Manhood pisze:Pytania zadaję tutaj ponieważ gdzie bym nie czytał to każdy ma inny sposób, a jednak wolałbym coś ''sprawdzonego''
Jeśli liczysz na to, że tutaj nagle każdy jeden radzący w 100% zgodzi się z przedmówcą, toś naiwny

zastanów się przede wszystkim czego od noża oczekujesz i dopiero szukaj takiego, który będzie w stanie sprostać stawianym mu wymaganiom. No i faktycznie strasznie wygodnicki jesteś, skoro takiego pytania nie zadasz w odpowiednim dziale, a właściwie, skoro po prostu owego działu gruntownie nie przejrzysz, bo to pytanie zadawane było już przez X osób. Obawiam się, że tu nikomu nie będzie się chciało produkować. Tym bardziej, że wątki przywitalne nie mają długiego żywota i prawdopodobnie żaden spec w temacie noży tu nie zajrzy.
dot. 1: no więc, fachowców Ci u nas dostatek

a jak się spikniesz z którymś na jakiś wypad, to na pewno z chęcią Ci pokaże, jak to się robi

dot. 2: bardziej niż o zwykłą stal nierdzewną. Odpowiedz sobie na pytanie, czy ów nóż będzie Twoim cacuszkiem, które będziesz każdorazowo po użyciu przecierał szmatką, czy na ostrzu znajdziesz np. smalczyk z poprzedniego zlotu i roczny pasztet
dot. 3: pojęcie cholernie względne i prawdopodobnie nikt nie udzieli Ci jednoznacznej odpowiedzi, jakiej oczekujesz. Musisz zdefiniować swoje potrzeby, zastanowić się, do czego Ci to. Moja mora companion służy mi do ostrzenia patyków, względnie batonowania, tak dobrze, jak do krojenia chleba i otwierania kabanosów
dot. 4: do takiej plastikowej pochwy nóż wchodzi "ciasno", ma ona od środka wyprofilowaną "blokadę", która na pewno zapobiegnie swobodnemu wysunięciu się z niej noża.