www.reconnet.pl Strona Główna
FAQ  Szukaj  Użytkownicy  Grupy  Statystyki  Rejestracja  Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Współrzędne z GPS a Google Maps - brak zgodności.
Autor Wiadomość
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-14, 20:26   Współrzędne z GPS a Google Maps - brak zgodności.

Mam dwa urządzenia (telefon i smartfon) z GPSem, oba pokazują zbliżoną pozycję natomiast owa pozycja nie zgadza się ze współrzędnymi z Google Maps tzn. pozycję z Jaworzna pokazuje mi np. w Sosnowcu i tym podobne kwiatki. Sprawa wychodzi na jaw zarówno przy geotagowaniu zdjęć jak i przy ręcznej próbie odnalezienia pozycji na mapach Googla.
Czy to normalne i dlaczego tak się dzieje, oraz czy w Picasie/Google+ da się ręcznie zmienić odchylenia gps tak by w przyszłości dobrze wskazywało pozycję na mapie?

Dodam jeszcze, że przy współpracy z programami do nawigacji urządzenia wskazują właściwą pozycje.
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
tre33 
pseudonim Loretta

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 274
Skąd: południe
Wysłany: 2013-12-14, 20:38   

Też miewam odchyły w Google Maps, ale o max kilkanaście metrów- nie zawsze grafiki z satelitów są idealnie wklejone.

Może masz problem z kodowaniem w różnych systemach?
Daj jakiś konkretny przykład to będzie łatwiej.
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-14, 21:10   

https://picasaweb.google.com/100652016127493722309/D?authkey=Gv1sRgCNHNpuKj3vrJjwE#5957324969739298402
To zdjęcie zostało zrobione tu:
https://maps.google.pl/maps?q=50.211831,19.281242&ll=50.211683,19.282041&spn=0.001919,0.005284&num=1&t=h&gl=pl&z=18&iwloc=near
a picasa wskazuje okolice Sosnowca.
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-12-15, 08:18   

Podobno google maps nie jest za bardzo dokładne ;-) do zdjęć użyj programu GeoSetter. http://www.dobreprogramy....dows,48755.html
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-12-16, 07:14   

Z tego co pamiętam, to problem miałem podobny, ale wsjo rozbijało się o błędne przekładanie ze współrzędnych z minutkami i sekundami, na setne/dziesiętne. Zwłaszcza przy tych ostatnich potrafiło kretyńsko zaokrąglać co powodowało spore przesunięcia (obcinanie części setnej). Popatrz czy nie dzieje Ci się aby w ten sposób.

Boshmen, nie jest ultra dokładne, ale do kilkunastu, max kilkudziesięciu metrów występują odchylenia, nie zaś ładnych kilku kilometrów.
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-16, 08:54   

A jeśli tak się dzieje to jak temu zaradzić?
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-12-16, 08:59   

SmileOn, nie taguje zdjęć w ten sposób więc ciężko mi powiedzieć. Zaraz zobaczę jak to w moim telefonie wygląda.

Edzia: Mój telefon w ogóle nie radzi sobie z ogarnięciem lokalizacji, nie dopisuje jej do zdjęcia - sprawdzę jeszcze w terenie. Natomiast da się ręcznie wprowadzić te dane - po prawej jak masz szczegóły i je rozwiniesz to jest możliwość dopisania. Co do błędnego wyświetlania, to jak wspominałem, jak uda mi się zmusić telefon do wysłania z tagiem, to popatrzę czy u mnie też jest problem - u Ciebie nie widzę żadnych zdjęć, które mają oznaczenia wysokości czy szerokości geograficznej, więc ciężko mi jakkolwiek pomóc, bo nie widzę problemu w praktyce.
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
tre33 
pseudonim Loretta

Pomógł: 1 raz
Dołączył: 10 Cze 2013
Posty: 274
Skąd: południe
Wysłany: 2013-12-16, 09:29   

Może taka propozycja- kolega miał podobne problemy, polegające u niego na pewno na złym przekodowywaniu na inny system. Zaradziliśmy w ten sposób, że wyłączył geotagowanie zdjęć, a włączył zapis ścieżki.

