody z tym co niemiara, a i tak w końcu wpadnie Ci do żaru. Oczywiście można w folii aluminiowej, i to jest najlepszy pomysł (tylko trzeba ją mieć).
[ Dodano: 2015-05-26, 16:20 ]
No i powstała wersja UL, waży tylko 28 g.
Nóżki z blachy stalowej nierdzewnej 1 mm dodatkowo zagięte w imadle celem zwiększenia sztywności. Postawiłem na tym garnek z 1 litrem wody i wytrzymało.
https://plus.google.com/photos/10663013 ... 0124568545
Jeśli w dwóch pierwszych przypadkach można zawiesić wykonując skomplikowane stelaże, natomiast z patelniąjest już gorzej.
Spróbuj rybę (pstrąga, łososia) upiec na patyku nad ogniskiem ... da się, są pewne sposoby, ale zachody z tym co niemiara, a i tak w końcu wpadnie Ci do żaru. Oczywiście można w folii aluminiowej, i to jest najlepszy pomysł (tylko trzeba ją mieć).
[ Dodano: 2015-05-26, 16:20 ]
No i powstała wersja UL, waży tylko 28 g.
Nóżki z blachy stalowej nierdzewnej 1 mm dodatkowo zagięte w imadle celem zwiększenia sztywności. Postawiłem na tym garnek z 1 litrem wody i wytrzymało.
https://plus.google.com/photos/10663013 ... 0124568545
Inżynier
W ubiegłym roku w jednym z marketów nabyłem za 24pln grill turystyczny, który po złożeniu ma wymiary 35x25x5 łącznie z pojemnikiem na węgiel drzewny i osłoną przeciwwiatrową. Najlepszy w tym jest ruszt z nierdzewki, który składa się do grubości 0,5cm i może służyć jako usztywnienie plecaka a idealnie nadaje się jako ruszt nad ognisko.
Mało ludzi potrafi naprawdę znieść samotność, ale wielu marzy o niej jak o ostatniej ucieczce.
A czy mógłbyś sprawdzić, czy ten ruszt jest rzeczywiście z nierdzewki. No ogół w tej cenie jestDERWISH pisze:...nabyłem za 24pln grill turystyczny... Najlepszy w tym jest ruszt z nierdzewki,
to zwykła stal chromowana.
Test jest prosty, jeśli magnes przyciąga ruszt = zwykła stal.
Nierdzewka (A2, A4) jest praktycznie zawsze niemagnetyczna.
Inżynier