Później dopiero w domu na komputerze, przy użyciu jednego z wielu dostępnych programów dodawał tagi GPS do zdjęć na podstawie zapisanej ścieżki i czasu ich robienia. Jako, że obie te inf były z tego samego urządzenia, odchyłów żadnych nie było. I od tego czasu wszystko hula podobno idealnie :)
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-16, 17:13   

Abscessus Perianalis napisał/a:
u Ciebie nie widzę żadnych zdjęć, które mają oznaczenia wysokości czy szerokości geograficznej, więc ciężko mi jakkolwiek pomóc, bo nie widzę problemu w praktyce.


Zdjęcie z danymi wkleiłem do drugiego postu, jak otworzysz w picasie a nie google+ to automatycznie po prawej stronie otwiera się mini mapka.

tre33 Musiał bym mieć włączoną cały czas automape w telefonie, szybko by mi bateria padła. Jak dla mnie nie jest to rozwiązanie problemu a jedynie dołożenie sobie roboty.
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-12-16, 17:25   

SmileOn napisał/a:
Zdjęcie z danymi wkleiłem do drugiego postu, jak otworzysz w picasie a nie google+ to automatycznie po prawej stronie otwiera się mini mapka.


W picasie mam taką informację i to dopiero po rozwinięciu szczegółów:
Cytat:

Szerokość geograficzna: nie dotyczy
Długość geograficzna: nie dotyczy


W G+ nie da się tego zdjęcia otworzyć (bo ma ograniczony dostęp - tylko z linkiem).
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-16, 20:08   

Przerobiłem zdjęcie na ogólnie dostępne, bo ja widzę dł. i szer. Sprawdź teraz.
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-12-17, 09:03   

Nic się nie zmieniło, poza tym, że na G+ sprawdziłem i też nie ma tych informacji. Może w ustawieniach masz, żeby nie upubliczniać takich informacji. Nikt inny nie miał takich problemów? Może ktoś się jeszcze znajdzie?
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-17, 09:50   

Jak wchodzę na to zdjęcie po wylogowaniu się to wciąż widzę mapkę po prawej a w danych EXIF dł i szer. Mógł by ktoś inny sprawdzić?
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-12-17, 10:06   

SmileOn, teraz się pojawiło. :) Grzebię.

Edzia: Dane wejściowe zapisane przy zdjęciu są jakie? Takie jak na picasie, czy w formacie GPS/DMS? Podaj je jak możesz (masz w szczegółach zdjęcia). Nijak skracanie i zaokrąglanie nie jest w stanie w ten sposób przesunąć wyniku, więc może to aparat którym robiłeś (telefon?) przesunął Ci miejsce (niedokładnie złapana lokalizacja/jakieś pieprznięcie przez aGPS). Też nie sądzę, żeby to był błąd spowodowany przesunięciem GPSa na mapie googla, na litość boską, 10km w linii prostej? Używam googlowskiej nawigacji czasem i nie ma przesunięć takiego rodzaju, nawet jak łapie pierwsze satelity i idzie mu słabo, to zakres błędu jest zdaje się 1400m.

Edzia 2: Na balkonie mi złapał GPSa telefon i mam wyświetlone z dokładnością do jakichś 3 metrów, więc nie jest to globalny problem z picasą.
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
GawroN 
Szczupły blondyn


Pomógł: 13 razy
Wiek: 43
Dołączył: 18 Kwi 2012
Posty: 646
Skąd: Chorzów / Śląsk
Wysłany: 2013-12-17, 11:06   

Ja kiedyś zasugerowałem się google maps i to samo wklepałem w nawigację. Nie pokryło mi się - okazało się że był problem z przeliczaniem współrzędnych. Jak zmieniłem w nawigacji system wyświetlania i wprowadzania współrzędnych (inny format) jak w google maps to zawsze mi się pokrywa.
_________________
Całe życie z wariatami

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: https://www.facebook.com/groups/160111940703089/

Co trzeba zrobić aby przyłączyć się do naszej grupy na FB - OPIS
 
 
     
Abscessus Perianalis 
Dziki Dzik


Pomógł: 8 razy
Wiek: 33
Dołączył: 24 Mar 2010
Posty: 966
Skąd: CK / Wa-wa
Wysłany: 2013-12-17, 11:29   

GawroN, w smartfonach z androidem masz właśnie WGS84, bo to przeca googlowski system, dlatego też od razu można było nie kombinować z błędem przeliczania - nie powinno takie w ogóle nastąpić. Jeśli system jest inny, to problem nie leży w skracaniu, zaokrąglaniu etc., tylko najwyraźniej ze złym algorytmem. Nadal jednak wydaje mi się, że zdjęcia po prostu dostają błędne położenie z aGPS. SmileOn, spróbuj jeszcze włączyć nawigację do jakiegoś punktu, upewnić się, że wie gdzie jesteś i nie szuka satelit (u mnie na balkonie się dopiero udało), a potem zminimalizować navi (nie zamykać!) i wtedy strzelić czegoś fotkę i sprawdzić jak pozycja wygląda (po pierwsze, masz porównanie z tym co pokazuje nawigacja, dwa - powinno wrzucić Ci dobrą pozycję - żeby takie bajery w aparacie działały dobrze, to muszą się uruchomić i skalibrować, a trwa to od kilku do kilkudziesięciu sek - może problem jest w tym, że uruchamia GPSa na chwilę przy włączeniu aparatu i nie zdąży złapać dokładnej pozycji?)
_________________
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz."

"Pokonał ich swoją siłą, poraził skrzeniem, oślepił światłem, ogłuszył rykiem, padł na nich strachem, zmógł mocą po stokroć większą niż ich pospólna siła."

Forumowa Facebookowa Grupa Szturmowa: http://www.facebook.com/groups/160111940703089/
 
 
     
kamykus 
Leśny Dziad


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 25 Gru 2011
Posty: 708
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2013-12-17, 17:23   

Ja proponuję żebyś podał tutaj odczytane współrzędne z urządzenia,
google świetnie wyświetla poprawną pozycje, rozbieżności są max w dziesiątkach metrów. Najprościej odczytywać dane w formacie hddd.dddd taki format google bez trudu poprawnie odczyta.

Google od zawsze miało problem z przeliczaniem, stosuj format podany wyżej.

hddd°mm.mmm, hddd°mm'ss.s można przeliczyć na http://www.gpscalc.net/
_________________
"Nie cierpię mojego rozdwojenia jaźni, jest świetne"
 
     
boshmen 

Dołączył: 18 Paź 2012
Posty: 205
Skąd: z lasu
Wysłany: 2013-12-17, 18:04   

Albo tu: http://vbest.com.pl/gps
 
     
SmileOn 
the violinist


Pomógł: 6 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Lut 2010
Posty: 804
Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2013-12-19, 19:42   

Abscessus Perianalis,
Cytat:
Dane wejściowe zapisane przy zdjęciu są jakie? Takie jak na picasie, czy w formacie GPS/DMS?
- gdzie tego szukać, bo nigdzie nie widzę podobnych oznaczeń?
kamykus - dane z urządzenia są identyczne jak te wyświetlane przez picase.
Natomiast IrfanView w danych exif podaje inne dł i szer niż te wyświetlane przez picase czy smartfon ale różnice są niewielkie np zamiast 50.251412° N wyświetla mi się 50; 15; 5.08 i 19.151895° E w picasie oraz 19; 9; 6.82 dla danych exif.

Zauważyłem pewną prawidłowość, Picasa wyświetla dane w takim formacie:
https://picasaweb.google.com/100652016127493722309/GpsAndroid#5959178448964650658
i są one bardzo zbliżone do tego co podaje google w "drugiej linijce"
https://picasaweb.google.com/100652016127493722309/GpsAndroid#5959178443136356290
Niestety google wyszukują pozycje wg zapisu z pierwszej linijki i wtedy wychodzą bzdury.
_________________
SmileOn
"O to chodzi jedynie,
By naprzód wciąż iść śmiało,
Bo zawsze się dochodzi
Gdzie indziej, niż się chciało."
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9